Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakove akcije

Kada je smeće 1973. zatrpalo Gornji Grad, Večernjakovci i građani očistili su 5 tona otpada u jednom danu

12.05.2022.
u 10:40

Tijekom travnja i svibnja 1973. godine organizirana je na inicijativu redakcije Večernjeg lista i tadašnje mjesne zajednice "Stari Zagreb" velika akcija za uređenje i oživljavanje Gornjeg grada i Kaptola

Brojni građani Gornjeg grada su se okupili, zasukali rukave i bacili se na čišćenje. Tijekom travnja i svibnja 1973. godine organizirana je, naime, na inicijativu redakcije Večernjeg lista i tadašnje mjesne zajednice "Stari Zagreb" velika akcija za uređenje i oživljavanje Gornjeg grada i Kaptola o čijim se detaljima može pročitati u jednom od starih izdanja novina. Pokazuje to kako dugu tradiciju brige za okoliš njeguju Večernjakovci koji su u 2022. godini pokrenuli "Rezoluciju Zemlja", najveću ekološku akciju u Hrvatskoj posvećenoj našoj Zemlji, zelenilu i okolišu. 

- Već je mnogo puta rečeno da Zagreb više nije "bijeli grad". Mnogo puta isticano je i to da je krajnje vrijeme da se učini nešto kako bi naš grad ponovno mogao nositi taj častan epitet... Svega toga bili su pokretanjem akcije za uređenje i oživljavanje Gornjeg grada i Kaptola svjesni i njezini nosioci, redakcija "Večernjeg lista" i Mjesna zajednica "Stari Zagreb" - piše u starom izdanju Večernjeg lista iz 10. svibnja 1973. godine, a u tekstu još stoji objašnjenje da je oživljavanje gornjogradskih površina nemoguće dok na njima "caruju" nagomilani otpaci. Stoga su se brojni građani okupili te su u samo jednom danu akcije prikupili 5 tona otpada. 

- Na scenu su prvo stupili pioniri i omladinci iz svih dijelova grada, članovi Budokai karate kluba SD "Gornji grad" koji su na dobrovoljnim akcijama očistili gornjogradske parkove, a zatim "palicu" predali Gornjograđanima, koji su akciju nastavili čisteći dvorišta i podrume zgrada - piše u tekstu gdje se potom hvali odličan odaziv građana. 

Izvrstan je bio odaziv i na centralnu akciju "Rezolucije Zemlja" koja se održala 23. travnja kada je više od 5000 ljudi čistilo na više od 30 lokacija u Hrvatskoj, a prikupljeno je tada 100 tona otpada. 
 

Komentara 1

MK
MKinkognito60
12:34 21.06.2022.

E takvu akciju sada u zagrebu organizirat značilo bi izložit volontere teroru komunalnih redara jer građani nemaju pravo to raditi. Osim toga nemaju gdje odložiti ili odvesti smeće a sakupljanje bez razvrstavanja opet poteže kazne od strane grada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije