Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'STOJIM UZ SVOJE LJUDE'

Kajtazi: Konzumirat ćemo sva prava koja daje zakon

Zagreb: U Saboru obiljezen Svjetski dan romskog jezika
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
15.01.2023.
u 01:30

Veljko Kajtazi, saborski zastupnik i predstavnik romske manjine, odgovara na tri pitanja

1. Prema popisu stanovništva, u međimurskom naselju Orehovica romska nacionalna manjina čini udio od 33 posto stanovništva, čime je ostvarila pravo na dvojezične ploče. Hoće li se konzumirati to pravo?

Romska nacionalna manjina jedina je manjinska zajednica koja je ostvarila rast na posljednjem popisu. Uvjeren sam da je to posljedica ne samo demografskog prirasta nego i našeg djelovanja. Romi su oduvijek velika zajednica, no dio se članova zajednice nije tako deklarirao pribjegavajući etničkoj mimikriji. Da, Romi su prvi put prošli prag od 33% u ukupnom udjelu stanovništva u općini Orehovica, što podrazumijeva uvođenje dvojezičnih ploča.

Ministarstvo pravosuđa i uprave obavijestilo je Općinu o toj pravnoj obvezi pisanim putem, a na njima je red da stvore preduvjete kako bi se to pravo romske nacionalne manjine u Međimurju doista konzumiralo. Stojim uz svoje ljude i bit ću podrška provedbi te obveze. Moram napomenuti da je bilo pokušaja da se ovo pitanje politizira, ali i sabotira, no vjerujem da će ono biti realizirano onako kako zakon nalaže.

2. Ulazimo u sedmu godinu mandata Vlade desnog centra. Kako ocjenjujete proteklu godinu?

Godina je bila puna izazova, a iz perspektive građana svakako je najveći utjecaj imala inflacija, poskupljenje energenata i smanjenje kupovne moći. Država je također pretrpjela opterećenje da u kratkom roku efektivno odgovori na ova pitanja, no unatoč tome sustav nije kolabirao, već pokazao svoju zavidnu funkcionalnost. U tom smislu cijeli niz mjera koje imamo u operativnim programima za nacionalne manjine nije obustavljen niti je provedba tih programa dovedena u pitanje. To je veliko postignuće.

3. Puno se govorilo o izgradnji edukacijsko-sportskog centra na obali, u kojoj je to fazi i što je ideja projekta?

Kao što je naznačeno u Operativnom programu za romsku nacionalnu manjinu za razdoblje od 2021. do 2024., dogovoreno je da će se krenuti u realizaciju izgradnje prostora koji će mlađoj generaciji Roma i Romkinja služiti kao centar za učenje i edukaciju, organizaciju ljetnih škola, sportskih i kulturnih aktivnosti i drugih društvenih aktivnosti, a sve u cilju njihove bolje integracije.

Kako u državnom vlasništvu ne postoji adekvatan prostor koji bi se mogao adaptirati ili renovirati, donesena je odluka da se takav objekt izgradi. Trenutačno smo u fazi ishođenja građevinske dozvole, no vjerujem da će centar biti izgrađen do konca 2024. godine.

>> VIDEO Kune možete trošiti još danas, a velika promjena građane čeka od sutra na bankomatima

Komentara 7

DU
Deleted user
08:39 15.01.2023.

pozitivna diskriminacija roma znači da poštuju samo one zakone RH koji im daju prava; za ostalo su njihovi običajni zakoni, često u suprotnosti za zakonima RH

GE
generacija57
07:38 15.01.2023.

Kajtazi ,stalno spominješ prava,a gdje su ti obaveze?

Avatar Briselska junačina
Briselska junačina
02:08 15.01.2023.

Pravo postavljanja dvojezičnih ploča za Rome u Orahovici se ne može konzumirati zato što: 1. Nitko od Roma u Orahovici ne govori romskim jezikom, već bajaškim dijalektom starorumunjskog jezika i 2. Bajaški dijalekt nije službeni jezik nego dijalekt, ne postojii bajaški pravopis, ne postoji niti hrvatsko-bajaški riječnik, dakle na taj dijalekt se ne može ništa prevesti i ne može se koristiti u službene svrhe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije