Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dekan FPZG-a:

'Prekipjelo mi je. Reisman nije zavrijedila držati predavanje'

Judith Reisman (1)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/10
29.01.2013.
u 12:04

Gostovanje znanstvenice provodilo se u sklopu kolegija "Medij i različitosti", a prije njezina dolaska Studentski zbor tražio je njegovu zabranu

Imali smo ne baš tako uspješno predavanje, komentirali su studenti Fakulteta političkih znanosti koji su među prvima imali priliku čuti izlaganje kontroverzne američke znanstvenice Judith Reisman koja je jutros pred prepunom dvoranom održala predavanje.

– Razočaran sam, mislio sam da je ozbiljnija istraživačica. Po svojoj znanstvenoj zanimljivosti nije zavrijedila da drži to predavanje – poručio je dekan fakulteta Nenad Zakošek koji je u jednome trenutku tijekom rasprave stao u obranu svojih studenata koji su od znanstvenice tražili konkretne odgovore i detaljniji prikaz njezina istraživanja.

>> VIDEO Pogledajte predavanje Judith Reisman na FPZ-u

'Prekipjelo mi je'

Sa studentima se odnosila na neprikladan i nerazumljiv način, a oni su je pitali vrlo konkretna i jasna pitanja.

– U jednom trenutku mi je "prekipjelo" i morao sam joj dati do znanja da mora imati predodžbu o slušateljstvu koje je ispred nje – rekao je Zakošek. Gostovanje znanstvenice provodilo se u sklopu kolegija "Medij i različitosti", a prije njezina dolaska Studentski zbor tražio je njegovu zabranu.

– Na tome kolegiju mnogo je gostiju predavača. Ali nije se razmišljalo o kontekstu, zato mi je krivo što postoje pokušaji da se fakultet politički instrumentalizira. Uostalom, što nju legitimizira, njeno predavanje nije bilo znanstveno – poručuje Zakošek. Naglasio je također da Amerikanci dolaze kao gosti na fakultet i misle da je Hrvatska potpuna zabit i da nismo informirani.

– Svako malo je pitala jesmo li upoznati s tim i tim i jesmo li čuli za potpuno jednostavne stvari. To je bilo podcjenjivački prema slušačima. Očekivao sam da će se držati teme svog istraživanja, ali nije – zaključio je Zakošek. Studenti su još jedanput pokazali da sami razmišljaju i poručili da ih gledanje erotskog sadržaja ne navodi ni na što loše, kao što to tvrdi Reisman.

"Mene su odgajali kao komunisticu, prepoznajem indoktrinaciju"

Reisman u nekim trenucima nije dopuštala da se razvije dijalog između nje i studenata. 

– Nisam vas tražila da proturječite onome što sam rekla – kazala je Reisman jednoj studentici koja joj je željela reći da nije odgovorila na njezino pitanje. 

– Odgovorit ću na na način na koji želim, razumijete li? Vi pitate kako želite, a ja odgovaram kako želim – kazala je Reisman i dodala da je "nitko ne može kontrolirati".

– Sram me što je fakultet koji pohađam dozvolio da dođete zato što sam mislila da mi podupiremo svaku manjinu, a ne kao što vi činite – kazala joj je studentica na što se Reisman naljutila te počela pričati o komunistima. 

– Mene su roditelji odgajali kao komunisticu. Dolazim iz komunističkog okruženja pa me ne čudi vidjeti indoktrinaciju – rekla je Reisman na što je jedna studentica bijesna izašla iz dvorane.

"Ako su od nekoga indoktrinirani, onda je to od Katoličke crkve"

Tada je s uzdignutim prstom pomalo prijeteći pitala ima li itko "i jedno legitimno pitanje o istraživanju koje su vidjeli". 

– Je li moguće dobiti takvo pitanje ili je preteško – kazala je Reisman na što je reagirao dekan FPZG-a Nenad Zakošek.

– Nećete vi govoriti što je legitimno, a što ne. Morate biti pristojni kao što su bili pristojni studenti. Moram vam reći da ste puni predrasuda jer ste mislili da su ova djeca rasla u komunizmu. Imate li ideju koliko su stara ova djeca – upitao ju je Zakošek te dodao da su svi oni rođeni u Hrvatskoj.

– Ako su od nekoga indoktrinirani, tada je to bilo od strane Katoličke crkve – kazao je Zakošek. Potom mu je upala u riječ, a potom ju je zamolio da ga ne prekida.

Znanstvenica ili homofob?

Reisman je prije nekoliko dana u ekskluzivnom intervjuu Večernjem listu kazala da u Hrvatskoj nakon uvođenja liberalnog seksualnog odgoja možemo očekivati "svaku vrstu seksualnih zločina, impotencije, nasilja, seksualnog zlostavljanja djece, pobačaja, razvoda, trgovanja djecom itd., i to do krajnjih granica". Dok je konzervativni krugovi smatraju "jednim od najjačih autoriteta u razotkrivanju negativnih efekata pornografije", liberali smatraju da "nije znanstvenica, nego homofob".

Udruge Pokret za sekularnu Hrvatsku, udruga David, Protagora, Građanska akcija, Nisam vjernik i Centar za građansku hrabrost tvrde da je Reisman poznata u svijetu po sustavnom zalaganju za kršenje ljudskih prava homoseksualaca i banaliziranju holokausta, a da je u Hrvatsku dovedena da bi "znanstvene temelje 4. modula Zdravstvenog odgoja prikazala kao plod "zločinačko homoseksualno-pedofilskog" rada Alfreda Kinseya.

>>Zastupnici HNS-a: Judith Reisman nije mjesto u Saboru

>>Udruge kritiziraju: 'Reisman nije znanstvenica, nego homofob'

>>Karamarko: Da, HDZ je pozvao Judith Reisman. I što je tu loše?

>>Judith Reisman: Zbog seksualnih sloboda rastu nasilje i kriminal

Komentara 417

MR
mravac8
12:45 29.01.2013.

Milann Da, tu se slažem. Inače nisam za generacijskijsku neravnopravnost, ali zar nisu mogli pozvati nekgo mlađeg, nekog sa suvremenijim pogledom na svijet oko nas?

Avatar Pro et Contra
Pro et Contra
13:36 29.01.2013.

29.01.2013. u 13:22h lojtra je napisao/la: 29.01.2013. u 13:21h O Tempora, o mores je napisao/la: ruzna ko noc --- Noć nije ružna!! Vi i vaše izražavanje ste jednako "lijepi" i po danu. Meni je ruzna i nisam ja kriva zaam ja kriva za to kao ni ona ali ako nesto napisem na tu vrazju temu kojom nam peru mozdane celije moram napisati istinu. Koje bi zadovoljstvo imala pisati lazi i koje bi ti koristi imao citati lazi eto ne samo da je ruzna ona i laze podcjenjuje studente da bi uzdigla sebe

Avatar pupoljak
pupoljak
12:16 29.01.2013.

Predsjedniče Sabora, Predjedniče republike, Vi ste odgovorni ako se povrijedi Sabor kao institucija i Ustav.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije