Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pjevaju i nose fotografije

Povorka 'Besmrtnog partizanskog odreda' nosila fotografije Tita i Tuđmana

Po prvi puta u Zagrebu održan je mimohod Besmrtni partizanski odred
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/18
08.05.2018.
u 12:35

Sudionici povorke nosili su fotografije 300-tinjak poginulih u NOB-u i narodnih heroja, a na početku kolone bile su fotografije Josipa Broza Tita i Franje Tuđmana u partizanskim uniformama

Marjane, Marjane, ča barjak ne viješ, milu trobojnicu na kojoj se čita ime druga Tita, a na drugoj strani ''naprijed partizani'' i na vrh barjaka zvijezda petokraka..., pjevajući kao posljednju pjesmu točno u podne ispred HNK na Trgu Republike, nekadašnjem Trgu maršala Tita, 200-tinjak sudionika mimohoda Besmrtnog partizanskog odreda, obilježilo je danas pobjedu antifašističke koalicije u Drugom svjetskom ratu.

Pjevajući prije toga i pjesme Sa ovčara i kablara, Po šumama i gorama, Oj Mosore, Mosore te uzvikujući parolu Smrt fašizmu, sloboda narodu, sudionici su u zrak pustili 73 bijela balona u znak na 73 godine koje su prošle od završetka Drugog svjetskog rata.

Bio je ovo prvi mimohod pod nazivom Besmrtni partizanski odred koji je održan u Zagrebu, a ti su se mimohodi počeli održavati 2012. u Rusiji, da bi se danas, šest godina poslije, 5. i 6. svibnja održavali u gradovima 81 zemlje svijeta. U Zagrebu je održan na dan oslobođenja tog grada u Drugom svjetskom ratu. Sudionici zagrebačkog mimohoda krenuli su od Trga žrtava fašizma i kraj proslave bio je na Trgu Republike. Mimohod su organizirali Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i koordinacijski savez udruga ruskih sunarodnjaka u Republici Hrvatskoj.

Uime Koordinacije njezina predsjednica Elena Pilićeva Ćorko kazala je:

– Ovaj je pokret krenuo 2012. iz Rusije i danas mu se pridružuje 80 milijuna ljudi diljem svijeta, a slavi se u čast pobjede nad fašizmom. To je postao svjetski pokret, nije više samo ruski.

A predsjednik SABA-e RH Franjo Habulin pojasnio je da se današnja povorka organizirala kako bi se javnost u Hrvatskoj senzibilizirala za sve one koji su život ugradili u slobodu.

– Dužnost je da se ne zaboravi taj dio svijetle povijesti. Sabor nije pokrovitelj ovog događanja jer je pokrovitelj nekih drugih manifestacija koje ne idu zajedno – kazao je Habulin te dodao da se u Hrvatskoj ne uvažava Ustav jer nema reakcije na isticanje ustaških simbola.

Upitan ima li kakvih preporuka Vijeću za povijest te o skorašnjem obilježavanju tragedije na Bleiburgu, Habulin je kazao:

– Preporuke Vijeću za povijest su nepotrebne jer ako je nešto protuustavno, onda je protuustavno. Smatram da će preporuke samo unijeti nove zbrke, a Bleiburg se u Austriji ocjenjuje kao najveći profašistički dernek u Europi.

Današnja jednosatna povorka obilježavanja antifašizma prošla je bez izgreda, tek je jedan građanin na Trgu Republike onako u prolazu sudionicima mimohoda dobacio: ''Tito je fašist, meni su oba djeda stradala od partizana.''

Sudionici povorke nosili su fotografije 300-tinjak poginulih u NOB-u i narodnih heroja, a na početku kolone bile su fotografije Josipa Broza Tita i Franje Tuđmana u partizanskim uniformama. Nosile su se i zastave Hrvatske s grbom i zastava s petokrakom te zastave Europske unije i Saveza antifašističkih boraca.

Ključne riječi

Komentara 222

Avatar Chupacabra
Chupacabra
12:25 08.05.2018.

Ova "walking dead" povorka je živi dokaz da drugi svjetski rat nije završio, jer su svi ovi "prvoborci" rođeni poslije 1945-te........

AG
agramcrew
12:29 08.05.2018.

Da normalan čovjek ne povjeruje ! 2018 godina halooooooooo ?! Pa pogledajte tu šačicu vampira koja nas terorizira već 30 godina i nikako nam ne dopušta da prodišemo punim plućima u slobodi ! Sramota za Zagreb ! Naravno da se mi skupimo i *ebemo im **jku .. brzo bi "milicija reagovala" i imali bi problema jer branimo hrvatski zagreb ! Ovakvi su 45-te pobili pravo zg intelektualno građanstvo i kao pravi banditi iz šume oteli njihove stanove u kojima njihovi potomci i danas žive .Ovaki su klali devedesetih po hrvatskoj ! E moj narode kad će više netko doći i reći dosta ovog jugo fašističkog terora ! Zašto mi hrvati nemamo pravo glasa ?

BU
Budak
12:16 08.05.2018.

Bal vampira. Nisu oni besmrtnici; tu pomaže križ, kolac, bijeli luk i na kraju glavu dolje. Dok se ti lijevi paraziti, masovne ubojice i izdajice vlastitog naroda šetaju slobodno po gradu još dan danas službena Hrvatska nikad nije izrazila žaljenje nad nedužnim žrtvama bleiburškog puta. Vjerojatno nikad ni neće jer djeca tih zločinaca vladaju domovinom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije