Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPIDEMIOLOG

Kaić: Nismo sigurni da ljeto sprečava cirkulaciju virusa

Bernard Klaić
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
01.06.2020.
u 10:01

Cjepivo je glavni iskorak, ali ne možemo ga očekivati tako skoro. Dođe li drugi val na jesen, još neće biti cjepiva, rekao je

Epidemiolog Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kazao je da bi najveća pogreška bila kad bi se ljudi sada previše opustili, "jer nismo sigurni koliko ovo ljetno vrijeme sprečava cirkulaciju koronavirusa". 

Istaknuo je da je sezona gripe završila prije mjesec dana, a koronavirusa nešto kasnije, te smatra da bi bilo jako nezgodno budu li gripa i koronavirus došli istodobno, jer su im simptomi vrlo slični te će se morati svakoga tko oboli testirati i na koronavirus i na gripu.

– Cjepivo je glavni iskorak, ali ne možemo ga očekivati tako skoro. Dođe li drugi val na jesen, još neće biti cjepiva, rekao je za HRT-ovu emisiju Studio 4 te naglasio da nismo sigurni koliko ovo ljetno vrijeme sprečava cirkulaciju virusa. 

– Najviše ćemo pogriješiti ako se previše opustimo pa virus počne cirkulirati među ljudima – rekao je. Potvrdio je da s ljetnim vremenom turisti u Hrvatskoj mogu npr. imati upalu grla, sunčanicu, ali ne može se znati imaju li koronavirus ako se ne testiraju. 

Ugledni epidemiolog istaknuo je kako se koronavirus ne prenosi preko klime. 

– Istina je da se virus prenosi aerosolom. Kada čovjek govori, ono što se ispred njega stvara je aerosol – sitne kapljice u zraku. Ali se koronavirus ne prenosi onakvom vrstom aerosola koji se povezuje s klimama – kada klima uvuče zrak iz okoliša i rasprši ga po prostoriji, pa zrak bude kontaminiran, kao što je slučaj s legionarskom bolesti. Klima ne utječe na taj način na koronavirus – kazao je i opet naglasio da se koronavirus prenosi kapljično, a ne aerogeno.

 

Komentara 2

BA
Barbasmora
10:23 01.06.2020.

U zemljama sa visokim temperaturama virus se isto tako sirio.

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
10:35 01.06.2020.

Nismo sigurni da ljeto sprečava cirkulaciju virusa korone, domoljubnih fantazija i lopovskih balkanskih navika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije