Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predsjednik u bih

Josipovićeva pljuska HDZ-u, ispričao se za podjelu BiH

josipović, bih (1)
Foto: AFP
1/11
14.04.2010.
u 15:36

Šeks: Hrvatska nije bila agresor i nije sudjelovala u međunarodnom sukobu u BiH.

– Politike koje su devedesetih, bilo iz zloćudnosti, neznanja, arogancije ili ludosti, vjerovale da je rješenje za BiH podjela posijale su u BiH, ali i u svojim zemljama, zlo sjeme. Duboko žalim što je i Hrvatska svojom politikom u devedestim godinama tome doprinijela, što je takva hrvatska politika doprinijela stradanjima ljudi, podjelama koje nas i danas muče. Došlo je novo doba u kojem odlučno treba prepoznati pogreške prijašnjih vremena i hrabro kročiti novim putem – poručio je danas hrvatski predsjednik Ivo Josipović na početku svog nastupnog, dvodnevnog, posjeta Bosni i Hercegovini.

Najviše počasti

On je u Sarajevu dočekan uz najviše državne počasti. Susreo se s članovima Predsjedništva BiH, vjerskim poglavarima i visokim međunarodnim predstavnikom, a prvi je hrvatski predsjednik kome je ukazana čast da govori pred Parlamentom BiH. Josipović je ujedno i prvi hrvatski predsjednik koji je u BiH dočekan s velikim očekivanjima od predstavnika sva tri konstitutivna naroda, iako su srpski politički predstavnici bili rezervirani zbog činjenice da Josipović u planu posjeta ima obilazak mjesta stradanja Hrvata i Bošnjaka, ali ne i Srba.

– Došao sam kao prijatelj prijatelju, kao susjed susjedu, bez skrivenih nakana ili, kako bismo to mi u Zagrebu rekli, bez fige u džepu. BiH i Hrvatska vrlo su posebni susjedi. Toliko posebni da smatram kako nam i ne bi trebao neki posebni sporazum o posebnim odnosima – ustvrdio je hrvatski predsjednik. U svakom slučaju, Bošnjaci od Josipovića očekuju nastavak potpore cjelovitosti BiH, Srbima je najvažnije da vide odmak od negacijske politike koju je njegov prethodnik, Stjepan Mesić, imao prema Republici Srpskoj, dok Hrvati u BiH u novom predsjedniku žele vidjeti državnika koji će imati više sluha za njihove potrebe i probleme.

Pomirljive poruke

– Ne postoje zločinački narodi, postoje samo zločinci i zlodjela, koja su gora kada su počinjena navodno u ime naroda. Ovdje u BiH i Bošnjaci, i Hrvati, i Srbi imaju svoje žrtve, svoje stradalnike prema kojima osjećam duboko suosjećanje i sućut – jedna je od pomirljivih poruka koje je Josipović uputio. On bi danas trebao otputovati u središnju Bosnu kako bi posjetio Ahmiće i Križančevo selo, mjesta ratnih zločina nad Bošnjacima, odnosno Hrvatima. Posjetit će i Hercegovinu, dio BiH koji je njegov prethodnik Stjepan Mesić uglavnom zaobilazio.

Josipovićev istup nije dogovoren s premijerkom

Potpredsjednik Sabora i HDZ-a Vladimir Šeks nije želio komentirati Josipovićevu ispriku u BiH, samo je podsjetio da je HDZ-ov stav o ratu u BiH jasan i nepromijenjen od 1991. i da je utvrđen u saborskoj Deklaraciji o Domovinskom ratu. – Hrvatska nije bila agresor i nije sudjelovala u međunarodnom sukobu u BiH nego je na temelju sporazuma Tuđman - Izetbegović sudjelovala u zajedničkim obrambenim naporima. Hrvatska politika nikad nije dijelila BiH – rekao je Šeks te odbacio špekualcije o tome je li ta isprika moguća podloga za tužbu BiH protiv Hrvatske.

Kako neslužbeno doznajemo iz Vlade, posjet BiH te ondje izgovoreno Josipović nije dogovarao s premijerkom niti je ona za njegove namjere znala.

Premijer Špirić: Ovo je posjet SDP-a SDP-u

Predsjednika Josipovića na aerodromu u Sarajevu nije dočekao premijer BiH Nikola Špirić, nego njegov zamjenik Dragan Vrankić. Da je u pitanju bojkot hrvatskog predsjednika, potvrdio je sam Špirić izjavivši u Banjoj Luci da je nedopustivo da Josipović u BiH obilazi mjesta stradanja Hrvata i Bošnjaka, ali ne i Srba. – Čini mi se da je riječ o posjetu SDP-a SDP-u. Od možda najbolje ideje, taj će posjet imati krnje domete. Mnogo je manifestacija, a malo suštine i bojim se da će dolazak predsjednika Ive Josipovića u BiH poprimiti oblike turističkog posjeta – kazao je Špirić. Srpski član Predsjedništva i Špirićev stranački kolega Nebojša Radmanović susreo se s Josipovićem u Sarajevu, ali bila je primjetna odsutnost većine srpskih zastupnika za Josipovićeva obraćanja u Parlamentu BiH.

Josipović u Sarajevu nije bojkotirao Niku Lozančića, za kojim je pravosuđe RH izdalo tjeralicu vezano za nezakonito primanje mirovine. Lozančić, koji je u BiH dopredsjedatelj Zastupničkog doma, bio je među dužnosnicima koji su dočekali Josipovića u zgradi parlamenta i održali sastanak s njim. U službenom priopćenju navedeno je da je Lozančić rekao da “posjet predsjednika Josipovića BiH pridonosi boljoj regionalnoj suradnji.”

Bjegunac Niko Lozančić u društvu Josipovića

Nakon govora priređen je koktel na kojem je uz Josipovića bio i, kako pišu 24 sata, bjegunac Niko Lozančić. Njih dvojica nisu razgovarala, a Lozančić je navodno za vrijeme koktela bio na drugoj strani prostorije. Protiv Lozančića Općinsko državno odvjetništvo podnijelo je optužni prijedlog da je u Hrvatskoj primao mirovinu iako je cijelo vrijeme bio osiguran u BiH kao zastupnik u Parlamentarnoj skupštini. Kako pišu 24 sata, Lozančić je tako ilegalno stekao 600.000 kuna.

Komentara 896

Avatar tomsom
tomsom
16:39 14.04.2010.

psi laju, karavani prolaze. he he he.

OB
-obrisani-
18:00 14.04.2010.

Dušan Bilandžić 15. V. 1993. Tumačim književniku Aralici da su Milošević i Tuđman pretrpjeli poraz ideje velike Srbije i velike Hrvatske. Mislili su nadigrati jedan drugoga, nadajući se da će onaj drugi morati popustiti - Tuđman se nadao da ćeće mu Milošević dati i više od granica Banovine Hrvatske, a Milošević da će Hrvate stjerati na općine zapadne Hercegovine. Obojica su se nadala da će Muslimani kapitulirati, pa onda što bude. Umjesto toga, Muslimani su stvorili vojsku od 200 tisuća vojnika i pružili žestoki otpor. Treći privid je uloga međunarodnetzajednice, od koje su očekivali da će im aplaudirati zbog razbijanja muslimanskoga etnosa. Anije! Nije se sa mnom složio. On kaže, očito na osnovi bliskih informacija od Tuđmana, da međunarodna zajednica i dalje podržava borbu protiv Muslimana. Navodi kako to potvrđuje činjenica da ne daju oružje Muslimanima. Po Aralici, još ima varijanti za sporazum, na primjer, Abdićevu autonomnu pokrajinu priključiti Hrvatskoj, spojiti teritorij Cazinske krajine od Bihaća do Jajca s Herceg-Bosnom, a Srbima bi se eventualno mogla dati Posavina. A ima i drugih rješenja. Nisam isključio takav razvoj, ali sam ga upozorio na antihrvatski stav međunarodne zajednice. Naime, moguće je da snažni međunarodni faktori i dalje toleriraju rat, sve do granica biološke izdržljivosti svih aktera toga rata.lzmislio sam ovu \"zavjeru\" međunarodne zajednice protiv svih ratujućih snaga u Jugoslaviji, računajući da bi on to mogao prenijeti predsjedniku Tuđmanu kao važnu informaciju. Izložio sam književniku svoje teze o postojanju frakcija u HDZ-u. On se složio da postoje sve tri frakcije, ali da ih Tuđman neće razbiti jer u svakoj od njih ima svoje ljude. Inače, \"HDZ je u rasutom stanju. Tuđmanovim odlaskom on bi se mogao raspasti\". Odbio je moju hipotezu da oko 50 posto Tuđmanovih simpatija ide k desnici, a po 25 posto na druge dvije frakcije.

UK
Ugo Kajvez
16:27 14.04.2010.

Entiteti se moraju ukinuti i hrvati se MORAJU vratiti u dijelove koji su dans u tzv \"srpskom entitetu\" .... i Josipović na tome treba raditi ........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije