Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.08.2017. u 13:22

Nedostojno je premijera europskoga kova da se zbog mladenačkog bunta hladno pozove na zakon

Iako se Hrvatska, BiH i Srbija navodno razlikuju osobito po demokratskim dosezima i slobodi političke kritike, pa i radikalne, već zbog toga što smo mi dio EU, kad je riječ o zaštiti lika i djela vodećih dužnosnika, nema bitne razlike.

U Srbiji se Vučića ne smije ni spominjati u negativnom kontekstu, a kamoli psovati. U Sarajevu su sigurnosne službe organizirale potjeru za vozilom iz kojeg je djevojka pokazala srednji prst Bakiru Izetbegoviću i dvije policijske ophodnje došle su po nju kako bi je ekspresno novčano kaznili zbog famoznog i univerzalnog prekršaja protiv javnog reda i mira.

Dakako, riječ je o skandalu. Jer, bi li se tako angažirali da je bilo tko drugi žrtva srednjeg prsta ili bi policajci umirali od smijeha da im netko takvo što prijavi. Doduše, naše su službe to izvele diskretnije, ali jednako efikasno jer već nakon dva sata 18-godišnjem članu Živog zida uručena je prekršajna optužba. Kad bi se tako brzo postupalo s nasiljem u obitelji, ne bismo svako malo slušali o zločinima.

Učinak državnog angažmana i u hrvatskom slučaju jednako je zastrašujući. Više nikome ne smije pasti na pamet da premijeru viče “HDZ lopovi”. Inače, sustići će ga ruka pravde koja će se pozvati na nesretni članak 13. zakona starog 27 godina koji podrijetlo vuče još iz ropotarnice jugoslavenskih propisa. Mladiću koji je tek kročio u punoljetnost prijeti kazna od 50 do 200 DEM (!) ili mjesec dana zatvora zbog vike na javnom mjestu.

No još strašnije je što je premijer, upitan je li to prestrogo, sa stankom, dakle promišljeno, ali posve hladno rekao: “Zakon se mora provoditi.” Nedostojno premijera europskoga kova koji razumije mladenački bunt. To mogu reći policajci, kojima tobože nije bitan sadržaj, već forma. Iako, tko je čuo da je netko prijavljen jer je vikao, recimo: “Vrati se kući. Skuvala sam ti paštašutu.” Kakva je to demokracija u kojoj pun stadion može vikati “Ubij Srbina”, a političaru se ne smije vikati “Lopovi”.

Neki su u bivšoj državi radije išli u zatvor nego da im se oduzme to temeljno pravo. A kome to smeta, neka se ostavi politike.      

Komentara 159

Avatar sv.ilija
sv.ilija
13:27 27.08.2017.

Ili novinaru da je lažov a da ti ne obrišu komentar

DU
Deleted user
14:17 27.08.2017.

Predlažem uredništvu da analizira zašto je komentara sve manje. Ovako jadan i destruktivan uradak može se naći samo u VL. Kaznjavam vas sa 30 dana ignore.

JD
john.drum.501
13:44 27.08.2017.

Nevjetojatno koji sve ljudi ne mogu pisati kolumne za ove tzv. novine. Neka si to "piskaralo" zamisli da ja javno na sav glas počnem vikati za njim da je lopov. Što bi se dogodilo? Ovo je apsolutno ne poznavanje demokracije od anarhije. Jer sigurno je da ih ja bio prekršajno prijavljen, ali kada to radi od "piskarala" ljubimac, onda je to sloboda. Pa već je sam rub demokracije što nas daviš svojim priglupim tekstovima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije