Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Jučer studenti, a danas svjetske face

Toronto Business Academy i Alma Mater Europaea prepoznali su se kao partneri jer su i jedni i drugi orijentirani na kvalitetno obrazovanje stručnjaka, ključnih za društveni i gospodarski razvoj država na ovim našim prostorima.
09. lipnja 2017. u 09:20 1788 prikaza
Alma Mater Europaea
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/3

Dođite u ponedjeljak u 17 sati u zagrebački hotel Dubrovnik na Dan otvorenih vrata sveučilišta Alma Mater Europaea i poslušajte impresivna iskustva bivših studenata koje je želja za znanjem i uspjehom odvela na inovativne studije i inozemne adrese. Oni su dokazali kako se može slijediti svoj san i postići svjetski uspjeh, usprkos lošoj društvenoj klimi prepunoj pesimizma, pasivnosti i negativne selekcije. Također, istovremeno se može živjeti na više svjetskih adresa i pridonijeti pozitivnim promjenama u svojim sredinama. Kako su uspjeli 'nemoguće' i koja je tajna njihova uspjeha otkrivaju David, Juš i Jan s Toronto Business Academy te bivši studenti Alma Mater Europaea. Svi željni znanja, uspjeha i svjetskih vidika dobrodošli su. Ulaz besplatan!

Pored informacija o tome kako postati magistar Europskih poslovnih studija i doktor Projektnog i Strateško-komunikacijskog manadžmenta na Sveučilištu Alma Mater Europaea (AMEU), svi posjetitelji koji dođu u ponedjeljak 12. lipnja u hotel Dubrovnik moći će razgovarati sa studentima kojima su studiranje i privilegije koje su dobili na AMEU promijenili živote.

Jedna od pogodnosti svakako je iskustvo ljetne poslovne škole u Torontu, koju u suradnji s AMEU organizira Toronto Business Academy, s čijim utemeljiteljima smo ekskluzivno razgovarali.

Naši sugovornici su trojica mladih poslovnjaka: David Ales, Juš Dobnikar i Jan Habat. Još kao studenti javnih fakulteta ekonomije, prava i poduzetništva u Ljubljani shvatili su da je Slovenija premala i 'preuska' za njihove poslovne ambicije. Put ih je odveo na drugi kraj svijeta u - kanadski i svjetski ekonomski gigant - Toronto. To iskustvo im je promijenilo živote.

'Sve je počelo 2012. godine, kada smo još bili studenti ekonomije, prava i poduzetništva u Ljubljani. Bili smo, kao i svi slovenski studenti javnog školstva, uhvaćeni u kotačima našeg obrazovnog sustava, a istovremeno motivirani za postizanje ambicioznih ciljeva koje smo si sami postavili u životu', započinje njihovu priču Juš Dobnikar.

'Željeli smo pobjeći iz monotonije i negativizma koji su nas pratili na svakom koraku...zapravo smo trebali iskorak u poticajniju i dinamičniju sredinu. Bili smo uvjereni da mnogo toga možemo dodati znanju kojeg smo stekli u našim studentskim godinama na domaćim fakultetima i okruženju u kojem živimo. Želja za promjenama dovela nas je do toga, da moramo učiti od najboljih. Znali smo da ćemo to postići samo u najrazvijenijim područjima svijeta, u koje Slovenija nažalost ne spada. Odlučili smo ići preko Atlantika u Toronto, grad koji je razvijen, čiji sustav radi i ekonomija se grana na sve strane', nadovezuje se David Ales.

Njihov kolega Jan Habat kaže kako su čim su stigli u Toronto znali da je to pravi grad za njih. 'Shvatili smo da tamo možemo učiti od najvećih i najrazvijenih - praktički nam se život okrenuo naglavačke – u pozitivnom smislu. Odmah smo znali da ćemo se tamo vratiti. Stoga smo krenuli u akciju: bacili se na razradu naše poslovne ideje kojoj je krajnji cilj podijeliti korisna poslovna iskustva s mladima i ambicioznima oko nas', kaže Habat.

Nakon puno neprespavanih noći, prisjećaju se, rodila se ideja o ljetnoj školi u Torontu čiji polaznici bi bili studenti iz ovog našeg okruženja (slovenskog, hrvatskog....) da zajedničkim snagama dovedu do promjena, kako mentalne klime tako i prostora u kojima živimo.

'Ljetna škola bazira se na učenju kroz iskustvo, što znači da se znanje stječe kroz proučavanju konkretnih poslovnih modela i slučajeva, slušanju stručnjaka i gostujućih poslovnjaka, a kroz edukaciju polaznici paralelno (uz stručni nadzor) rade vlastite poslovne planove. Uostalom zato naš slogan glasi: Learning through experience (Učenje kroz iskustvo)', objašnjava Juš.

Sam program Toronto Business Academyja (TBA) razvijali su, kažu, dvije godine u suradnji s različitim poduzetnicima i akademicima, od kojih su neki u rad škole uključeni kao profesori ili gosti-predavači, a neki su ostali kao savjetnici u Savjetničkom odboru koji je nadležan za strateški napredak njihove tvrtke.

'Našu viziju su brzo prepoznali studenti i mladi iz cijelog svijeta. Dakle, ove godine imamo studente iz gotovo trideset zemalja, od Hong Konga do Kolumbije. Sljedeće godine, otvaramo prvu ekspanziju u Münchenu (Munich Business Academy), a godinu kasnije otvaramo novu akademiju u Singapuru', napominje David Ales.

Toronto Business Academy i Alma Mater Europaea prepoznali su se kao partneri jer su i jedni i drugi orijentirani na kvalitetno obrazovanje stručnjaka, ključnih za društveni i gospodarski razvoj država na ovim našim prostorima. Čovjek koji je pokrenuo zajedničku suradnju AMEU-a i TBA-a zove se dr. Laurance Hewick. On je akademski direktor TBA i profesor na AMEU, stručnjak na području poduzetništva, inovacija i kreativnog odlučivanja.

'Ljetna škola Toronto Business Academy omogućuje studentima da u interakciji sa stranim akademicima i liderima iz svijeta biznisa unaprijede predznanje i vještine za tržište Sjeverne Amerike i nauče prokušane i/ili inovativne metode kako poslovati internacionalno. Posebnu pogodnost imaju studenti AMEU koji dobivaju popust na upis ljetne škole u Torontu, a potom i 6 ECTS bodova te dva položena ispita', otkriva nam Jan.

Alma Mater Europaea | Autor : PROMO Foto: PROMO Matej Baturić Matej, alumni student Alma Mater Europaea, svoj studij Projektnog menadžmenta na AMEU odlučio je oplemeniti ljetnom školom u Torontu i nije se zbog toga pokajao. Baš naprotiv. 'TBA je karta za avanturu pokretanja novog načina promišljanja o poslu, svakodnevnih aktivnostima, ali prije svega i veliki izazov u novom studentskom i poslovnom okruženju. Osim što otvara nove poglede na poduzetništvo i timski rad isto tako stvara kapacitet pojedinca za poduzetno djelovanje. TBA je zabavan i omogućuje interakciju s ljudima iz raznih akademskih, kulturoloških i iskustvenih područja. Sve u svemu stekao sam bogato iskustvo, puno prijatelja i korisnih poznanstava, a taj ću 'izlet' pamtiti čitav život', otkrio nam je Matej.

David Ales, Juš Dobnikar i Jan Habat uspjeli su jer su slijedili svoj san, vrijedno učili i prikupljali iskustva od najboljih.

Alma Mater | Autor : Njihova poruka mladima je jasna, iako ne uvijek jednostavna: 'Znanje i trud, stalno obrazovanje i razmišljanje izvan uskih okvira još uvijek je formula s kojom se može uspješno prevladati tržišna ograničenja i stvoriti budućnost, koju želite'.

Još mnogo poticajnih iskustava i korisnih informacija iz prve ruke dobit ćete na Danu otvorenih vrata Sveučilišta Alma Mater Europaea u ponedjeljak (12.6.) u 17 sati u hotelu Dubrovnik u Zagrebu.

Ne zaboravite, s fakultetom birate karijeru, a Alma Mater školuje lidere!

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”