Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kafići bez radija, a moraju plaćati naknadu ZAMP-u

U zapisniku piše da će ugostitelj morati platiti naknadu, a račun sa svotom dobit će naknadno.
07. listopada 2011. u 17:00 52 komentara 620 prikaza
'12.11. 2009, Zagreb; Hrvatska - Otvorenje novog shoping centra Westgate. Guzva u Westgateu. Kafici su puni ljudi. Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
Foto: 'Goran Jakus/PIXSELL'

– Ali ja u svojem kafiću ne puštam glazbu. Štoviše, nemam radio niti bilo koji drugi izvor glazbe – branio se zaprepašteni zagrebački ugostitelj pred predstavnikom ZAMP-a (Zaštita autorskih muzičkih prava) prije nekoliko dana.

Dvostruka naplata

Nije vrijedilo, u zapisniku koji mu je predstavnik ZAMP-a ostavio jasno piše da će morati platiti autorsku naknadu za javno korištenje glazbe. Račun sa svotom, rečeno mu je, dobit će naknadno.

– Moja je ''krivnja'' što se u mojem ugostiteljskom lokalu čuje glazba s razglasa. Za njezino javno izvođenje sigurno već netko plaća naknadu i nikako mi nije jasno da je moraju platiti i svi ugostitelji u čijim se lokalima ona čuje. Nije li to dvostruko naplaćivanje iste usluge? – ljuti se naš sugovornik, koji ima kafić u zagrebačkom šoping-centru King Cross.

Nije jedini koji se suočio s tim problemom. U mnogim šoping-centrima ima sličnih kafića. Jesu li uistinu dužni plaćati naknadu za izvođenje glazbe iako je sami ne puštaju?

Obveza zakupodavca

– Naknada za korištenje glazbenih djela u trgovačkom centru određuje se prema sadržaju svake pojedine usluge koja se pruža u trgovačkom centru, tj. prema vrsti objekta u kojem se koristi glazba, neovisno o izvoru zvuka. Za prostore koji su dani u zakup, zakupodavac je obvezan platiti naknadu ako ugovorom u zakupu nije izričito određeno da naknadu plaća zakupac. U slučaju da zakupac ne izvrši ugovorom o zakupu preuzetu obvezu plaćanja naknade, zakupodavac odgovara solidarno za plaćanje naknade – objasnila je Romana Večerić, pravna savjetnica HDS ZAMP-a.

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
 • Avatar ninj@
  ninj@:

  ovakvim aktivnostima bave se i \'slobodni poduzetnici\' u kalabriji i na siciliji, a zove se reket.

 • Avatar HipnosPajdaš
  HipnosPajdaš:

  To je Josipovićeva umotvorina...njemu se treba žaliti.Inače,ne plača se samo ZAMP...plačate pjevačima i pjevaljkama ...poput Severine i mirovinsko i zdrastveno,a oni zarade na jednoj gaži ,recimo za Novu godinu,dvadeset godišnju radničku zaradu....

 • Avatar Nesalomljiva
  Nesalomljiva:

  corr milijuna