Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODIJELILA JAVNOST

Judith Reisman: Nigdje me nisu tako izvrijeđali kao u Hrvatskoj

Judith Reisman
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
29.01.2013.
u 15:14

Dekan Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek gošći je očitao bukvicu o lijepom ponašanju

Dvaput je kontroverzna američka komunikologinja Judith Reisman tijekom današnjeg dana izrazila šokiranost ponašanjem hrvatskih građana na dva skupa na kojima je govorila. Prvi šok doživjela je na Fakultetu političkih znanosti gdje su je studenti zasipali pitanjima vezanim uz njezin rad te su kritizirali njezine teze pa im je, isprovocirana, odgovorila omalovažavanjem. Tolikim da je dekan Nenad Zakošek stao u njihovu obranu i očitao joj bukvicu o pristojnom ponašanju.

Lobi jači od duhanskog

Drugi je šok doživjela na konferenciji za medije u Hrvatskom novinarskom domu, gdje je ona bila meta uvreda. Dvojica su je muškaraca prekidala dovikujući “sranje” i poručujući joj da je homofob pa su obojica izbačena iz dvorane.

– Putovala sam svuda po svijetu i nigdje nisam vidjela toliko nasilnika kao u Hrvatskoj. Šokirana sam da me tako nasilno prekidate u govoru i vrijeđate – rekla je Judith Reisman u HND-u. Govorila je o tome zašto se protivi uvođenju spolnog odgoja u hrvatske škole i to je objasnila riječima da “djeci treba dopustiti da budu djeca, a ne da prerano postanu seksualno aktivna”.

– Zalagala sam se za spolni odgoj i nisam u tome vidjela ništa loše. Mislila sam da će djeca učiti osnovne informacije o spolnosti kao što će učiti i dijelove tijela. Ali prevarila sam se. Spolni odgoj nije prilagođen mozgu male djece jer djeca nisu sposobna kritički razmišljati, pogotovu ona od 5, 6 ili 13 godina, te se u njemu radi na hiperseksualizaciji mladih. Na taj se način potiče da glume slike koje su vidjeli i ono što su čuli jednako kao što nakon škole “vježbaju” matematiku – rekla je kontroverzna komunikologinja i poručila da od takvog spolnog odgoja veliku korist ima farmaceutska industrija.

– Svjedoci smo porasta spolno prenosivih bolesti među mladima i farmaceutske su kompanije umiješane u to. To je lobi koji je u Americi čak jači od duhanske industrije – rekla je i dodala kako je njezin dolazak u Hrvatsku zapravo izražavanje potpore HTV-ovoj urednici Karolini Vidović Krišto. Na pitanje hoće li ipak održati govor u Saboru i tko ju je pozvao, odgovorila je da ne zna na čiji poziv ide, ali da će u Sabor sigurno otići.

Podsjetimo, prethodno je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio da Reisman u Sabor dolazi na poziv Kluba HDZ-a. Istodobno, dio vladajuće koalicije poveo je javnu kampanju protiv njezina dolaska u Sabora, gdje bi trebala gostovati u četvrtak. HNS je izrazio zabrinutost zbog njezinih “antidemokratskih stavova” i “neznanstvenih teza da su homoseksualni krugovi u Njemačkoj najodgovorniji za pojavu nacizma te kako pornografija oštećuje mozak”.

Riječi ne škode, ali...

– Ne oduzimam pravo HDZ-u da u svoje stranačke prostorije zove koga hoće, pa i Nostradamusa da im kaže koliko će još dugo trajati uz ovakvu politiku – poručila je posprdno potpredsjednica kluba HNS-a Nada Turina Đurić. Iako nisu službeno podržale inicijativu HNS-a, da dolazak Judith Reisman u Sabor nije primjeren smatraju i esdepeovke Biljana Borzan i Tatjana Šimac Bonačić, te Nansi Tireli iz Hrvatskih laburista. U obranu kontroverznog posjeta stao je, očekivano, hadezeovac Željko Reiner. Zlatnu sredinu zauzeo je esdepeovac Šime Lučin koji smatra da riječi ne škode ako ne prelaze granicu govora mržnje.

– Važno je da se taj potez ne tumači kao službeni stav Sabora, a posjet će više reći o onima koji su je pozvali jer je očito da HDZ ide udesno – rekao je Lučin i zaključio da će posjet možda biti dobar za osvješćivanje o slobodama i ljudskim pravima, što se već donekle pokazalo u ponašanju studenata Fakulteta političkih znanosti.

>>'Prekipjelo mi je. Reisman nije zavrijedila držati predavanje'

>>Zastupnici HNS-a: Judith Reisman nije mjesto u Saboru

>>Judith Reisman: Zbog seksualnih sloboda rastu nasilje i kriminal

Komentara 367

PO
portugisac
15:53 29.01.2013.

"'Nigdje u svijetu nisam vidjela toliko nasilnika kao u Hrvatskoj'" Niti nečeš. Eeej gospođo da ste kojim slučajem bili gošča vladajuće stranke danas bi vas slavili kao primadonu. A ovak, kaj je tu je. U dekanima je uzavrela krv iz onih vremena.

UR
u.r.a.r.
17:28 29.01.2013.

Toliko o toleranciji različitog mišljenja a najžalosnije je da su najveći pobornici vrijeđanja i verbalnog nasilja baš oni koji najviše kukaju kako ih društvo ne podnosi. pe.eri, kojekakve parazitske udruge minornog članstva, (malo)građanske udruge tipa david, građanska akcija, ovi..oni.. Pa "ugroženi", sami ste si krivi za masu toga što će vam se dogoditi. Ili se događalo.

DE
denderi
15:32 29.01.2013.

krivim ljudima se družiš u hrvatskoj ...jer ti si sad u samoj jezgri nasilništva,,,,no tebi na znanje USA je leglo nasilja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije