Naslovnica Vijesti Crna kronika

Josipu Miljku prekršajna prijava zbog e-maila s ustaškim pozdravom

Općinsko državno odvjetništvo u Kutini je podnijelo Prekršajnom sudu u Kutini optužni prijedlog protiv čelnika HČSP Josipa Miljka i same stranke zbog prekršaja iz iz članka 25. stavka 1. Zakona o suzbijanju diskriminacije, objavljeno je danas na internetskim stranicama DORH-a.
19. veljače 2014. u 17:27 8 komentara 1968 prikaza
josip miljak
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Općinsko državno odvjetništvo u Kutini je podnijelo Prekršajnom sudu u Kutini optužni prijedlog protiv čelnika HČSP Josipa Miljka i same stranke zbog prekršaja iz iz članka 25. stavka 1. Zakona o suzbijanju diskriminacije, objavljeno je danas na internetskim stranicama DORH-a.

Odvjetništvo u Kutini je optužni prijedlog podiglo jer je u 10,15 sati 1. prosinca 2013. Josip Miljak, kao predsjednik političke stranke, sa službene e-mail adrese stranke poslao na službenu e-mail adresu ravnateljice Spomen područja Jasenovac Nataše Jovičić, a radi zastrašivanja te vrijeđanja nje zbog neslaganja s njenim uvjerenjem i djelovanjem kao ravnateljice te ustanove, poruku naslova "Vi širite četničku propagandu" i teksta "Takvi kao Vi su samo ostaci ostataka truleži na hrvatskom nacionalnom tkivu i osuđeni ste na izumiranje i ludilo u koje Vas vodi nezajažljiva i bolesna mržnja", dok je e-mail potpisao i pozdravom "Za dom spremni". DORH smatra da je time prekršio Zakon o diskriminaciji jer je taj e-mail kod N. Jovičić izazvao osjećaj nelagode kao i osobnog i profesionalnog poniženja.

DORH u priopćenju podsjeća kako je Nataša Jovičić zbog tog maila podnijela kaznenu prijavu protiv osumnjičenog hrvatskog državljanina (1960.) za kazneno djelo prijetnje iz članka 139. stavka 2. i 3. KZ-a, a sličnu su prijavu podnijele i tri udruge, no da je Općinsko državno odvjetništvo u Kutini,e nakon provedenih izvida, 4. veljače 2013. odbacilo obje kaznene prijave jer je ocijenjeno da iz sadržaja poruke ne proizlaze objektivna obilježja prijavljenih kaznenih djela prijetnje i javnog poticanja na nasilje i mržnju već prekršaja. Slijedom toga izdali su optužni prijedlog.

Istovremeno su u tijeku izvidi radi otkrivanja identiteta pošiljatelja e-maila sa slikom stiliziranog puščanog zrna u letu dostavljenog ravnateljici Spomen područja Jasenovac i petorici djelatnika ove ustanove zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela prijetnje iz članka 139. stavka 2. i 3. Kaznenog zakona. 

>> Šef HČSP-a prijeti ravnateljici SP Jasenovac

Članak 25. stavak 1. Zakona o suzbijanju diskriminacije

"Tko s ciljem prouzročenja straha drugome ili stvaranja neprijateljskog, ponižavajućeg ili uvredljivog okruženja na temelju razlike u rasi, etničkoj pripadnosti, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovnom stanju, članstvu u sindikatu, društvenom položaju, bračnom ili obiteljskom statusu, dobi, zdravstvenom stanju, invaliditetu, genetskom naslijeđu, rodnom identitetu ili izražavanju i spolnoj orijentaciji povrijedi njegovo dostojanstvo, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 5.000,00 do 30.000,00 kuna''

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • ftahi:

    Netreba , puno pisati devedesetih je godina početkom agresije na R.H. dobro došao HOS i za Dom Spremni; Predsjednik se Tuđman nije previše opirao paravojnim postrojbama, jer tada nije bilo regularnih postrojbi. Uistinu je Dr.Tuđman bio antifašist , ali nikada ... prikaži još! nije rekao da su postrojbe HOS-a Ustaška vojska i nije branio našim dragovoljcima ustroj i "Za Dom Spremni- Hrvatska s Hrvatom" puno se kaki. Donijeti Zakon o lustraciji treba i riješit će se ama baš sve, neće biti suđenja, i presuda na gore navedeni račun.

  • tajo777:

    Ne vidim elementa prekršaja! No nebi me čudilo da ovi na vlasti počnu slati u zatvor zbog izgovorene riječi. Povijest se ponavlja!

  • livoguza2:

    Državno se odvjetništvo "proslavilo" slučajem Perković kojim su u Hrvatskoj uspostavljena dvostruka mjerila: Perković izručen, Mustač ostao doma. Državno se odvjetništvo u cijelosti postavilo uz pravednost NOVE PRAVDE glede pozdrava ZA DOM SPREMNI. Unatoč pravomoćnim sudskim presudama u Kninu i ... prikaži još!u i Zagrebu, državno odvjetništvo u slučajevima Šimunić i Miljak opet provodi svoju pravdu, poštuje jedino zakon svoje Partije. Ovakav pravosudni pristup dvostrukih mjerila normalne ljude zabrinjava. Dokle?