Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.11.2013. u 14:00

Serijal sjajno razobličuje dvoličnost svjetske politike (naročito američke), bolje nego tisuće napisanih tekstova

Koga više volite: Vladimira Putina ili Gorana Ivaniševića? Takvu je dvojbu pred mene sinoć postavio HTV. Dva dokumentarca u isto vrijeme. Na prvom o legendarnom osvajanju Wimbledona našega Gorana, a na drugom nastavak dokumentarističke poslastice o Putinu. I kako je Putin krenuo ipak nešto ranije, počeo sam gledati dokumentarac o danas najmoćnijem čovjeku na svijetu. Iako je ovo već treći nastavak serijala o ruskom predsjedniku, nimalo nije izgubio na sočnosti. Tema je bila Gruzija koja je prošlih godina pokušavala izaći iz ruskog zagrljaja i ući u NATO. Serijal sjajno razobličuje dvoličnost svjetske politike (naročito američke), bolje nego tisuće napisanih tekstova. Pokazuje kako je Putin u većini slučajeva bio ispred Busha. I naprosto je frapantno kako svaki puta kada izbije kriza između Rusije i SAD-a Putin nadmudri američkog predsjednika. Toliko da Bush počne pohvalno govoriti o njemu: “Zavirio sam mu u dušu. Vjerujem mu”. Drugo, vidi se koliko je jalovo Gruzijcima bilo očekivati pomoć SAD-a u sukobu s Moskvom. “Mi znamo da je to od životnog interesa za vas. Ali to nije od životnog interesa za nas”, poručivao je Colin Powel Gruzijcima koji ga nisu slušali. Posebno je zabavno bilo gledati njihove međusobne odnose i navike. Gruzijski predsjednik Saakashvili se tako obradovao kad je Putin otišao, a došao mali Medvedev.

Posebna je poslastica kako je Medvedev izbjegavao Saakashvilija koji ga je stalno vukao za rukav. “Lijepi se za mene, teško ga se riješiti. Izašli smo u disco club, cak je i na sofi sjedio sa mnom”... Uglavnom, Rusija je raskomadala američku saveznicu Gruziju, ali i rasturila njihovu tadašnju diplomaciju. Nezaboravno televizijsko štivo koje svakako treba reprizirati. I još jednom skinuti kapu Đeli Hadžiselimoviću za odabir. No onome tko je odabrao da u isto vrijeme na prvi program stavi Gorana treba ubuduće zabraniti da ulazi u obližnji kafić.

PLUS

Plus za Anku Bilić Keserović: Odavno nitko nije tako vješto parirao premijeru. Bolje se sinoć nosila s Milanovićem nego što to uspijeva cijelom HDZ-u u saborskim klupama

MINUS

Minus za Milanovića. Nevjerojatno s kojom se lakoćom okomio na novinarku. Nije htio odgovarati na pitanja, požurivao je da idu na drugu temu i doživio pravi debakl

>> Stankoviću je važno tko je u Opusu Dei, a ne tko je mason

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije