Naslovnica Vijesti Svijet

Kalifornijski guverner potpisao povlačenje vojnika s američko-meksičke granice

Tu je riječ o čistoj politici, ilegalni prelasci su na najnižoj razini od 1971. godine, kaže guverner Kalifornije Gavin Newsom
12. veljače 2019. u 07:35 12 komentara 517 prikaza
Zid na granici s Meksikom
Foto: Reuters/PIXSELL

Guverner Kalifornije Gavin Newsom u ponedjeljak je potpisao naredbu o povlačenju više od dvije trećine pripadnika kalifornijske savezne Nacionalne garde s američko-meksičke granice, ustvrdivši da je granična 'hitna situacija' zbog navodne prijetnje koju ilegalna imigracija predstavlja za državnu sigurnost "obični politički teatar".

Donald Trump Stanje u SAD-u Trump za mir: Velike nacije ne vode beskonačne ratove

Na konferenciji za novinare u Sacramentu, Newsom je kazao kako će veći dio od otprilike 360 pripadnika Nacionalne garde s granice biti preusmjereno na druge dužnosti unutar te savezne države, dok će preostalih stotinjak ostati kao dio borbene skupine za suzbijanje krijumčarenja droge i borbu protiv kartela.

"Pitanje granice je izmišljena kriza. Ne zanima nas sudjelovati u tom političkom teatru", rekao je Newsom u obraćanju novinarima. Istaknuo je da su ilegalni prelasci granica na najnižoj razini od 1971. godine, dok je broj neregistriranih stanovnika Kalifornije pao na najnižu stopu u više od deset godina.

"Tu je riječ o čistoj politici, točka", kazao je guverner iz redova demokrata, koji je na dužnost stupio u siječnju.

“NIKAD VIŠE ZAPOSLENIH” Gotovo je pet milijuna Amerikanaca pronašlo posao, ali njihove plaće ne prate rast gospodarstva 'Gospodarski je rast impresivan' Ekonomski uzlet SAD-a: Puno je Trumpa, ali još više Obame u gospodarskom čudu

Newsomov prethodnik Jerry Brown pristao je poslati trupe na granicu prošlog travnja, nakon što je postigao sporazum s Trumpovom vladom koja je obećala da će se vojska usredotočiti na kriminalne bande i krijumčare, te da neće provoditi zakone o imigraciji.

Njegov je potez udarac za predsjednika Donalda Trumpa, koji je izbore 2016. dijelom dobio na obećanju izgradnje zida na južnoj granici SAD-a, za koji je tijekom kampanje tvrdio da će ga financirati Meksiko.

Trumpov zahtjev za 5,7 milijardi dolara pomoći za izgradnju zida izazvao je 35-dnevnu blokadu američke vlade, najdužu u povijesti, okončanu prošli mjesec bez osiguranih sredstava za zid. Trump je pristao privremeno financirati vladu tri tjedna kako bi zastupnicima omogućio vrijeme za pronalazak kompromisa i sprječavanje još jedne blokade 15. veljače.

Prosvjedi u Berlinu protiv poništenja Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa iz 1987. Zahlađenje odnosa Ako dođe do nove utrke u naoružanju, to sigurno više neće biti hladni rat

Guvernerka New Mexica Michelle Lujan Grisham, demokratkinja, prošli je tjedan naredila većini pripadnika Nacionalne garde na granici da se povuku, također odbacivši Trumpove tvrdnje o krizi.

Trump je ovaj mjesec na granicu poslao dodatnih 3,7 tisuća američkih vojnika.

Baby Beef
Baby Beef
Udruga uzgajivača junadi Baby Beef osnovana je 2000., s ciljem promocije i ponude kvalitetnog junećeg mesa

A1 izdvaja za Vas

 • Vlaskoulicanec:

  Sam ti njih povuci. Pa kada horde navale, biti će prekasno!!! Nevjerojatno je kaj svi oni riskiraju samo da bi bili protiv Trumpa!!!

 • Avatar mofo
  mofo:

  Karavane dolaze, ali krize nema.. haha...

 • naprijedplavi:

  Nacionalna garda na granici pazi na ilegalne prelaze. Ilegalni prelasci na najnižoj razini od 1971. Guverner kaže da nema smisla boravak i čuvanje granice iz tog razloga... Logično.