Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje za ratni zločin: Svjedočenje bivšeg pripadnika srpske paravojske Jove Miloševića

Jovo Milošević: Kad smo oslobađali Slunj, TO nije ubijao Hrvate

cekinović
Kristina Štedul Fabac/VLM
30.11.2009.
u 12:54

Cekinovića se po zapovjednoj odgovornosti tereti za ubojstvo Pave Ivšića u napadu na Slunj u jesen 1991. godine, maltretiranje i premlaćivanje zbog čega su Hrvati protjerani s tog područja.

- Teritorijalna obrana iz Primišlja nikog nije maltretirala niti ubijala. Kad je Slunj oslobođen, mi smo se tamo zadržali možda desetak minuta i odmah smo se povukli – rekao je Jovo Milošević, i sam pripadnik nekadašnjih srpskih paravojnih formacija u nastavku suđenja Mići Cekinoviću, zapovjedniku čete TO Primišlje tzv. Vojske Republike Srpske Krajine.

Cekinovića se po zapovjednoj odgovornosti tereti za ubojstvo Pave Ivšića prilikom napada na Slunj u jesen 1991. godine, maltretiranje i premlaćivanje zbog čega su Hrvati protjerani s tog područja.

Na suđenju na Županijskom sudu u Karlovcu svjedočili su Đuro Milošević, Dušan Grubor i Mane Čokeša koji su također bili članovi paravojnih vojnih ili policijskih postrojbi na slunjskom području tijekom ratnih godina. Svi su svjedočili u Cekinovićevu korist tvrdeći kako nije dopuštao paljenja ili premlaćivanje Hrvata, te kako je zapovjednik postao tek nakon što ga na to prisilio Simo Krnić.

Na pitanje Zdravka Cara, zamjenika županijske državne odvjetnice Mani Čokeši, od kojega je tadašnja teritorijalna obrana branila Primišlje, svjedok nije imao odgovor, a Dušan Grubor nije znao je li Mićo Cekinović kao zapovjednik proveo bilo kakvu istragu ili kaznio krivce za ubojstvo Pave Ivšića.

Za svjedočenja Đorđa Pjevca javnost je bila isključena jer je svjedok to tražio kako se ne bi ugrozila njegova obitelj. Na suđenje je iz kaznionice u Lepoglavi stigao i Nenad Tepavac koji je već kao počinitelj osuđen za ubojstvo Pave Ivšića. Sudskom vijeću rekao je kako je u Ivšića pucao u samoobrani, te da mu to nitko, pa ni Cekinović, nije naredio.

Za isto kazneno djelo na Županijskom sudu u Karlovcu vodio se postupak i protiv Miljana Strunjaša, bivšeg “komandanta”  tzv. Regionalnog štaba Teritorijalne obrane (TO) Veljun na okupiranom hrvatskom području, u tzv. srpskoj krajini za vrijeme Domovinskog rata. On je proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva te je osuđen na 12 godina zatvora.

Komentara 9

OB
-obrisani-
13:17 30.11.2009.

\"Oslobađali\"..da i ovaj nije vjećnik SDSS-a i pouzdanik Slobodana Uzelca?

OB
-obrisani-
13:27 30.11.2009.

Posto je rijec o privremeno okupiranoj teritoriji, \"oslobadjali\" je pravovaljana rijec! Zlodjela nisu sa srpske strane radili pripadnici TO nego tzv. sareni, a to su bili otpadnici zeljni pljacke , a ne normalni Srbi. Takve bagre ima svuda pa i u hrvatskom narodu!

ZA
zaboravi
11:59 02.12.2009.

Marinko Stankovic koga Hrvatska trazi zbog zlocina.On sad zivi u Orlando-Florida-USA.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije