Naslovnica Vijesti Svijet

Kad politika udari na znanost, žrtve su ljudi

Populisti protiv znanosti Predsjednik talijanskog Nacionalnog instituta za zdravlje Walter Ricciardi dao ostavku jer je vlada alergična na činjenice
04. siječnja 2019. u 22:07 8 komentara 840 prikaza
Vlada koju čine Liga Mattea Salvinija i Pokret 5 zvijezda (M5s) Luigija di Maija (na slici) još nije donijela konkretnu odluku kojom bi se suprotstavljala znanstvenim otkrićima, a potporu znanosti nije dala ni proračunom za 2019.
Foto: MAX ROSSI/REUTERS/PIXSELL

Poznato je da neki političari ubiru glasove na populističkim parolama koje se temelje na praznovjerju i bez znanstvene su potvrde. A kada takvi političari uđu u parlament pa stranka koje su članovi dospije u vladu, sukob sa znanošću još je žešći.

Milan Bandić IVA PULJIĆ-ŠEGO Je li ubrojiv onaj tko zbog populizma svoj život dovodi u opasnost?

Sve više zaraznih bolesti

U listu Corriere della Sera predsjednik talijanskog Nacionalnog instituta za zdravlje (ISS) i profesor medicine Walter Ricciardi (59) izjavio da je podnio ostavku na svoj položaj, i to pola godine prije isteka petogodišnjeg mandata, jer žuto-zelena vlada premijera Giuseppea Contea nema sluha za znanost. Istina, vlada koju čine Liga Mattea Salvinija i Pokret 5 zvijezda (M5s) Luigija di Maija još nije donijela neku konkretnu odluku kojom bi se suprotstavljala znanstvenim otkrićima i dostignućima, ali nije pružila ni veliku potporu znanosti proračunom za 2019.

Ricciardi je ocijenio da je žuto-zelena vlada alergična na dokazane činjenice te da podsjeća na pristup prema znanosti američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je preporučio Nacionalnom zdravstvenom institutu da ne koristi izraz “temeljeno na znanstvenim dokazima”. Kada potpredsjednik talijanske vlade i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini kaže da u Italiji “ima previše obveznih, nepotrebnih i opasnih cjepiva, to nije samo neznanstveno nego je i protuznanstveno”. Mnogi parlamentarci M5s ne samo da cjepiva smatraju nepotrebnima, nego drže i da zrakoplovi ispuštaju kemijske plinove te zagovaraju ostale znanstveno nedokazane tvrdnje.

Giuseppe Conte 'Pobjeda zdravog razuma' Italija ipak smanjila deficit: Uklonjen glavni razlog sukoba s EU

Nakon što je nakon ukidanja obveznog cijepljenja porastao postotak zaraznih bolesti, u svibnju 2017. vlada lijevog centra odredila je da pri upisu u školu djeca trebaju biti cijepljena s 12 obveznih cjepiva, među kojima su ona protiv ospica, tetanusa i poliomijelitisa. Prije te odluke stopa procijepljenosti dvogodišnje djece protiv ospica pala je na 85,3 posto u 2015., a Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje 95 posto.

Rim se guši u smeću

Ricciardi predbacuje ministru za okoliš Sergiu Costi, članu M5s, što je sve spalionice smeća opisao kao zastarjele, dok su u Kopenhagenu i Stockholmu sagrađene najsuvremenije. Upravo zato što je M5s ideološki protiv bilo kakvih postrojenja za spaljivanje smeća, pa i nakon reciklaže otpada, Rim petozvjezdaške gradonačelnice Virginije Raggi guši se u smeću.

JOŠ BRŽIM TEMPOM Znanost 2019.: Godina istraživanja svemira, manipulacije genima...

M5s ideološki drži da su obvezna cijepljenja usluga farmaceutskim tvrtkama pa ih žele ukinuti, a što se tiče otpada, žele uvesti diferencirano prikupljanje, no za takvo što nema ni postrojenja ni navika pa će, dok se dođe do toga stupnja, građani biti zatrpani smećem. Ne treba spominjati ideološke zagovornike teorije po kojoj je zemlja ravna ploča i sličnih neznanstvenih naklapanja. Kada se ideološki nastupa prema znanstvenim dostignućima, stradavaju građani. Kad je riječ o znanosti, ona ne može i ne smije biti žrtva demokracije, odnosno ne mogu na istoj ravni biti znanstvenici koji rade na istraživanjima i oni koji negiraju znanstvena dostignuća te ih se samo zbog tzv. demokratskih rasprava poziva na sučeljavanja, pa i ona televizijska. Demokracija im ne brani da budu protivnici znanosti, ali znanost je nešto drugo.

Pogledajte video - Igor Rudan o umjetnoj inteligenciji:

Lesnina roštilj
PROLJETNE RADOSTI
Došlo je proljeće, a mi smo se uputili u potragu za novim roštiljem

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar nekineki
    nekineki:

    a kad globalni establishment udari protiv istine, žrtva je zdrava pamet...

  • midea:

    zemlje se zaprašuju iz zraka , zrakoplovi postoje , to najbolje zna njemački mehaničar koji je dobio otkaz radi progovaranja o toj temi , geoinženjering je realnost a mi građani to nismo odobrili . 90% cijepiva je nepotrebna , gurano ... prikaži još!no od strane farmaceutskih industrija u sprezi sa mafijaškim vladama samo radi zarade , naravno da zemlja nije kugla , gdje su vam dokazi te kugle osim na filmovima i lažnim fotografijama ??? ....puna podrška novoj vladi .