Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPUTE

Kako pomoći starijima, da ne izlaze iz kuća, na siguran način

Ilustracija
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/2
18.03.2020.
u 13:40

Kako to napraviti sigurno, odnosno na način da se zaraza koronavirusom ne dogodi na kraju na kućnom pragu, donosimo u nastavku

Najbolje da ostanete kod kuće – kao posebno rizičnoj skupini, starijima od 65 od Nacionalnog stožera civilne zaštite stigao je upravo ovaj naputak, a kako bi ga umirovljenici mogli ispoštovati, organizirali su se susjedi koji im nose hranu i podižu lijekove. Kako to napraviti sigurno, odnosno na način da se zaraza koronavirusom ne dogodi na kraju na kućnom pragu, donosimo u nastavku.

1. OBVEZNO NOSITI MASKU I RUKAVICE

Prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u kontaktu s umirovljenicima, kao najosjetljivijom skupinom, trebalo bi poduzeti osnovne mjere zaštite. To su, naravno, maska na licu i rukavice, koje nisu samo za zaštitu onoga kome se pomaže, već služe i za sigurnost onoga tko je došao pomoći.

2. PAKET JE U REDU, SAMO PERITE RUKE

Potencijalne zaraze preko paketa ne treba se bojati jer u svijetu općenito prijenos novog virusa putem poštanskih pošiljki nije još nigdje zabilježen. Iako nisu savim razjašnjeni putovi prijenosa koronavirusa, objašnjava se na internetskoj stranici Vlade, “svi dostupni podaci upućuju na to da je za prijenos s čovjeka na čovjeka potreban bliski kontakt s bolesnikom”. Ipak, Grad Zagreb je, primjerice, savjetovao onima koji prime paket, odnosno namirnice ili lijekove, da ih pobrišu dezinficijensom, a onda i operu ruke. Naravno, ruke oprati moraju i oni koji pakete dostavljaju, po već standardnim uputama HZJZ-a, a preporučuje se da uz sebe imaju dezinficijens budući da neće moći ruke oprati odmah.

3. POZVONITE, OSTAVITE PRED VRATIMA

Istu shemu koju su uveli različiti dostavljači hrane najbolje je poštovati i u ovom slučaju. Ono što se s osobom kojoj se dostavlja paket treba dogovoriti jest da ona svog pomagača pusti u zgradu preko interfona te odmah kaže na kojem se katu nalazi te na ispred kojih vrata želi da se paket ostavi. Da osoba koja pomaže bude sasvim sigurna da paket ostavlja na dobrom mjestu, poželjno je na vratima istaknuti svoje prezime. Ako ne postoji pločica, ime se može napisati i na komadiću papira te zalijepiti na vrata. Prilikom dolaska pred ulaz onoga kome se pomaže, dovoljno je pozvoniti i udaljiti se, a onaj tko očekuje paket neka pričeka nekoliko sekundi prije nego što otvori vrata. Svoje namirnice i lijekove treba preuzeti tek kad susjed koji ih je donio ode.

4. KAKO PREUZETI TUĐEG PSA

Neki od umirovljenika mogli bi susjede zamoliti da im, primjerice, prošeću kućnog ljubimca. Obveza je to koja je praktički neodgodiva i psa definitivno treba preuzeti, ali također na način da se s vlasnikom životinje u izolaciji ne dolazi ni u kakav kontakt.

 

VIDEO Kako pravilno oprati ruke i zaštititi se od virusne i bakterijske infekcije?


 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
13:45 18.03.2020.

Posebno bi bilo lijepo nazvati susjede iz iste zgrade trebaju li pomoć. Lijepo je nekad pomoći susjedu, a ne se iznenaditi da je netko umro prije 2 godine kako je to kod zagrepčana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije