Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tajkunizacija zdravstva

Jovanović: SDP želi svima jednako dostupno javno zdravstvo

Željko Jovanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
08.05.2018.
u 13:29

Jednom rečenicom, ministar Kujundžić i HDZ najavljenom tajkunizacijom i pogodavanjem bogatima uništavaju javno zdravstvo u Republici Hrvatskoj

Saborski zastupnik SDP-a i član Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog Sabora Željko Jovanović uputio je prijedlog predsjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora Ines Strenji-Linić u kojem navodi kako smo 'svjedoci  novog pokušaja tajkunizacije javnog zdravstva koji se provlači kroz Prijedlog  zakona o zdravstvenoj zaštiti ministra Kujundžića'.

Jovanović nakon toga dodaje o novom zakonu: - On je stoga parcijalan, ozbiljno  narušava temelje javnog zdravstva i istovremeno otvara vrata koruptivnim rizicima, diskriminaciji i kršenju temeljnih ljudskih prava, uključujući pravo na zdravlje. 

- U Hrvatskoj je 70 posto ordinacija u primarnoj zaštiti privatizirano već prije 20 godina, prvo kroz zakup a kasnije putem koncesija. Po nekim podacima, od 35 posto liječnika koji su sada zaposlenici domova zdravlja, samo njih 10 posto želi privatnu ordinaciju, tvrdi Jovanović koji je oštro nastavio.

– Jednom rečenicom, ministar Kujundžić i HDZ najavljenom tajkunizacijom i pogodavanjem bogatima uništavaju javno zdravstvo u Republici Hrvatskoj.

– Domovi zdravlja kakve sada znamo, po ovom prijedlogu,  će nestati jer kad liječnici odu u privatnike Domovi zdravlja će izgubiti većinu prihoda, a ostat će neodrživi fiksni rashodi za zgrade, administraciju itd. Kako bi u Hrvatskoj osigurali solidarnu, sveobuhvatnu i svima jednako dostupnu zdravstvenu zaštiti upravo snažni Domovi zdravlja predstavljaju temelj za bolju zdravstvenu zaštitu. Domovima zdravlja trebalo bi dati novu ulogu jer snažan javno zdravstveni sustav uključuje prevenciju, rano otkrivanje bolesti, brži protok pacijenata, a time i specijalističke službe koje su nekada bile pri domovima zdravlja, kaže Jovanović koji na kraju zaključuje.

- Solidarno, sveobuhvatno i svima jednako dostupno zdravstvo ne smije biti tajkunizirano i uništeno zbog pogodovanja ministra pojedinim zdravstvenim lobijima.

 

Komentara 13

DU
Deleted user
14:56 08.05.2018.

I miss svijeta želi mir u svijetu.. i miss hrvatske želi mir u svijetu. i miss albanije želi mir u svijetu i miss krapinsko zagorske županije želi mir u svijetu ( mislim čak da one sve žele i jedanko dostupno zdravstvo svima u svijetu, a ne samo u Hrvatskoj). Toliko koliko su ove misice doprinijele miru u svijetu toliko je SDP doprinio za zdravstvo u svom minulom mandatu i toliko ce doprinijeti u svom (nedaj Bože) idućem mandatu!!!!!!

IZ
Izbavitelj
14:24 08.05.2018.

Močvarno čudovište.Tko je gledao taj film s kukastom križem na Poljudu?

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
14:48 08.05.2018.

Nešto te slabo ima zadnje vrijeme ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije