Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čelnik hčsp

Josipu Miljku prekršajna prijava zbog e-maila s ustaškim pozdravom

josip miljak
Nikola Čutuk/PIXSELL
19.02.2014.
u 17:27

Općinsko državno odvjetništvo u Kutini je podnijelo Prekršajnom sudu u Kutini optužni prijedlog protiv čelnika HČSP Josipa Miljka i same stranke zbog prekršaja iz iz članka 25. stavka 1. Zakona o suzbijanju diskriminacije, objavljeno je danas na internetskim stranicama DORH-a.

Općinsko državno odvjetništvo u Kutini je podnijelo Prekršajnom sudu u Kutini optužni prijedlog protiv čelnika HČSP Josipa Miljka i same stranke zbog prekršaja iz iz članka 25. stavka 1. Zakona o suzbijanju diskriminacije, objavljeno je danas na internetskim stranicama DORH-a.

Odvjetništvo u Kutini je optužni prijedlog podiglo jer je u 10,15 sati 1. prosinca 2013. Josip Miljak, kao predsjednik političke stranke, sa službene e-mail adrese stranke poslao na službenu e-mail adresu ravnateljice Spomen područja Jasenovac Nataše Jovičić, a radi zastrašivanja te vrijeđanja nje zbog neslaganja s njenim uvjerenjem i djelovanjem kao ravnateljice te ustanove, poruku naslova "Vi širite četničku propagandu" i teksta "Takvi kao Vi su samo ostaci ostataka truleži na hrvatskom nacionalnom tkivu i osuđeni ste na izumiranje i ludilo u koje Vas vodi nezajažljiva i bolesna mržnja", dok je e-mail potpisao i pozdravom "Za dom spremni". DORH smatra da je time prekršio Zakon o diskriminaciji jer je taj e-mail kod N. Jovičić izazvao osjećaj nelagode kao i osobnog i profesionalnog poniženja.

DORH u priopćenju podsjeća kako je Nataša Jovičić zbog tog maila podnijela kaznenu prijavu protiv osumnjičenog hrvatskog državljanina (1960.) za kazneno djelo prijetnje iz članka 139. stavka 2. i 3. KZ-a, a sličnu su prijavu podnijele i tri udruge, no da je Općinsko državno odvjetništvo u Kutini,e nakon provedenih izvida, 4. veljače 2013. odbacilo obje kaznene prijave jer je ocijenjeno da iz sadržaja poruke ne proizlaze objektivna obilježja prijavljenih kaznenih djela prijetnje i javnog poticanja na nasilje i mržnju već prekršaja. Slijedom toga izdali su optužni prijedlog.

Istovremeno su u tijeku izvidi radi otkrivanja identiteta pošiljatelja e-maila sa slikom stiliziranog puščanog zrna u letu dostavljenog ravnateljici Spomen područja Jasenovac i petorici djelatnika ove ustanove zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela prijetnje iz članka 139. stavka 2. i 3. Kaznenog zakona. 

>> Šef HČSP-a prijeti ravnateljici SP Jasenovac

Komentara 8

FT
ftahi
20:16 19.02.2014.

Netreba , puno pisati devedesetih je godina početkom agresije na R.H. dobro došao HOS i za Dom Spremni; Predsjednik se Tuđman nije previše opirao paravojnim postrojbama, jer tada nije bilo regularnih postrojbi. Uistinu je Dr.Tuđman bio antifašist , ali nikada nije rekao da su postrojbe HOS-a Ustaška vojska i nije branio našim dragovoljcima ustroj i "Za Dom Spremni- Hrvatska s Hrvatom" puno se kaki. Donijeti Zakon o lustraciji treba i riješit će se ama baš sve, neće biti suđenja, i presuda na gore navedeni račun.

CE
cenzura
19:02 19.02.2014.

Ne vidim elementa prekršaja! No nebi me čudilo da ovi na vlasti počnu slati u zatvor zbog izgovorene riječi. Povijest se ponavlja!

LI
livoguza2
13:09 20.02.2014.

Državno se odvjetništvo "proslavilo" slučajem Perković kojim su u Hrvatskoj uspostavljena dvostruka mjerila: Perković izručen, Mustač ostao doma. Državno se odvjetništvo u cijelosti postavilo uz pravednost NOVE PRAVDE glede pozdrava ZA DOM SPREMNI. Unatoč pravomoćnim sudskim presudama u Kninu iu i Zagrebu, državno odvjetništvo u slučajevima Šimunić i Miljak opet provodi svoju pravdu, poštuje jedino zakon svoje Partije. Ovakav pravosudni pristup dvostrukih mjerila normalne ljude zabrinjava. Dokle?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije