Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE PO STAROM

Kakva je situacija u Srbiji prije velikih izbora: Vučić otvoreno promovira SNS, oporba se boji 'fantomskih birača'

U Kraljevu održan predizborni skup liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane"
Vladimir Vasic
09.12.2023.
u 07:28

Prijevremeni parlamentarni izbori, uobičajeni tijekom više od desetljeća vlasti SNS-a, raspisani su za 17. prosinca, kad će se birati i zastupnici u Skupštini Vojvodine, te vijećnici u 65 općina i gradova, među kojima je i Beograd.

Tjedan dana prije početka izborne šutnje za prijevremene parlamentarne i lokalne izbore u Srbiji 17. prosinca predizborna kampanja dobiva ubrzanje u kojem dominira vladajuća Srpska napredna stranka (SNS), čiji je najgorljiviji promotor srbijanski predsjednik i donedavni vođa SNS-a Aleksandar Vučić.

Prijevremeni parlamentarni izbori, uobičajeni tijekom više od desetljeća vlasti SNS-a, raspisani su za 17. prosinca, kad će se birati i zastupnici u Skupštini Vojvodine, te vijećnici u 65 općina i gradova, među kojima je i Beograd.

Izbori dolaze u vrijeme pritisaka EU-a i međunarodne zajednice da se Srbija vrati dijalogu s Kosovom i prihvati plan EU-a za normalizaciju odnosa, koji podupire i SAD. Također, dolaze u doba rastućeg nezadovoljstva u društvu i brojnih afera vezanih uz dužnosnike SNS-a te nakon napetosti na kosovskom sjeveru koje su eskalirale nedavnim oružanim napadom paravojne skupine Srba. U tom je sukobu ubijen jedan kosovski policajac i trojica srpskih napadača.

Vučić je u petak, u najnovijem u nizu svojih sve ofenzivnijih pojavljivanja u programima televizija s nacionalnom pokrivenošću, u kojima otvoreno lobira za SNS uz žestoko javno žigosanje oporbe, poručio biračima: "Jasno vam je da je glas za njih, glas protiv vitalnih interesa države".

VEZANI ČLANAK:

Nakon što se u svibnju ove godine formalno povukao s čela SNS-a, Vučić je na početku kampanje, s pozicije šefa države i predsjednika svih građana, poručio da se "svim srcem" podržavati listu SNS-a.

Kao nesumnjivo najutjecajnija figura na političkoj sceni, koju obilno podupiru vlasti bliski elektronički i tiskani mediji, Vučić je izbornoj listi SNS-a "posudio" svoje ime, uz slogan kampanje "Aleksandar Vučić - Srbija ne smije da stane". U petak je objavio da tu listu podupire više od 2000 javnih osoba, među kojima su akademici, liječnici, profesori, sportaši, glumci, čiji su potpisi podrška SNS-u i politici te stranke koja je na vlasti od 2012. 

Nasuprot medijskoj dominaciji Vučića i SNS-a, oporba pokušava uspostaviti kakvu-takvu ravnotežu. Oporbeni korpus - i s lijeve i s desne strane - državne dužnosnike iz redova naprednjaka optužuje za "dužnosničku kampanju" u kojoj se, s ministarskih pozicija, otvaraju obnovljeni vrtići i rekonstruirane školske zgrade, obećavaju ulaganja u zdravstvo, lokalnu samoupravu, dok istodobno vladajući potenciraju isplatu milijune eura vrijednu novčanu pomoć umirovljenicima, učenicima i studentima.

Oporba upire prstom na cenzuru njezinih stajališta i predizbornih poruka u medijima. Također izražava sve otvorenije sumnje u manipulacije tijekom glasanja, potencijalnu krađu glasova i takozvane "fantomske birače", s obzirom na to da mjesecima unazad vlada veliko nepovjerenje u birački popis, a samim tim i u izborni proces i zlouporabu državnih institucija.

VEZANI ČLANCI:

Tim za kontrolu izbora koalicijske liste "Srbija protiv nasilja", koju čine liberalno lijeve i proeuropske stranke, pozvao je u petak građane da sve pozive za glasanje osobama koji ne žive na označenim adresama, donesu i prijave svaki taj listić kao dokaz koji će pomoći u pravnoj borbi protiv "fantomskih glasača" i "zaštiti izborne volje svakog građanina Srbije".

Vladajući, na čelu s Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, niječu mogućnost takvih zlouporaba, a oporbu optužuju da nema ideje, program i strategiju za očuvanje državnih i nacionalnih interesa, te da im je jedini program "mržnja protiv Aleksandra Vučića" kojemu je pak, kako tvrde, jedini cilj borba da Srbija, u svojim dosadašnjim ekonomskim i inim uspjesima, ne posustane.

Na predizbornom skupu SNS-a u četvrtak u Kruševcu, Vučić je, najavljen kao predsjednik države, poručio da je cilj liste SNS-a koja nosi njegovo ime, apsolutna pobjeda "s 50+ postotaka u mandatima" za zastupnike u srbijanskom parlamentu". Rekao je kako će biti "apsolutno nezadovoljan" ako ta lista ne bude imala "apsolutnu većinu samostalno, bez bilo koga drugog, bez socijalista (SPS), bez manjinskih stranaka".

- I to kažem 10 dana pred izbore, a oni (oporba) se smiju. Vidjet ćemo tko će smijati za 10 dana. Ja ću se tad samo osmjehnuti i reći: Pa, rekao sam vam, ljudi, znam Srbiju - poručio je Vučić.

VEZANI ČLANCI:

Oporba, koja na izborima nastupa u više blokova, vidi šansu da u ukupnom zbroju glasova dobije većinu koja će joj omogućiti da, unatoč ideološkim i programskim razlikama, formira tehničku vladu, čiji bi zadatak bio da u narednih godinu dana pripremi uvjete za nove izbore i preustroj institucija, što bi jamčilo uspostavu demokratskih standarda.

- To (tehnička vlada) nije idealno rješenje, no ne postoji nijedan drugi put, jer se SNS mora razvlastiti zbog katastrofe u koju vodi državu - izjavio je vođa konzervativno-desne koalicije NADA Miloš Jovanović. I u najbrojnijoj koaliciji, listi "Srbija protiv nasilja", tvrde da im kadrovske kombinatorike nisu prioritet i da se "osam organizacija i stranaka udružilo" da bi prioritetno "pobijedili vlast Srpske napredne stranke" te da je 17. prosinca "ta pobjeda apsolutno moguća". 

VIDEO Božo Kovačević: 'Srbija je namjerno pogoršala odnose s Hrvatskom'

Komentara 6

DD
DD
22:24 09.12.2023.

Samo napred Vučko

Avatar redington
redington
15:29 09.12.2023.

Eto i Hrvatski mediji su se dali u totalnu podršku Aleksandru Vučiću, na taj način što su na sav glas počeli otvoreno da daju podršku opoziciji u Srbiji, a što kao rezultat svega toga, u Srbiji ima skroz suprotno opredeljenje biračkog tela.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije