Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VREMENSKA PROGNOZA

Hoće li se prava zima vratiti? Evo što su nam rekli prognostičari DHMZ-a


Zagreb: Iznad prosječno topao dan građani i turisti iskoristili za šetnju ili uživanje na terasama kafića
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
30.01.2024.
u 15:43

Vjerojatnost za hladni val mala je i u drugoj polovini veljače jer bi tad temperatura zraka trebala biti većinom oko prosjeka, a vrijeme promjenljivo, tipično za veljaču, kazali su nam dežurni prognostičari DHMZ-a

Iako smo proteklih dana imali vrlo hladna jutra, to bi se u idućim danima moglo promijeniti. Kako su nam objasnili dežurni prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda, vrijeme u većem dijelu Europe već je danima pod djelovanjem prostrane anticiklone koja je zaslužna za stabilne vremenske prilike. 

Vrijeme je danas u cijeloj Hrvatskoj sunčano, a tako će biti i sutra. Još je prošlog tjedna bilo nekoliko prolazaka oslabljenih frontalnih poremećaja preko Hrvatske, a od nedjelje i kod nas dominira anticiklona s tlakom uglavnom iznad 1035 hPa, kažu nam u DHMZ-u. 

Sutra će se nastaviti sunčano vrijeme s minimalnom temperaturom zraka stupanj-dva nižom od prosjeka za kraj siječnja, tek ponegdje i prosječnom, zbog čega je za noćne i jutarnje sate izdano upozorenje na hladnoću. Već je u nizu proteklih dana u nekim mjestima u unutrašnjosti temperatura zraka bila niža od -5 °C, a jutros je najhladnije bilo u Bednji, Gospiću, Otočcu i Sinju s -8°C. Popodnevne će vrijednosti, uz obilje sunčanih sati, u mnogim mjestima biti malo iznad prosjeka. 

VEZANI ČLANCI: 

Veljača će početi uz brzo prolazno naoblačenje sa zapada koje može donijeti malo kiše središnjim i istočnim predjelima. Nakon toga će većinom stabilno vrijeme i dolazak tople zračne mase u višim slojevima atmosfere tijekom vikenda i sljedećeg tjedna dovesti do zatopljenja i iznadprosječno visokih vrijednosti temperature, osobito u unutrašnjosti. 

– Prema danas dostupnim modelskim izračunima povratak na temperaturne vrijednosti uobičajene za veljaču mogao bi nastupiti pred drugi veljački vikend, od 10. do 11. veljače, približavanjem ciklone i hladnog zraka sa zapada. Iako u tom razdoblju temperatura zraka može biti koji dan i ispod višegodišnjeg prosjeka, nema naznaka za dugotrajno hladno vrijeme koje može utjecati na zdravlje ljudi. Vjerojatnost za hladni val mala je i u drugoj polovini veljače jer bi tad temperatura zraka trebala biti većinom oko prosjeka, a vrijeme promjenljivo, tipično za veljaču – kazali su nam iz DHMZ-a. 

Što se tiče temperatura, za vikend se u Zagrebu očekuje i do 11 stupnjeva Celzijevih u najtoplijem dijelu dana, dok će od početka tjedna živa na termometru još rasti. Za razliku od trenutačnih jutarnjih temperatura i one će se popeti pa će jutra uglavnom biti iznad ništice u većem dijelu Hrvatske. 

VIDEO Zimske radosti: Vuk uživa u zaleđenoj lokvi

Komentara 1

ZF
zlatko.flajpan
18:06 30.01.2024.

A što vele vrli prognostičari ,gdje ZEUS nestao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije