Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Kako smo izdržali 70 godina u braku? Puno smo radili i nismo se imali kad svaditi'

Bračni par Ružman iz Preloga slavi 70. godišnjicu braka. Vjenčali su se u siječnju 1949.
16. siječnja 2019. u 13:30 2 komentara 3493 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

"Pjevala sam u crkvenom zboru i zapela Ivanu za oko. Valjda sam i lijepo pjevala. Pitao me može li me otpratiti doma. I tak’ me otpratio jedanput, dvaput, triput... Dalje nismo brojili. Hodali smo dvije godine i vjenčali se", sažela je Magdalena Ružman vrijeme upoznavanja i udvaranja prije nego što su ona i Ivan stali pred oltar crkve sv. Jakoba u Prelogu. Bio je siječanj 1949. godine, prije ročno 70 godina, prava hladna zima.

Svađa ŽIVOT U BROJKAMA Za raspad braka su najrizičnije srednje godine i odlazak djece

– Imali smo lijepu svadbu iako je još vladalo siromaštvo nakon rata. Svirali su nam bandisti (limena glazba, op. a.) i do crkve su nas vozili u fijakeru - prisjeća se Magdalena.

VIDEO (Snimio Ivica Beti): Evo kako Magdalena i Ivan opisuju svojih 70 godina braka 

Ona danas ima 88, a Ivan deset godina više. U godini kad su se vjenčali stvoren je NATO, nastala je Savezna Republika Njemačka, rođeni su Josip Bozanić, Bruce Springsteen...

Živjeli su desetak kuća jedno od drugog u Čakovečkoj ulici u Prelogu, a kad su se vjenčali, on je došao u njezinu obitelj za zeta, sve dok 1967. nisu podigli svoju kuću, u istoj toj ulici. Živjeli su od poljoprivrede.

Život piše drame 73-godišnjakinja udala se za tinejdžera kojeg je upoznala na sprovodu sina

- Pet i pol godina radio sam u Austriji, u tvornici tenkova u Kapfenbergu. To mi sad dobro dođe jer uz malu poljoprivrednu dobivamo i 170 eura austrijske penzije - kaže Ivan, koji je dvije i pol godine bio i na ruskoj fronti.

Ivan i Magdalena Ružman | Autor : Privatni album/MailOnline Foto: Privatni album/MailOnline

Kad su Mađari 1941. okupirali Međimurje, mobilizirali su mladiće i poslali ih u Rusiju. U njegovoj obitelji mislili su čak da je poginuo, pa su mu dali odslužiti misu zadušnicu. A kad ono, eto njega živog i zdravog. Zdravlje ga i danas dobro služi, tek nešto slabije čuje. Vrijeme krate čitanjem novina i gledanjem televizije.

- Čitam kako mladi odlaze van, strašno je to – kaže. Imaju dva sina, Franju (69) i Stjepana (65), dvije unuke i tri praunuka.

varanje sasvim iskreno Otkrila je da je muž vara pa je ljubavnici napisala pismo. Evo što piše..

- Često si mislim kak’ smo tak dugo izdržali u braku. Puno smo delali i nismo se imali vremena svađati – smije se Magdalena. A i prisegnuli su, dodaje, jedan drugome.

Recept za dugi brak?

– Treba znati opraštati i razumjeti jedno drugo – kaže Magdalena. 

Piraex
Svi na struju
Kako turistički djelatnici i ugostitelji mogu profitirati od sve veće zastupljenosti električnih automobila

A1 izdvaja za Vas

  • Tihi:

    Svjetska reklama i ponuda potrebna preko VL. onda mora da je jaka istina . Moja je izjava istinita Ja zarađujem jako malo istini za volju ništa mjesečno .. nula ; dali netko želi to sazan kako je to moguće i ... prikaži još! i živim normaln dobro - Njemačka mirovina ....

  • DebbieGarrison:

    Izrađujem više od 7 tisuća dolara mjesečno radeći skraćeno radno vrijeme.Čula sam da mi drugi ljudi govore koliko novca mogu zaraditi na internetu,pa sam odlučio da ga pogledam.Pa,sve je to bilo istina i potpuno je promijenilo moj život. =====>>>> www.WebJob33.Com