Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi ministar

Jovanović: Uvodimo građanski odgoj, ali ne umjesto vjeronauka

željko jovanović
Patrik Macek/PIXSELL
29.12.2011.
u 22:30

Djecu treba pripremiti za život u svijetu za koji ne znamo kakav će biti i da budu spremni koristiti tehnologije koje su nam danas nepoznate – fokus na učenju kako učiti i razvoju sposobnosti, a ne dobivanju ocjena.

Novi ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović svjestan je toga da je preuzeo vrlo složen i zahtjevan resor te da upravljanje tim ministarstvom traži brojna znanja, vještine i veliko iskustvo. To što nije izravno došao iz sustava ne drži hendikepom te podsjeća da je u svojoj karijeri obnašao razne dužnosti vezane za područje obrazovanja, znanosti, ali i sporta. Jovanović kaže da osim sve većega manjka novca, u sustavu obrazovanja, znanosti i sporta danas vlada koncepcijski, organizacijski i kadrovski nered.

Koji će biti vaši prvi ministarski potezi?

Šestomjesečni plan rada ministarstva već je spreman i odmah u siječnju krećemo s hitnom analizom, kako kvantitativnom, tako i kvalitativnom stvarnog stanja u sustavu odgoja i obrazovanja na svim razinama – od predškolskog preko osnovnoškolskog i srednjoškolskog do visokoškolskog. Takva analiza mora pokazati realan broj nastavnika, njihovu (ne)adekvatnu spremu, njihovu realnu opterećenost, regionalnu neujednačenost škola u kadrovima, fizičkoj infrastrukturi, rezultatima učenika u objektivnom ocjenjivanju/vanjskom vrednovanju, realne troškove poslovanja odgoja i obrazovanja na svim razinama, broj i opremljenost jednosmjenskih škola i njihovu iskorištenost i korištenje za izvannastavne aktivnosti, utjecaj lokalne uprave na škole na njihovom području. Pomnom analizom postojećeg stanja moći ćemo dogovoriti konkretne aktivnosti (jasne mjere, rokove, odgovorne za promjene) za uklanjanje nedostataka i sa stručnjacima definirati temelje za restrukturiranje obrazovnog sustava – nova hrvatska škola počivat će na kurikularnom poučavanju.

Hoće li biti promjena u načinu i sadržaju poučavanja?

Modernizacija nastavnih planova i programa u našem je planu – donijet ćemo nacionalni kurikulum. Promijenit ćemo ono što se i kako u školi uči, tu je prostor i za nove sadržaje kao što su zdravstveni odgoj, odgoj i obrazovanje za demokratsko građanstvo i slično. Djecu treba pripremiti za život u svijetu za koji ne znamo kakav će biti i da budu spremni koristiti tehnologije koje su nam danas nepoznate – fokus na učenju kako učiti i razvoju sposobnosti, a ne dobivanju ocjena.

Hoće li građanski odgoj biti alternativa vjeronauku?

Građanski odgoj, tj. odgoj i obrazovanje za demokratsko građanstvo nije i ne može biti alternativa vjeronauku.

Ministar Jovanović za Večernji list objašnjava kako će "isušiti močvaru korupcije" u koju je zapao ligaški nogomet. Također govori kako će modernizirati proces poučavanja kroz stručno usavršavanje nastavnika, kako će riješiti problem državne mature te hoće li srednja škola postati obavezna.

Odgovore na ta i druga "vruća" pitanja iz njegova resora pročitajte u intervjuu u tiskanom izdanju Večernjeg lista u petak!

Komentara 490

BL
Blizard
01:14 31.12.2011.

Sastancenje po birtijama Ministra Rajka Ostojica Dade mu ideju da ZDRAVSTVO preimenuje u ZDRAVLJE..! Naravno riječ je o Ministarstvu ,! Na ZDRAVLjE , u ZDRAVLjE ostalo čovjeku pa eto za očekivati je da će preimenovati i Rakiju u Rajka .!.! Kako ovako neobrazovan a Ministar ...?!

OB
-obrisani-
12:03 31.12.2011.

Jovanović: Uvodimo građanski odgoj, ali ne umjesto vjeronauka *************** Genijalac sa još genijalnijom zamjenicom zvanom Lugarićka, koja je sa 25 godina zasjela u Sabor i i sada je, iako je dipl.učiteljica, kao jako stručna za školstvo, a već laprda o ukidanju vjeronauka ! Međutim možda će sada glupavi udžbenici Lugarićke starije biti uvršteni u nastavu kao obvezni?

HS
Hrvatski sin
18:45 31.12.2011.

ja sam mislio da uvode lake droge u škole,prije su nešto slično najavljivali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije