Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Josipu Bikiću četiri godine zatvora za ratni zločin u Lori

Optuženi je u odsutnosti bio osuđen na šest godina zatvora, a predao se 18. studenoga 2008. godine, zatražio obnovu postupka i danas priznao krivnju.
29. prosinca 2009. u 16:29 24 komentara 147 prikaza
bikić
Foto: Nino Strmotić/PIXSELL

Josip Bikić (41) zvani Čop osuđen je na Županijskom sudu u Splitu na četiri godine zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnih zarobljenika u Vojno-istražnom centru Lora tijekom 1992. godine, a kao posebno olakotnu okolnost sud je uzeo u obzir to što je na jučerašnjoj glavnoj raspravi priznao krivnju.

Optuženi: “Kajem se!”
– Osjećam se krivim prema svim navodima optužnice i kajem se. Ovo je moja obrana, a na pitanja ne bih želio odgovarati – kazao je Bikić. On je prema presudi koja je pravomoćna od veljače 2007. zbog ratnog zločina u odsutnosti osuđen na šest godina zatvora. Četiri je godine bio u bijegu, a predao se 18. studenoga 2008. te podnio zahtjev za obnovu postupka. Sud je stavio izvan snage tu presudu u dijelu koji se odnosi na kaznenu sankciju, dok je dio koji se odnosi na činjenični opis ostao na snazi.

– Prvi se put dogodilo da je netko od optuženih u ovom postupku priznao krivnju, a to je bitno ubrzalo postupak. Kao olakotno sud je u obzir uzeo vaše kajanje, držanje pred sudom, kooperativnost, to što ste se sami predali, kao i to što ste djelo počinili kao mlad čovjek, a danas ste oženjeni i otac ste dvoje malodobne djece – kazao je u obrazloženju presude sudac Neven Cambi.

Bikić je optužen da je kao pripadnik interventnog voda 72. bojne Vojne policije od ožujka do rujna 1992. zajedno sa zapovjednikom Tomislavom Duićem, njegovim zamjenikom Tončijem Vrkićem, Miljenkom Bajićem, Davorom Banićem i stražarima Emiliom Bungurom, Antom Gudićem i Anđelkom Botićem bez ikakva pravnog temelja u Lori zatočio više civila, uglavnom srpske nacionalnosti, zbog sumnje da su sudjelovali u neprijateljskim djelovanjima protiv RH.

Premlaćeni preminuli
Mučili su ih i tjelesno kažnjavali, vrijeđali njihovo dostojanstvo i ponižavali ih. Bikića je najviše teretio dio optužnice koji se odnosio na njegovo sudjelovanje u brutalnom premlaćivanju Gojka Bulovića i Nenada Kneževića koji su od zadobivenih ozljeda preminuli. Stražar Emilio Bungur i dalje je u bijegu. Bikiću je pritvor produljen do pravomoćnosti presude.

Advent u Zagrebu
Adventska karta
Gdje je najbolje partijati s ekipom, koja mjesta kriju najbolju zabavu za klince, a doznajte i gdje počastiti poslovne partnere
  • -obrisani-:

    I jos samo da dodam. Ni jedan Srbin nije digao ruku na svoju domovinu Hrvatsku. Oni su tisucu ljeta sanjali Nezavisnu drzavu Hrvatsku. Sve su ovo napravili muljavi Hrvati. Oni su oduvjek za razliku od Srba htjeli Jugosalaviju.

  • -obrisani-:

    Jucer je u Afganistanu Alinaca bombardovala Teroriste,ubijeno je samo 10 Civila od toga 8 dijece.Koliko ce ti Piloti i Casnici UN i NATO dobiti zatvora???????

  • -obrisani-:

    Sram ga bilo!!! Otici u Kragujevac i tamo muciti srpske civile. Malo je i dobio agresor jedan!