Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda

Josipu Bikiću četiri godine zatvora za ratni zločin u Lori

bikić
Nino Strmotić/PIXSELL
29.12.2009.
u 16:29

Optuženi je u odsutnosti bio osuđen na šest godina zatvora, a predao se 18. studenoga 2008. godine, zatražio obnovu postupka i danas priznao krivnju.

Josip Bikić (41) zvani Čop osuđen je na Županijskom sudu u Splitu na četiri godine zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnih zarobljenika u Vojno-istražnom centru Lora tijekom 1992. godine, a kao posebno olakotnu okolnost sud je uzeo u obzir to što je na jučerašnjoj glavnoj raspravi priznao krivnju.

Optuženi: “Kajem se!”
– Osjećam se krivim prema svim navodima optužnice i kajem se. Ovo je moja obrana, a na pitanja ne bih želio odgovarati – kazao je Bikić. On je prema presudi koja je pravomoćna od veljače 2007. zbog ratnog zločina u odsutnosti osuđen na šest godina zatvora. Četiri je godine bio u bijegu, a predao se 18. studenoga 2008. te podnio zahtjev za obnovu postupka. Sud je stavio izvan snage tu presudu u dijelu koji se odnosi na kaznenu sankciju, dok je dio koji se odnosi na činjenični opis ostao na snazi.

– Prvi se put dogodilo da je netko od optuženih u ovom postupku priznao krivnju, a to je bitno ubrzalo postupak. Kao olakotno sud je u obzir uzeo vaše kajanje, držanje pred sudom, kooperativnost, to što ste se sami predali, kao i to što ste djelo počinili kao mlad čovjek, a danas ste oženjeni i otac ste dvoje malodobne djece – kazao je u obrazloženju presude sudac Neven Cambi.

Bikić je optužen da je kao pripadnik interventnog voda 72. bojne Vojne policije od ožujka do rujna 1992. zajedno sa zapovjednikom Tomislavom Duićem, njegovim zamjenikom Tončijem Vrkićem, Miljenkom Bajićem, Davorom Banićem i stražarima Emiliom Bungurom, Antom Gudićem i Anđelkom Botićem bez ikakva pravnog temelja u Lori zatočio više civila, uglavnom srpske nacionalnosti, zbog sumnje da su sudjelovali u neprijateljskim djelovanjima protiv RH.

Premlaćeni preminuli
Mučili su ih i tjelesno kažnjavali, vrijeđali njihovo dostojanstvo i ponižavali ih. Bikića je najviše teretio dio optužnice koji se odnosio na njegovo sudjelovanje u brutalnom premlaćivanju Gojka Bulovića i Nenada Kneževića koji su od zadobivenih ozljeda preminuli. Stražar Emilio Bungur i dalje je u bijegu. Bikiću je pritvor produljen do pravomoćnosti presude.

Ključne riječi

Komentara 24

OB
-obrisani-
17:09 29.12.2009.

I jos samo da dodam. Ni jedan Srbin nije digao ruku na svoju domovinu Hrvatsku. Oni su tisucu ljeta sanjali Nezavisnu drzavu Hrvatsku. Sve su ovo napravili muljavi Hrvati. Oni su oduvjek za razliku od Srba htjeli Jugosalaviju.

OB
-obrisani-
18:05 29.12.2009.

Jucer je u Afganistanu Alinaca bombardovala Teroriste,ubijeno je samo 10 Civila od toga 8 dijece.Koliko ce ti Piloti i Casnici UN i NATO dobiti zatvora???????

OB
-obrisani-
17:04 29.12.2009.

Sram ga bilo!!! Otici u Kragujevac i tamo muciti srpske civile. Malo je i dobio agresor jedan!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije