Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.12.2015. u 11:51

Logično je pretpostaviti da u skladu s posljednjim političkim preokretom Tihomir Orešković nema za Milanovića nikakav legitimitet za premijera.

Mandatar je prošao prvu prepreku kod predsjednice države koja je mogla ali nije, ili nije smatrala relevantnim pitanje kakav je demokratski legitimitet ima osoba koja joj je došla s potpisima većine izabranih zastupnika za Hrvatski sabor. "Samo dvije osobe u Hrvatskoj imaju legitimitet biti premijer", tvrdio je Zoran Milanović, ali je taj stav promijenio kad su se političke okolnosti promijenile: "Petrov ima mali legitimitet, ali je naš kandidat za premijera". Logično je pretpostaviti da u skladu s posljednjim političkim preokretom Tihomir Orešković nema za Milanovića nikakav legitimitet za premijera.

Još dok se nije naslućivao ovakav razvoj događaja, prije tjedan dana kad je Most inzistirao na tripartitnoj vladi i na nestranačkom premijeru, politolog Tihomir Cipek je za Novu TV ustvrdio da su novi izbori za građane bolji izbor nego nestranački premijer. Uistinu, Orešković se tek treba upoznati, uostalom kao i svi građani, s tim što dioničari od njega očekuju, ali ta su očekivanja i politički procesi putem kojih se do njih dolazi daleko složenija od funkcioniranja tvrtke. Problem je u tomu što ih i dioničari tek trebaju definirati u nešto što će u skladu s Ustavom biti "njegov" program Vlade, s kojim će nakon što mandatar okupi "svoju" ekipu, pred Saborom tražiti da se povjerenje koje je dobio pretoči u povjerenje "njegovoj" vladi.

S druge strane, Most je polemizirajući s onima koji su ismijavali ili osporavali ideju nestranačkog premijera, s pravom prije pet-šest dana upozorili da su ovo bili izbori za parlament, a ne za Vladu, te da bi parlamentarna demokracija s nestranačkim premijerom konačno mogla dobiti odnos među institucijama kakav i treba biti. Središte moći bit će u Saboru, a neće kao do sada najveću moć u državi imati premijer dok je Hrvatski sabor bio zapravo Vladino, odnosno premijerovo, izvršno tijelo. Za novog premijera koji izvorne moći nema najteža će biti dvojba koga slušati, jer ga obje strane s oporbom mogu rušiti. Ali to bi ih i moglo držati zajedno.

>> Zbog sela i obitelji Petrov nije mogao s 'partijom'

>> Tko je Tihomir Orešković, kandidat Mosta i Domoljubne koalicije za mandatara

Komentara 346

DU
Deleted user
12:22 26.12.2015.

U Hrvatskoj koja nije nikad bila podjeljenija nego danas, gospodin Oreskovic je najprihvatljivije rješenje. Oni koji žele bolju hrvatsku, pružit će mu podršku jer u protivnom dokazuju da im je ideologija bitnija od prosperiteta.

DU
Deleted user
12:10 26.12.2015.

Nebitno je ima li novi mandatar legitimitet za slučajnog i bivšeg premijera bitno je da ima zakonski legitimitet i legitimitet dobiven istina i bog posredno od glasača. Sve drugo je trla baba lan i ljutnja i bezvezni pokušaji muljanja gubitnika.

US
uskok
12:13 26.12.2015.

Ma ja mislim da se sada vidi tko je prepreka za bolju buducnost RH. Ja ne razumijem sta hoce taj Zoran vise, "Plan 21" bio je prevara, sto je se i dokazalo. U zadnjih nekoliko tjedana se vidjelo tko vara i prevrce i vrbuje raznim lazima i obecanjima, naravno ako to samo njemu odgovara onda je legitimno a u suprotnom su onda prevare i neustavno.Samo Zoka da znas u SDP-u ima i ti koji nisu tvoga misljenja, ti si izgorio i molimte da nas sada malo postedis!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije