Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UZ POSEBNE MJERE

Polnoćke moraju završiti do 22.00, Markotić i Capak otkrili hoće li ići na misu

Zagreb: Građani prate misu u dvorištu Petrove crkve zbog primjene epidemioloških mjera
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
18.12.2020.
u 12:43

Bit će i preporuka da se polnoćke pomaknu, da sve mise završe do 22 sata i isto tako da članovi istog kućanstva ne trebaju održavati razmak, preporučuje se odrediti klupe za vjernike iz istog kućanstva, kazao je ravnatelj HZJZ-a Capak

HZJZ priprema poseban dokument s preporukama za vjerske događaje u kojima će biti propisano da za svakog vjernika treba biti osigurano 7 četvornih metara prostora, što osigurava 2,6 metara razmaka između pojedinaca. Potvrđeno je to na presici Stožera na kojoj su najavljene nove mjere.

 

Odredbe za misna slavlja koje će biti na snazi i poslije 21. prosinca sada glase: 

– kad je moguće, održavati ih putem radija, tv programa i na drugi način

– iznimno 24. i 25. 12. po posebnim preporukama HZJZ-a

"Apelirat ćemo na crkvu da i vjernici osiguravaju provođenje mjera. Što se tiče okupljanja ispred crkvi, vrijedi ona horizontalna mjera o okupljanju 25 ljudi. Bit će i preporuka da se polnoćke pomaknu, da sve mise završe do 22 sata i isto tako da članovi istog kućanstva ne trebaju održavati razmak, preporučuje se odrediti klupe za vjernike iz istog kućanstva", kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Video: Stožer predstavio nove mjere: Zabranjuje se napuštanje mjesta boravišta i prebivališta do 8. siječnja.

"Infektivne bolesti šire se prilikom putovanja, to je znanstveno dokazano", kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić.

"Dali smo snažnu preporuku da se misna slavlja prenose putem radija i TV-a. Postoji duhovna potreba ljudi da odlaze u crkve i budući da postoje mjere i postoji izračun koliki je rizik, odlučeno je da se osigura mir ljudima, da im se to omogući za Badnjak i Božić, a onda se vraćamo na staro", kazao je. "Svatko onaj tko je vjernik to zna, to je jedan sat, to nije boravak od nekoliko sati, to se provodi u miru i svi koji jesu vjernici to će shvatiti, to se tiče svih vjeroispovijesti, to vrijedi i za Hanuku i Bajram", kazala je Markotić.

"Ja ću ići na polnoćku, bit ću vani. Idem svake nedjelje u crkvu sat vremena i stojim vani. Nisam vidjela kršenje mjera – ako ste željeli osobni odgovor", kazala je Markotić.  "Idem uvijek na malu polnoćku. Već 34 godine idem na polnoćku u pola osam, ići ću na neku od misa koje su ranije", kazao je Capak.

Komentara 23

LI
Lid
13:39 18.12.2020.

Markotić je hdz -vjernica.To nema veze s demokršćanstvom,oni su izopačili svaku vrijednost koju su stigli.Hdz je interesna sekta.Gdje je novac mjerilo.A kriminal sposobnost.

LI
Lid
14:45 18.12.2020.

Vrhovni sud SAD je zabranio New Yorku da provodi ograničenja na broj vjernika u crkvama,sinagogama.Slična odluka i ustavnog suda u Francuskoj,zbog diskrimatornih mjera. Tako da je i kod nas ovakva odluka više nego logična.

JO
jorgen
15:08 18.12.2020.

"Polnoćke moraju završiti do 22.00" - LOL, znate li uopće što je polnoćka?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije