Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kako razgovarati s djetetom o problemima s alkoholom?

Važno je postaviti jasne granice koje tvore sigurno okruženje za razvoj i odrastanje
11. rujna 2014. u 16:21 8 komentara 477 prikaza
okrugli stol,alkohol
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Kako započeti razgovor s maloljetnikom o štetnostima koje alkohol nosi u njihovoj dobi, pitanje je koje najviše muči roditelje. Pokazalo je to istraživanje na portalu Žena.hr koji s Karlovačkom pivovarom i psihološkim savjetovalištem Tesa sudjeluje u projektu “Za odgovorno odrastanje mladih”. Na toj je stranici sve do studenog moguće dobiti besplatne stručne savjete vezane uz problem alkohola među maloljetnicima, ali i izmijeniti iskustva s drugim roditeljima.

Potreba za pripadnošću

Želja za istraživanjem, potreba za pripadnošću grupi vršnjaka i slično najčešći su motivi zbog kojih maloljetnici posežu za čašom, ne znajući pritom moguće negativne posljedice prekomjernog konzumiranja. Jasna i otvorena komunikacija, slažu se pokretači projekta, ključna je za rješavanje problema.

– Djeci ne trebamo biti prijatelji u doslovnom smislu te riječi. Prijateljstvo je ravnopravno, a roditeljstvo uvjetovano – ističe dr. sc. Dubravka Šimunović sa Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu. Potvrđuje to i psihologinja Tanja Dejanović Šagadin, koja navodi da roditelji moraju postaviti jasne granice unutar kojih se stvara sigurno okruženje za razvoj i odrastanje maloljetnika, a rezultati projekta “Za odgovorno odrastanje mladih” predstavljeni su na panel-raspravi koju je vodila Daniela Trbović. Kao proizvođač piva, Karlovačka pivovara, partner u projektu, sustavno radi na edukaciji potrošača i zaposlenika te promicanju odgovornog konzumiranja alkohola.

Rade na podizanju svijesti

S tim je ciljem pokrenut i niz akcija. – Jedan je primjer aktivnost “Ja sam 18+”, koju provodimo na našim većim događajima – Dani piva i Karlovačko Korner, kako bismo podigli svijest o tome da maloljetnici ne bi smjeli piti alkohol. Konkretno, dijelili smo narukvice s porukom Ja sam 18+, samo punoljetnim osobama. Tako smo pomogli konobarima da budu sigurni da ne toče pivo maloljetnicima, a istovremeno smo radili na podizanju svijesti o toj problematici – rekla je Ljudmila Bratko Gašpić, voditeljica korporativnih komunikacija Karlovačke pivovare, dodavši kako će i dalje provoditi inicijative protiv konzumacije alkohola kod maloljetnika, budući da su svjesni svoje uloge kao proizvođača piva.

>>Otvorenim razgovorom protiv opijanja mladih

>>Probleme nije skrivao: Bio je ovisan o alkoholu i drogi, a patio je od depresije

Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • Avatar morski covik 3
  morski covik 3:

  Sa puno ljubavi i razumijevanja pratiti svaki korak djeteta. Razgovarati, ubijedjivati i biti uporan/doslijedan. Alkohol je (nazalost) dio odrastanja, ali ako se to prodje uz kakav-takav nadzor bit ce sve OK sa klincem.

 • Avatar adeodatus
  adeodatus:

  Na cemu sve ljudi dizu lovu. Svasta.

 • Avatar divide et impera
  divide et impera:

  A dajte molim vas... kakvi stolovi? Kome služe? Samodopadnosti određenih javnih osoba i pazi ironije...proizvođaču piva koji nas bombardira reklamama neprestano povezujući nogomet sa ispijanjem piva. Kakva vražja filozofija oko toga? Treba jednostavno biti odgovoran roditelj i to u svim ... prikaži još! segmentima odrastanja vlastitog djeteta. Uz dužno poštovanje, ali rađe bi da Grdović ili Vitasović održe predavanje nego predstavnik neke pivovare.