Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKRENULI KLJUČNU INICIJATIVU

Kako je Češka upravo zaustavila Putina i spasila Ukrajinu

Ukrainian serviceman carries shells for a self-propelled howitzer at a position in a front line near the town of Bakhmut
Foto: Stringer/REUTERS
1/13
14.03.2024.
u 11:51

Česi su pronašli gotovo milijun granata za Ukrajinu upravo kad su im te granate najviše trebale: tijekom vrhunca ruske zimske ofenzive.

Prije dvije godine Rusija je napala Ukrajinu s dvostruko više topničkog oružja nego što je imala Ukrajina. No, ključna stvar nije bila prednost u samom oružju, već u streljivu koje ono ispaljuje. Na kraju krajeva, jedno oružje koje ispaljuje 50 granata dnevno jednako je korisno kao i dva oružja koja ispaljuju po 25 granata svaki.

Stoljećima je topništvo bilo ključno u kopnenim ratovanjima. Snažno i s dugim dometom, topništvo je bilo glavni ubojica pješaštva te ključno sredstvo podrške kako napadu tako i obrani. Prateći opskrbu topničkim streljivom na obje strane u ratu, može se pratiti i napredak samog rata. Strana koja raspolaže s najvećim brojem granata vjerojatno će pobijediti.

Zato je iznenađujuća inicijativa, koju su predvodile Češka Republika i više od desetak europskih zemalja, bila ključna za opstanak Ukrajine, koja je ušla u treću godinu rata protiv ruske invazije, piše Telegraph. Česi su pronašli gotovo milijun granata za Ukrajinu upravo kad su im te granate najviše trebale: tijekom vrhunca ruske zimske ofenzive. Češka inicijativa za topništvo vjerojatno je spasila cijele ukrajinske gradove, omogućujući ukrajinskoj vojsci snagu da se suprotstavi mnogo većoj ruskoj vojsci.

Ukrajina se našla u topničkoj blokadi krajem prošle godine. Početkom 2023., prema Washington Postu, Sjedinjene Američke Države tajno su posredovale u dogovoru s Južnom Korejom, koja ima velike tvornice granata, kako bi kupile, vjerojatno za milijarde dolara, golem broj granata standardnog NATO kalibra od 155 mm, koji je sada i standardan za ukrajinsku artiljeriju. Taj milijun granata, zajedno s onima koje je Ukrajina dobila od SAD-a i europskih zemalja, omogućio je ukrajinskim haubicama da svakodnevno ispaljuju barem 10.000 granata – što je prvi put omogućilo ravnotežu s dnevnim tempom ruskih haubica. Ukratko, mjesecima su Ukrajinci imali barem jednaku snagu topništva kao i Rusi.

VEZANI ČLANCI:

Iako mnogi stručnjaci smatraju da je protuofenziva Ukrajine sredinom 2023. bila razočaravajuća jer je oslobodila samo nekoliko stotina četvornih kilometara na jugu i istoku zemlje, čak i male pobjede su bolje od gubitaka teritorija. Nakon što je protuofenziva oslabjela oko listopada, Ukrajinci su počeli gubiti teritorij. Tada je ruska vojska, pojačana na gotovo pola milijuna vojnika zahvaljujući općoj mobilizaciji, krenula u napad. Rusi su se koncentrirali na desetke tisuća svojih najbolje opremljenih vojnika kako bi napali Avdijivku, ranije industrijsko središte samo nekoliko kilometara udaljeno od bojišnice u istočnoj oblasti Donjeckoj. Iako su ruski vojnici pretrpjeli velike gubitke, vjerojatno desetke tisuća, ipak su nastavili napredovati. Primijetili su da je s prolaskom vremena, kada se približavala zima, ukrajinska artiljerija postajala sve manje aktivna, a u nekim dijelovima čak i potpuno utihnula.

Da biste razumjeli zašto su se ukrajinske haubice, koje su nekad non-stop pucale, na kraju prestale koristiti, morate razumjeti američku politiku. Amerikanci biraju Kongres svake dvije godine. U 2022. godini republikanci su tijesno pobijedili za vođenje Zastupničkog doma SAD-a, jednog od dvije kongresne kuće. Predsjedništvo i Senat ostali su u rukama demokrata. Prije nego što su demokrati izgubili kontrolu nad Zastupničkim domom u studenome 2022. godine, odobrili su 75 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini. Ta pomoć počela je nestajati u listopadu.

Predsjednik Joe Biden predložio je dodatnu 61 milijardu dolara za Ukrajinu, ali je republikanski predsjednik Zastupničkog doma, Mike Johnson, odbio dovesti tu pomoć na glasanje. Odbio ju je čak iako su i republikanci i demokrati bili za nju. Johnson je iznosio razne priče zašto se protivi pomoći Ukrajini, ali je istina da je bivši predsjednik Donald Trump, koji se kandidira za predsjedništvo i čini se da ima blagonaklonost prema ruskom lideru Vladimiru Putinu, izrazio svoju sumnju u vezi s Ukrajinom. Johnson je tu sumnju preveo u blokadu američke podrške Ukrajini, koja bi mogla napadnutoj zemlji osigurati stotine tisuća granata.

Ukrajina je počela ostajati bez streljiva zbog želja Donalda Trumpa. Također, europski projekt proizvodnje milijun granata za Ukrajinu kasnio je šest mjeseci u odnosu na predviđeni rok, što je dovelo do naglog smanjenja dnevne upotrebe ukrajinskog topništva. Dok je Ukrajina imala problema s osiguravanjem streljiva, Rusija je nastavila intenzivno koristiti svoje topništvo, zahvaljujući velikoj pošiljci streljiva iz Sjeverne Koreje.

Sredinom veljače ruske snage krenule su u ofenzivu na područje oko Avdiivke. Ukrajinska vojska, suočena s manjkom streljiva, povukla se i nastavila povlačenje kako su se ruske snage kretale prema zapadu. Međutim, 18. veljače, češki dužnosnik Jan Jires iznenadio je publiku izjavom na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu. Objavio je da je Češka Republika identificirala 800.000 granata koje su "smještene u nezapadnim zemljama", poput Južne Koreje, Turske i Južnoafričke Republike. Češki dužnosnici tvrdili su da bi te granate mogle biti kupljene za 1,5 milijardi dolara. Toj inicijativi brzo su se priključile Belgija, Kanada, Danska i Nizozemska, a kasnije i još 13 zemalja. U roku od tri tjedna prikupljeno je svih 1,5 milijardi dolara. Granate su bile na putu u roku od nekoliko tjedana.

Sada kada su imali dovoljno streljiva, ukrajinski odredi više nisu morali štedjeti streljivo. Početkom ožujka ukrajinsko topništvo počelo je s aktivnim djelovanjem. Desetak kilometara zapadno od Avdiivke ukrajinske su snage zaustavile svoje povlačenje, okrenule se i krenule u protunapad. Zahvaljujući većoj količini streljiva, uspjele su zaustaviti rusku ofenzivu u selima poput Orlivke i Tonenka. Nedostatak topništva bio je glavni razlog zbog kojeg su Ukrajinci gotovo izgubili cijelu istočnu regiju od Rusa tijekom zimskog i proljetnog razdoblja. No, zahvaljujući inicijativi Češke Republike i milijunu granata koje su omogućile, Ukrajina je sačuvala tu regiju. Ako je topništvo kralj bitke, trenutni ključni čimbenik u tom smislu je Češka Republika, zaključuje Telegraph.

GALERIJA Ukrajina podiže 'zid smrti': Zmajevim zubima žele zaustaviti Putinovu vojsku

Ukrainian serviceman carries shells for a self-propelled howitzer at a position in a front line near the town of Bakhmut
1/18

Komentara 99

KI
Kontra indoktriniran
12:42 14.03.2024.

Jedini put ukoliko ne želite da tražite ovakvu pomoć je mir. Rat je nešto gdje su Rusi na domaćem terenu i za što su se pripremali godinama i to se vidi bez obzira na bilo čiji suverenitet. Oni su preboljeli dječje bolesti rata i sve ono što čeka njihove protivnike. Pokušajte ratovati sa njima, sigurno ćete zažaliti.

HR
HrvojeWaldenstein
12:43 14.03.2024.

Suvišno komentirati..u to fakat samo naš narod može povjerovat. Klasa Alana Forda, Zagora i kompanije

Avatar IvanR
IvanR
12:54 14.03.2024.

Psi rata trljaju ruke, sirota Europa a posebno navni Ukrajinci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije