Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
marko vučevac

Kakve krave, sada tovim junad i obrađujem polja

07.10.14., Ivankovo - Marko Vucevac iz Ivankova s bratom vodi imanje, nekad su se  bavili mljekarstvom ali su odustali jer je postalo neisplativo tako da se sada bave iskljucivo ratarstvom a imaju i nekoliko bikova. Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL
Goran Ferbezar/PIXSELL
27.10.2014.
u 07:30

Imali su farmu od 40 muznih krava koje su godišnje davale 200.000 litara mlijeka, sami su proizvodili najveći dio hrane, ali ipak nije išlo. Gubici su se samo nizali Vaš glas – Marko Vučevac

Marko Vučevac (39) s bratom Tomislavom (35) u Ivankovu pokraj Vinkovaca vodi obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Deset su se godina bavili mljekarstvom i imali farmu od 40 muznih krava koje su godišnje davale 200.000 litara mlijeka ekstra i prve klase. No, lani su odustali jer nisu mogli gledati kako svakog mjeseca umjesto dobiti stvaraju gubitke.

– Obrađujemo 170 hektara, od čega je sto hektara naša zemlja, i sami smo proizvodili najveći dio hrane, ali ipak nije išlo. Gubici su se nizali i odlučili smo napustiti proizvodnju mlijeka te se vratili ratarstvu. Mljekarstvo je posao koji te drži 365 dana u godini pa je normalno da očekuješ i nekakvu zaradu, pogotovo što smo puno uložili u gradnju i opremanje farme.

Prihod od mlijeka bio je samo 30 posto u ukupnom prihodu našeg gospodarstva. Uz to, destimulirala nas je niska otkupna cijena jer 1,80 ili 1,90 kuna, čemu valja dodati poticaj od 50 lipa po litri, nije podmirivala troškove. Rasprodao sam krave i kupio junad koju sada tovimo do težine od 600 kilograma i prodajemo. Trenutačno imamo 22 bika pred prodajom. Nasreću, sve smo kredite isplatili i sada poslujemo isključivo svojim novcem – kaže Marko Vučevac dok pokazuje veliku halu koja je nekad bila ispunjena kravama, a sad dio zauzimaju strojevi koje je, voli se pohvaliti, kupio svojim novcem.

Jednom se, kaže, dobro opekao i nikad se više ne bi bavio mljekarstvom.

– Ako se netko od djece odluči, ako se prilike promijene, dat ću im potporu jer imaju svu potrebnu infrastrukturu pa i muzilište koje sam pokušao prodati, ali nitko nije bio zainteresiran, što najbolje govori u kakvom nam je stanju mljekarstvo – kaže Vučevac.

>>Kažnjeno 8 država koje su proizvele previše mlijeka, Hrvatska proizvodi ispod kvote

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
08:10 27.10.2014.

6 litara vode u marketu kosta 15 kuna.za tu vodu treba samo flasa.dok ovaj stocar mora imati prostorije ,hranu , ljude , muzilice ,veterinare,traktore ,kosilice , silose , bog te pitaj sto jos , i njegov proizvod je 40% jeftiniji.mogu razumiti hrvacku vlast ,novaca jednostavno nema , ali imamo bandice , sanadere , hadezee,fimi medije,mladih penzionera, i koliko jos kriminala u drzavi a bogami casnih ljudi jako malo,...

DU
Duba
08:04 27.10.2014.

demokracija! Tako šta su nam roditelji 90-e izglasali. A biće nama još bolje ...

Avatar salaso
salaso
08:27 27.10.2014.

navukli su ljude na kredite za farme, za strojeve, za krave, za zemlju ..napravili računicu dali poticaje,radili edukacije, nagovarali ljude.....i onda im spustili cijenu mlijeka ..ili ucjenili kategorijom....to je da pukneš..kao da te lav ima u svojim raljama, moraš raditi da otplatiš kredite i ništa drugo,naradiš se kao pas ...a koristi nikakve, samo banke i mljekari trljaju ruke......dobro pa se bar netko izvukao iz dužničkog ropstva...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije