Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jovanović: Zatražio sam analizu testa iz hrvatskog jezika

Poništit ćemo sporna pitanja utvrdi li se da su ona uzrok loših rezultata, najavio je ministar obrazovanja Željko Jovanović nakon sastanka s Goranom Sirovatkom
24. svibnja 2012. u 11:13 268 komentara 25 prikaza
željko jovanović, sirovatka (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ministar Željko Jovanović oformio je skupinu profesora koji će sutra rješavati ispit iz hrvatskog jezika, a kojeg su jučer polagali maturanti na državnoj maturi.

Ovisno o tim rezultatima i rezultatima ispita koje su rješavali maturanti neka pitanja će možda biti poništena.

- Mnogi su me maturanti i njihovi roditelji zvali i žalili se da pitanja nisu objektivni pokazatelj znanja. Ja to ne mogu reći jer ih nisam vidio niti pisao. Za sutra smo skupili ekipu profesora i pisaca koji će riješiti ispit i kazati kako im se čini, a onda ćemo vidjeti hoćemo li neka pitanja uzeti u obzir - kazao je ministar na današnjoj konferenciji za medije koju je sazvao nakon sastanka s Goranom Sirovatkom, ravnateljem Centra za vrednovanje visokog obrazovanja.

Najveći problem čitanje s razumijevanjem

Sirovatka je ministru donio ispite te je kazao kako su ih napisali profesori srednjih škola te kako se najveći problem maturantima pokazalo čitanje s razumijevanjem.

Ministar Jovanović potvrdio je da su istraživanja pokazala kako učenici ne razumiju što čitaju te ne znaju primijeniti matematiku i prirodoslovlje u životu. Dodao je da su zakinuti maturanti strukovnih škola te da će iduće godine biti odvojene državne mature za gimnazijalce i strukovnjake.

Navalu kritika testa iz hrvatskog jezika na državnoj maturi koje su Vladi i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta uputili maturanti, roditelji i nastavnici, na svom je Facebook-profilu komentirao ministar Jovanović. Ministrovo obraćanje donosimo u cijelosti:

"Prije 7 dana poželio sam svim maturantima puno sreće i uspjeha na Državnoj maturi. Danas, dok sam se vozio iz Zagreba u Split na regionalnu konferenciju o problemu prevencije debljine i šećerne bolesti, nije mi prestao zvoniti telefon od poziva ogorčenih i razočaranih maturanata, njihovih roditelja i nastavnika koji smatraju, najblaže rečeno, da pojedina pitanja u testu iz hrvatskog jezika nisu objektivan test srednjoškolskog znanja, već obično iživljavanje na učenicima! Teško mi je to komentirati, jer testove nisam vidio, a pitanja za maturu nisu ni na koji način u nadležnosti MZOS. Taj posao je u nadležnosti Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Ministarstvo nema nikakav utjecaj na formuliranje pitanja. Ipak, već tijekom dana zatražio sam od ravnatelja Centra Gorana Sirovatke da hitno dostavi ovogodišnji test iz hrvatskog jezika u MZOS kako bi uz pomoć grupe nastavnika hrvatskog jezika "testirali" i mi taj test. Nakon toga kad vidimo i rezultate koje su maturanti postigli moći ću donijeti i konkretne zaključke i prijedloge. Nadam se da će ostatak Državne mature biti manje stresan, pa svim maturantima želim da se koncentriraju na ostale testove i da im ovaj prvi dan ne poremeti planove koje imaju za upis na željene fakultete!"

Zašto nema usklađenosti institucija?

Vlada je na kritike na svom Facebook-profilu prenijela ministrovo očitovanje u kojem se naglašava kako ministarstvo nema utjecaj na formuliranje pitanja za maturu.

Dok ministrov potez većina njegovih "prijatelja" s Facebooka hvali, nekima nije jasno kako ministarstvo nije nadležno za državnu maturu te zašto nema usklađenosti dviju institucija. Tako ministrova "prijateljica" Željka navodi kako nije logično da centar i ministarstvo nisu usklađeni oko tog pitanja u interesu učenika te da je isti problem bio prošle godine. "Nespremni smo ušli u državne mature i puno je tu nejasnoća, gdje nažalost ispaštaju djeca", zaključuje.

"Prijatelj" s Facebooka Slaven navodi kako "državna matura, umjesto da ima svrhu ponavljanja gradiva naučenog u 4 godine školovanja, ona predstavlja jako veliku barijeru preko koje učenici, koliko vidim, jako teško prelaze bez obzira na to koliko su dobro ocjenjivani bili tijekom svog školovanja", a tvrdi da škole nemaju iste kriterije ocjenjivanja.

Nisu svi postovi negativni prema Vladi i ministarstvu, pa je tako na Vladinoj Facebook-stranici jedna komentatorica kritizirala maturante da su sami krivi što nespremni pristupaju maturi. "Meni nikako nije jasno zašto se djeca koja pišu gnjevne, polupismene statuse na Faceboooku stalno žale?! Ovo su bili njihovi prijamni za fakultete za Boga miloga! Jeste li ikada čuli da se netko žali kako je prijemni na nekome fakultetu bio preeetežak, neka Vlada nešto napraviiiii, šmrc, šmrc!? Dok matura nije bila blizu, učenje im nije bilo ni na kraj pameti, a kada je zagustilo i kada su se pokazali plodovi nerada, panika! Sredite se i prestanite se žaliti!", piše Iva na stranici Vlade.

Službeni 9. srpnja, preliminarni idući t

Službeni 9. srpnja, preliminarni idući tjedan

Službeni rezultati državne mature bit će objavljeni 9. srpnja, a preliminarni rezultati i sporni ispit bit će objavljeni na internetu već početkom idućeg tjedna. Ministar Željko Jovanović ukazao je na još jedan problem nakon ispita u srijedu. Da neki maturanti ili nisu dobro shvatili ili nisu čuli tehničku uputu da nakon pisanja ispita odgovore moraju unijeti u posebnu knjižicu. Ti bi maturanti trebali pasti na državnoj maturi, no Jovanović je odlučio zamoliti Centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja da imenuje komisiju koja će unijeti te rezultate te spasiti đake od pada.

Jelena Dokić
nesalomljiva
Branio je kćeri vezu s Hrvatom: Tukao me remenom, pljuvao, tjerao da stojim gola
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  14:10h biserka-v...>;-))))

 • BubyZG:

  Kada se ne zna koji je cilj određene akcije, rezultat je u pravilu promašen. Čemu uvođenje mature ? Završno uravnoteživanje nejednakih kriterija ocjenjivanja ? Provjera znanja mladih ljudi, pri čemu dosta njih ovdje i prestaje sa školovanjem ? Prijemni ispiti ... prikaži još! za fakultete ? Ili od svega po malo, pa otprilike kao i nekadašnje Novogodišnje zabavne emisije \" Za svakoga ponešto = za nikoga ništa \" ? Dok se ne odredi čemu služi matura i rezultati će biti čisti promašaj. Uludo potrošena hrpa love, radnog vremena i školskih prostora i što je najgore ŽIVACA mladih ljudi, koji na kraju nemaju pojma zašto su kroz sve to morali prolaziti.

 • destroyer4:

  Čestitam Dan Mladosti