Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNI SPECIJAL

Kako su žumberački uskoci obranili Zagreb: Bili su elitna jedinica koju su slali na najteže zadatke

10.02.2022.
u 16:44

Osmanlijske snage porazile su kršćansku vojsku kod Konjščine 1545. godine i krenule prema Gradecu i Kaptolu te je nakon poziva u pomoć sa Žumberka stiglo 200 Uskoka koji su se suprotstavili Turcima

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Behemot
Behemot
17:51 10.02.2022.

1573. je 300 žumberačih uskoka sudjelovalo u gušenju Seljačke bune.

NA
nadaparabola
17:20 10.02.2022.

Termopili su bili mala maca za Žumberak.

Avatar Zoran Kociper
Zoran Kociper
20:50 10.02.2022.

Većje netko rekao, ali ću ponoviti. Ma što vi pisali, uskoci su osramoćeni zauvijek godine 1573. kad su pod zapovjedništvom Josipa Thurna kod Krškog pobili seljačku vojsku u Seljačkoj buni. Sve što su činili do tada i kasnije u ratu protiv Osmanlija ne vrijedi ništa jer su poklali vlastiti narod, i to one najjadnije, najbjednije, gladne, gole i bose hrvatske kmetove. Thurn, to smeće, odbio je pridružiti se kmetskoj vojsci i stao je na stranu krvnika i ubojice, bana i biskupa Jurja Draškovića i onog krvoloka, kapetana Zrionskih, podbana Gašpara Alapića. Srami se, Večernji list, srami se, krvnike hrvatskoga naroda veličate. Opetuje, svu borbu protiv Turaka su izbrisali kad su podigli oružje na hrvatske kmetove!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?