Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Operacija koljena

Josipović nije mogao na Šalatu, ondje nema ni intenzivne skrbi!

'06.07.2009., Krapinske toplice - Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju, Akromion. Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
Foto: 'Zarko Basic/PD/PIXSELL'
1/3
Autor
Sonja Hoffman
29.11.2011.
u 10:30

Ravnatelj KBC-a Rebro dr. Željko Reiner: Ortopedija nije preseljena na Rebro zbog manjka prostora

Odluka predsjednika Ive Josipovića, koji je prije četiri dana operirao koljeno, da to učini u privatnoj bolnici Akromion, a ne u bolnici na Šalati, u javnosti je otvorila pitanje zašto se predsjednik odlučio na takav potez i je li time pokazao da ne vjeruje u sustav javnog zdravstva ili je samo upozorio na loše uvjete.

Jurio s gastroskopom

Iako bolnica Akromion od lipnja 2008. ima ugovor s HZZO-om, pa je Josipović kao i svaki pacijent operaciju obavio uz uputnicu, ostaje činjenica da će novac za zahvat koji se obavlja i na Šalati otići na račun privatne bolnice. Iz krugova bliskih Josipoviću doznajemo da je odluka o odlasku u Akromion donesena zbog toga što u toj bolnici radi vrhunski stručnjak prof. Miroslav Hašpl, ali i boljih uvjeta u slučaju komplikacija. Naime, činjenica je da su, nakon završene dvije faze obnove Rebra, u lošim uvjetima na Šalati ostale još samo klinike za ortopediju i dermatologiju, iako se preseljenje prve planiralo još 2004. godine.

– Na Šalati su katastrofalni uvjeti rada, pa ondje nema čak ni prave jedinice za intenzivnu skrb – rekao je i prof. Rajko Ostojić, kandidat Kukuriku koalicije za ministra zdravstva. Preseljenje ortopedije sa Šalate, tvrdi, naprasno je i bez obrazloženja izbačeno iz projekta obnove Rebra.

– Često sam s gastroskopom s Rebra jurio na Šalatu pomoći pacijentima s gastroenterološkim komplikacijama ili bio svjedokom njihova hitnog prebacivanja na Rebro – upozorio je prof. Ostojić. Nikada mu, ističe, nije bilo jasno zašto je ortopedija izbačena iz projekta obnove Rebra jer su za preseljenje bili osigurani svi kapaciteti.

– Stacionar klinike trebao je biti na drugom katu, a tu je i šest modernih operacijskih sala te vrhunski uvjeti za jednodnevnu kirurgiju – objasnio je prof. Ostojić. Teški uvjeti rada na Šalati, tvrdi, uzrok su i što su vrhunski stručnjaci otišli u privatnu bolnicu, no do danas se ništa nije poduzelo. – Tužan sam zbog toga, ali i ponosan na liječnike koji su ostali na Šalati i rade vrhunsku medicinu u teškim uvjetima – naglasio je prof. Ostojić i dodao da je predsjednik, kao i svaki drugi građanin, samo iskoristio svoje pravo i na liječenje otišao u jednu od privatnih bolnica koja je u sustavu HZZO-a.

Ispadanje iz planova

Ravnatelj KBC-a Zagreb akademik Željko Reiner tvrdi, pak, da nije točno da je preseljenje ortopedije sa Šalate naprasno izbačeno iz prve faze obnove Rebra, što je za posljedicu imalo odlazak vrhunskih stručnjaka u privatnu kliniku.

– Preseljenje su odbili stručni kolegij Klinike za ortopediju i stručno vijeće – tvrdi Reiner. Struka je preseljenje, kaže, odbila jer bi za stacionar klinika dobila manji prostor, a nije bilo uvjeta ni za jedinicu intenzivne njege i polikliničku djelatnost.

– Ortopedija je dio treće faze obnove Rebra i u to ćemo krenuti čim osiguramo sredstva – obećao je prof. Reiner. No, unatoč obećanju, za koje se još ne zna kada će se točno ostvariti, ostaje pitanje kako je moguće da Klinika za ortopediju, koja zbrinjava akutne pacijente i obavlja operacijske zahvate, nakon što je "ispala" iz prve nije "upala" u drugu fazu obnove Rebra. Poznato je da je u drugoj fazi obnove Rebra, koja je stajala oko 1,8 milijuna kuna, obnovljena zgrada poliklinike i dnevne bolnice te sagrađena nova Klinika za psihološku medicinu.

Komentara 22

OB
-obrisani-
16:03 29.11.2011.

Josipović nije mogao na Šalatu, ali može u salatu

Avatar hrvoje horvat
hrvoje horvat
12:11 29.11.2011.

\" u javnosti je otvorila pitanje zašto se predsjednik odlučio na takav potez \" Da,nisam mogao spavati od razmišljanja o toj dvojbi.

AL
alapača
11:48 29.11.2011.

zašto bi Josipović trebao vjerovati u \'sustav javnog zdravstva\', zar ga je stvarao, bio mu ministar?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije