Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Našu diplomu cijene poslodavci diljem svijeta'

Alma Mater Europaea europski je centar visokoškolskog obrazovanja za sve one koji razumiju važnost kvalitetnog liderstva i uvijek nastoje biti među najboljima
26. lipnja 2016. u 12:10 3591 prikaza
prof. dr. Jurij Toplak

Na Sveučilištu Alma Mater Europaea studenti u trajno vlasništvo dobivaju iPad, a za uspješno završene studijske programe 'konvertibilnu' diplomu sa žigom Europske akademije znanosti i umjetnosti, međunarodne akademske institucije koju poslodavci diljem svijeta doživljavaju kao garanciju kvalitetnog obrazovanja.

Alma Mater Europaea Alma Mater Europaea Jučer studenti, a danas svjetske face

Kako zapravo funkcionira Alma Mater te što nudi studentima iz Hrvatske za Večernji list otkriva prof. dr. Jurij Toplak, dekan Europskih poslovnih studija i jedan od vodećih europskih stručnjaka za izborno pravo.

Možete li u kratkim crtama predstaviti Almu Mater Europaea našim studentima? Koja je poslovna filozofija Alma Mater?

Alma Mater Europaea međunarodno je sveučilište sa sjedištem u Salzburgu, čije se znanstveno djelo temelji na znanju 33 Nobelovih pobjednika i vrhunskih svjetskih profesora te predavača. Osnovala ga je Europska akademija znanosti i umjetnosti 2010. godine. Alma Mater Europaea europski je centar visokoškolskog obrazovanja za sve one koji razumiju važnost kvalitetnog liderstva i uvijek nastoje biti među najboljima.

U skladu sa svojom misijom - zadovoljenje potreba društva, tržišta i modernog načina života – Alma Mater Europaea (Sveučilište za liderstvo) nudi liberalni, interaktivni, metodološki i profesionalni pristup visokom obrazovanju. Naša poslovna filozofija počiva na međunarodnoj suradnji, cjeloživotnom obrazovanju, inovacijama, kreativnosti, proaktivnosti i osobnoj inicijativi...

Stoga s našeg sveučilišta izlaze visoko konkurentni stručnjaci i doktori znanosti s menadžerskim vizijama, čija su znanja i vještine izuzetno traženi na tržištu rada. Kao otvorena akademska zajednica sa svojim partnerima radimo na projektima nužnima za gospodarski i tehnološki razvitak, mir i demokraciju, održivi razvoj i ekološku ravnotežu.

Koje pogodnosti Alma Mater nudi svojim studentima u odnosu na konkurenciju?

Studij na Alma Mater nudi moderan i inovativan način studiranja. Shvatili smo da moramo ići u korak s današnjim digitalnim društvom, koji nam ubrzava svakodnevicu pa stalno imamo dojam da nam nedostaje vremena. Stoga je Alma Mater svojim studentima omogućila studiranje online tako da predavanjima, ispitima i ostalim studentskim obvezama mogu pristupiti s bilo koje lokacije na svijetu: iz udobnosti vlastita doma ili pak s nekog svjetskog aerodroma...

Studij podržavaju moderne tehnologije (e-indeks, e-učionica, e-pošta, SMS), a svaki student prilikom upisa na Alma Mater u trajno vlasništvo dobiva iPad kako bi što lakše i uspješnije izvršavao svoje obveze i radio na projektima. Isto tako, naši studenti svoje znanje grade učenjem kroz praktične radove i u malim skupinama. Tim načinom rada ostvarili su bolju komunikaciju s profesorima i kolegama te su dobili više znanja.

Što je bolje Prednosti na privatnim učilištima i veleučilištima

Najbolji studenti svoje su projekte razvijali s profesorima, što je svakako pridonijelo kasnijem karijernom uspjehu. Također, jako smo ponosi jer su naši predavači međunarodno poznati stručnjaci s višegodišnjim iskustvom u struci i akademiji. Budući da izrazito važnim držimo učenje kroz stručnu praksu, studente Europskih poslovnih studija uključujemo u razne sveučilišne programe s Erasmus partnerima diljem svijeta.

Ili ih vodimo na stručnu ekskurziju u Bruxelles, gdje posjete Europsku komisiju i Europski parlament te druge institucije povezane s EU. Osim korisnih informacija o funkcioniranju tih institucija i mogućnostima koje EU nudi svojim građanima, studenti sklope zanimljiva poznanstva, mnogima vrlo značajna u karijernom napredovanju.

Alma Mater | Autor : PROMO Foto: PROMO

Kako u praksi izgleda studiranje na daljinu, odnosno online?

Nastava se izvodi sukladno modernom sustavu, putem kojeg se stječu najnovija teoretska znanja, najbolja iskustva iz prakse, a istovremeno je prilagođen i onima, koji su već́ zaposleni i nemaju mogućnost ni vremena svakodnevno prisustvovati predavanjima.

Naime, predavanja se mogu pratiti uživo u predavaonici i uživo putem računala ili tek kasnije putem videosnimki kojima mogu pristupiti preko internog sustava Moodle integriranog u najnoviji model Apple iPada. Studenti preko Moodle sustava dobivaju zadatke i literaturu, na kojima rade individualno tijekom ostatka tjedna, budući da su uživo predavanja tempirana petkom poslijepodne i subotom ujutro.

Također, preko svog iPada studenti polažu ispite, čitaju stručne knjige, pišu seminare, sudjeluju u raspravama s profesorima i ostalim studentima. Iskustva s inozemnih škola dokazuju da je studiranje i učenje koristeći prednosti nove tehnologije učinkovitije nego tradicionalno učenje. U usporedbi sa studentima koji su učili iz tiskanih knjiga, studenti koji su kao alat za učenje koristili iPad uređaj zapamtili su više informacija te su pokazali viši stupanj snalažljivosti u praktičnom rješavanju postavljenih problema.

Ovakav način obrazovanja rezultirao je pronalaskom boljih poslova u budućnosti. Zbog specifičnog programa i sistema održavanja nastave, studenti su tijekom studija razvili i nadogradili nove karakteristike koje su poslodavcima važne pri zapošljavanju: proaktivnost, brza reakcija, informiranost, dostupnost, online komunikacija te spretnost u korištenju nove tehnologije pri rješavanju tekućih problema.

Yuval Noah Harari Yuval Noah Harari: 'Glavni proizvod gospodarstva u 21. stoljeću bit će tijela, mozgovi i umovi'

Voditelj ste programa Europskih poslovnih studija na mariborskoj ispostavi Alma Mater Europea, kakve vještine i karijernu dobrobit mogu očekivati magistri europskih poslovnih studija. Koliko kriza Europske unije utječe na atraktivnost tog programa?

Europski poslovni studij diplomski je studij četvrte i pete godine prema bolonjskom sustavu. Na njega se mogu upisati svi koji su uspješno završili trogodišnji preddiplomski studij bilo kojeg smjera na nekom drugom sveučilištu ili veleučilištu ili visokoj školi ili su završili neki od sveučilišnih programa koji su bili na snazi prije uvođenja bolonjskog procesa.

U nekim državama Europske unije četvrta i peta godina diplomskog studija nazivaju se magistarskim studijem nakon čijeg završetka se stječe naziv Magistar Europskih poslovnih studija. Ova titula odličan je kamen temeljac za početak i nadogradnju karijere. Iskustva nekih od njih govore da su im znanja i vještine koje su im na Alma Mater prenijeli vrhunski stručnjaci iz različitih područja, posebice menadžmenta, pomogli u karijernom napredovanju.

Krizu Europske unije doživljavamo kao izazov, odnosno priliku da zajedničkim akademskim naporom profesora i studenata i sami ponudimo rješenja na neke od problema s kojima se danas suočava koncept Europske unije. No uvjeren sam kako upravo kroz ulaganje u obrazovanje i demokratski dijalog možemo nadvladati krizne situacije te nastaviti raditi na očuvanju i implementaciji plemenite ideje očeva – osnivača Europske unije, kao projekta ujedinjenje Europe mira i blagostanja.

Najčešći prigovori obrazovnim sustavima na ovom području jesu da su zastarjeli i neusklađeni s potrebama današnjeg dinamičnog tržišta rada.

Jesu li manjkavosti sustava javnog obrazovanja vaše komparativne prednosti?

Nije nam cilj profitirati na manjkavostima javnog obrazovanja, no činjenica je da studenti koji biraju Almu Mater čine to jer su prepoznali da će na našim programima dobiti obrazovanje za perspektivna zvanja. Trudimo se biti dinamični i pratiti tempo koji diktiraju tržište rada i najnoviji trendovi u obrazovanju.

Stoga kao predavače biramo vrhunske stručnjake iz raznih država. Budući da nam je cilj kvalitetno obrazovanje fokusirani smo kroz suradnju sa (sve)učilištima s ovog područja, Europe i svijeta razvijati nova znanja i implementirati ih u praksi. Institucije javnog obrazovanja ne doživljavamo kao konkurenciju već sebe doživljavamo kao njihove partnere i korektiv, jer smo fleksibilniji odgovoriti izazovima digitalnog društva.

Recimo, naša institucija konstantno bilježi rast broja polaznika za doktorske studije. Kad ih pitamo zašto su se odlučili baš za Alma Mater, kažu da imamo ono što trebaju – kvalitetan interdisciplinarni doktorski program uz individualni pristup s mentorom. Cjeloživotno obrazovanje postalo je mantra današnjeg svijeta, jer stalno moramo nadograđivati i osuvremenjivati svoja znanja i vještine kako bismo ostali konkurentni na tržištu rada.

Tajana Barančić, predsjednica CISEx-a POTICANJE MLADIH Zašto odabrati studije računarstva i informatike

Koliko su potrebe za konstantnim ulaganjem u edukaciju svjesna ovdašnja ministarstva obrazovanja, ali i sami građani?

Smatram da su danas i političari i građani svjesni važnosti cjeloživotnog obrazovanja, no to uglavnom smetnu s uma kad treba odrediti prioritete u državnim/kućnim budžetima. Nažalost, mnogi građani doista nemaju takav životni standard da bi mogli izdvojiti novac za daljnje obrazovanje.

Međutim, države nemaju pravo izgovarati se da nema dovoljno novaca za obrazovanje jer izdvajanje u obrazovanje nije trošak već investicija u budućnost. Aktivne mjere prekvalifikacija i edukacija građana pokazale su se najefikasnijim državnim alatom u borbi protiv nezaposlenosti. Kako bi obrazovanje učinila dostupnijim i onim građanima slabijeg imovinskog statusa, Alma Mater Europaea dodjeljuje i stipendije nadarenim studentima.

Veliki problem ovdašnjih akademskih zajednica je plagiranje, no prateći medije vidimo da toga nisu pošteđene ni razvijenije članice Europske unije, kako se vi borite protiv te pošasti?

Kao i svaka obrazovna institucija koja drži do svog akademskog ugleda i kredibiliteta, Alma Mater Europae ima nultu stopu tolerancije na plagiranje, a protiv te pošasti borimo se uz pomoć napredne tehnologije. S tzv. antiplagijatorskim softverom provjeravamo originalnost studentskih radova, počevši od seminara preko diplomskih radova do magisterija i doktorata.

Plagiranje smatramo teškom povredom akademske čestitosti za koju su predviđene i stegovne mjere.

mlada stručnjakinja S 4 fakulteta poslala sam 30 molbi za posao, ali i dalje ne radim

Kakvu interakciju imate sa studentima, odnosno koliko ste fleksibilni prema njihovim inicijativama te koliko upućeni u njihovu karijeru nakon što uspješno završe obrazovni ciklus na Sveučilištu Alma Mater?

Osim vrhunskog obrazovanja, svojim studentima želimo pružiti i priliku ostvarivanja kontakata s budućim poslodavcima. Naš Karijerni centar podržava profesionalno napredovanje studenata kroz savjetovanje i mentorstvo, radionice za razvoj karijera, organiziranje izleta u poduzeća gdje se studenti mogu upoznati s različitim radnim okruženjima te pružanje mogućnosti stažiranja i zapošljavanja.

U suradnji s našim partnerima s Toronto Business Academy pružamo studentima priliku da kroz ljetnu poslovnu školu u Torontu uče od najboljih iz svijeta međunarodnog biznisa. Učenje kroz iskustvo i od uspješnih poslovnjaka pokazali su se kao izvrsna odskočna daska u karijeri.

Budući da djelujete pod okriljem Europske akademije znanosti i umjetnosti, koliko poslodavci (globalno) prepoznaju vrijednost Alma Mater diplome, je li to doista, putovnica u svijet uspješnih?

Na svim našim diplomama stoji žig Europske akademije znanosti i umjetnosti, globalno poznate i priznate međunarodne akademske organizacije, koja okuplja više od 1.800 vrhunskih znanstvenika i umjetnika, među kojima je i 33 nobelovaca. Poslodavci diljem svijeta taj žig doživljavaju kao preporuku, odnosno kao garanciju da su nositelji diploma Alma Mater Europaea vrhunski obrazovni kadrovi, o čemu mogu posvjedočiti mnogi naši bivši studenti.

Hrvatska nije pronašla recept za zapošljavanje vlastite radne snage, pa su ljudi postali izvozni proizvod NA BURZI KAO 1975. Najmlađa radna snaga u Hrvatskoj: Dugo studiraju, rade na crno ili bježe van lukša lulić Nije dobro što se prekrajaju kvalifikacije stručnih studija Boris Batelić, član Uprave HT-a LIDERI Hrvatski Telekom IT transformacijom donosi 
najbolje korisničko iskustvo

 

Epicentar blizu Velike GOrice
Potres jačine 2.7 pogodio šire područje Zagreba: 'Dobro je zdrmalo, dugo nismo ovako skočili'
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja