Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zločini u lovasu

Kandić: Tko će poslije ovakve odluke doći i ponovno svjedočiti

Lovas
Foto: Branimir Bradarić
1/3
13.01.2014.
u 16:16

Kandić smatra kako je do ovakvog rješenja Žalbenog suda došlo radi riječi predsjednice Sudskog vijeća Olivere Anđelković koja je u obrazloženju presude navela da su kažnjeni izvršitelji ali ne i oni koji su morali biti kažnjeni, a nisu.

- Presuda Žalbenog suda u Beogradu, kojim je presuda za zločine u Lovasu poništena i naloženo novo suđenje iz početka, još jedan je pucanj u žrtve Lovasa. Ova presuda je politička ali i pokušaj zamagljivanja i razvodnjavanja cijeloga slučaja. Međutim, siguran sam da će većina svjedoka, koji su već davali svoje iskaze, biti spremni ponovno ići na suđenja jer samo na taj način se može saznati istina o stradanju Lovasa i njegovih mještana, rekao je ispred žrtava Lovasa Adam Rendulić na današnjoj konferenciji za novinare.

Dodao je i da Lovašani nisu bili zadovoljni niti visinom kazne u prvostupanjskom procesu ali da su bili ipak zadovoljni što su krivci kažnjeni i osuđeni.

– Ako sad nije došlo vrijeme da se sazna istina i krivci kazne ono će sigurno doći prije ili kasnije. Možda već prilikom pregovora o ulasku Srbije u EU kada Hrvatska može uvjetovati da se suđenje ponovi iz početka, istakao je Rendulić.

Konferenciji je prisustvovala i Nataša Kandić, dugogodišnja čelnica Fonda za humanitarno pravo, a koja je u procesu zastupala obitelji žrtava. Govoreći o prvostupanjskom postupku rekla je da je on vođen izuzetno kvalitetno te da je on bio jedan od rijetkih u kojem su i obitelji žrtava bili zadovoljni. Tijekom suđenja, koje je trajalo četiri godine, saslušano je 194 svjedoka tako da je za svakoga od optuženih, kako je rekla Kandić, utvrđeno što je radio, kada i zašto je osuđen.

Kandić smatra kako je do ovakvog rješenja Žalbenog suda došlo radi riječi predsjednice Sudskog vijeća Olivere Anđelković koja je u obrazloženju presude navela da su kažnjeni izvršitelji ali ne i oni koji su morali biti kažnjeni, a nisu.

– Mislila je tu na JNA i njene visoke časnike koji su se ponijeli neprofesionalno i sramotno. Poznata je i zapovijed generala Dušana Lončara, koja je jedna od najsramotnijih naredbi uopće, a koji je naredio da se Lovas očisti od pripadnika ZNG-a, MUP-a kao i neprijateljskog stanovništva. Svi mi vrlo dobro znamo što značio pojam čišćenja. Međutim, umjesto da i oni budu osuđeni oni su se u ovom postupku pojavljivali u svojstvu svjedoka, rekla je Kandić.

Pita se i tko će od obitelji žrtava, poslije ovakve presude, ponovno doći u Beograd i svjedočiti o ratnim stradanjima.

Interesantan je i podatak da je jedan od sudaca Žalbenog suda, koji je donio ovakvo Rješenje, i sudac koji je u vrijeme ratova 90-ih godina bio angažiran kao pripadnik JNA. Odgovarajući na novinarsko pitanje koliko je Žalbeni sud pod utjecajem politike Kandić je rekla da njega čine suci koji su nekada bili članovi Vrhovnog suda, a čiji je rad ocjenjivan političkim.

Inače, prema novom kaznenom zakonu Srbije postupak ponovljenoga suđenja ne mora trajati godinama kao ovo prvo suđenje. Postoji mogućnost da sudac iščita ranija svjedočenja, a da se pozovu samo svjedoci čija su svjedočenja neophodna.

>> Beogradski sud naložio novo suđenje za zločin u Lovasu

Komentara 5

XA
xaron
16:30 13.01.2014.

" normalizirati" odnose sa Srbijom ? Šta to točno znaci vidimo i iz ove presude.

Avatar kliker
kliker
17:18 13.01.2014.

Da ti odgovorim Ivane Ta gospođa Kandić se jedino bavi zločinima koji su napravili Srbi. Niko ne spri da su neki Srbi pravili zločne . Ali nju ne interesuju zločini koji su nad Srbima . Nije samo selo Sijekovac tuamo selo Sijekovac tu je i Sisak i drugi zločini nad Srbima. Pre nego što je vojska JNA intervenisala u Vukovaru pobijeno je najmanje 200 Srba . A ta Gospođa Kandić se nije ni jednom potrudila da spomene srpske žrtve. A sobzirom da se nalazi na čelo međunarodne organizacije treba sve žrtve da tretira podjenako . Asobzirom koje plaća i normalo da se tako ponaša.

Avatar Dolar=0
Dolar=0
17:38 13.01.2014.

Ivan50 vi vaše svedoke lišavate života kao što je na primer Milan Levar A što se tiče bićemo zahvalni da Hrvatska bude protiv . Jer je nemoguće sediti sa vama za istim stolom .a vama za istim stolom .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije