Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kajkavski treba uvesti kao izborni predmet u osnovnoj školi

Zagorska demokratska stranka promijenila je ime u Hrvatska kajkavska stranka, a osnovana je i Hrvatska stranka svih kajkavaca
11. ožujka 2016. u 00:03 161 komentara 6747 prikaza
naslovnica 11.3.
Foto: VL

Hrvatska politička scena u posljednjih desetak dana dobila je dvije kajkavske stranke. Prvo je Zagorska demokratska stranka potkraj veljače promijenila ime u Hrvatska kajkavska stranka (HKS), a zatim je osnovana nova politička stranka – Hrvatska stranka svih kajkavaca (HSSK). Objema tim stranakama u fokusu je, naravno, očuvanje kajkavskog narječja od izumiranja.

Predsjednik HKS-a Stanko Belina kaže da su promijenili ime stranke jer su sa starim imenom bili skučeni samo na Krapinsko-zagorsku županiju, a s kajkavskim u imenu stranke doseg im se širi na Varaždinsku, Međimursku, dio Zagrebačke županije i Grad Zagreb.

Kako bi se spriječilo izumiranje kajkavskog narječja, predlaže da se ono uči u školama, kroz izborni predmet, a Institut za hrvatski jezik trebao bi osnovati odsjeke za kajkavski i ostala hrvatska narječja.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili prelistajte e-izdanje!

Iz Večernjeg lista izdvajamo i ove teme:

>>Proračun ipak nije reformski – Đacima uzeli 94 milijuna, HAC i dalje dijeli uskrsnice

>>Željko Lovrinčević, ekonomski analitičar: Oreškovićev prvi proračun trebao je biti radikalniji

>>Ministarstvo branitelja dobilo 34 milijuna kuna manje, mirovine se neće smanjivati

>>Lepa Smoje – Otišla je žena od koje je trebalo učiti život

naslovnica 11.3. | Autor : VL Foto: VL

Stem industrija
RUŠIMO MITOVE
STEM industrija: Oni zarađuju više od prosjeka, sve više žena se etablira u tom sektoru i utječu na rast gospodarstva
 • Deleted user:

  Samo prije toga treba napraviti par stvarčica, dogovoriti koja zavičajna varijanta ili kombinacija više njih će se standardizirati, standardizirati pravopis i gramatiku, napisati pravopis i gramatiku, proširiti pismo nedostajućim simbolima za nekoliko glasova kojih u standardnom hrvatskom jeziku nema. Bavi ... prikaži još!i li se time itko, znate li? Znala sam za jednog jedinog jedincatog čovjeka koji se tim stvarima sustavno altruistički godinama bavil, pokoj mu duši, nema ga već godinama među nama. Gradivo mu vjerojatno skuplja vlagu negde u podrumu. Inače, izvrsna ideja kao i odsjek na Institutu za hrvatski jezik. Ipak hoće li kajkavski izumrijeti ili ne, ne ovisi o standardizaciji narječja (ili zasebnog jezika, kak vam drago) nego - vratimo se u realnost - kao i mnogo toga u našem društvu, ovisi o natalitetu. I o ostanku doma. Imate morti u vezi toga kakvih ideja, doktor Belina?

 • Avatar ninj@
  ninj@:

  umjesto izbornog kajkavskog, treba uvesti obvezni engleski i njemački od prvog razreda. da nam se djeca lakše snađu kad pobjegnu iz ove sprdačine od države...

 • Bjelovar112:

  ako srbi oko Vukovara mogu tjerati svoje pa onda i Zagorci imaju sva prava da se Kaj uvede !