Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON BROJNIH PRESUDA

Josip Mađer ponovno osuđen: Tražio obnovu postupka zbog ubojstva kamatara pa osuđen na 25 godina

Josip Mađer
Foto: Željko Hladika/24 sata/PIXSELL
14.07.2020.
u 19:00

U cijeloj ovoj neobičnoj pravosudnoj priči, koja još nije okončana, za Mađera je dobro jedino to što mu je u ovu posljednju kaznu uračunato vrijeme koje je ranije proveo na izdržavanju kazne i u istražnom zatvoru, što znači da je od sada izrečene kazne već odslužio oko 10 godina zatvora.

Jedno ubojstvo počinjeno prije 16 godina. Pravomoćna presuda od 28 godina zatvora. Obnova postupka, odlukom Europskog  suda za ljudska prva (ESLJP), jer je policija optuženiku prilikom ispitivanja prekršila njegova prava. Bitka s Vrhovnim sudom, koji nije uvažio stav ESLJP-a da optuženik ima pravo na obnovu postupka. Pokretanje novog postupka tijekom kojeg je iz spisa, kao nezakonit dokaz izdvojeno priznanje optuženika o počinjenju ubojstva. I na koncu nova, za sada nepravomoćna presuda od 25 godina zatvora za spomenuti zločin počinjen 2004.

Tako bi se u najkraćim crtama mogao opisati slučaj Josipa Mađera (70), koji je po zatvorima proveo više od 10 godina, a iza rešetaka je ponovo završio 19. lipnja zbog ubojstva Vlade Martinca. Riječ je o jednom od najintrigantnijih sudskih postupka u Hrvatskoj u kojem je prva nepravomoćna presuda donesena  2006. Mađer je tada osuđen na 28 godina zatvora zbog teškog ubojstva iz koristoljublja Vlade Martinca.

Martinac se bavio posuđivanjem novca na kamatu, pa je Mađaru posudio 14.000 eura. Kako mu ovaj novac nije vraćao jer je bio zadužen na sve strane, Martinac ga je pritiskao da mu novac vrati.  Njih su se dvojica sreli 3. svibnja 2004. Vozili su se zajedno u vozilu u kojem su se posvađali, a u jednom trenutku je Mađer izvadio raketni pištolj iz kojeg je Martincu u leđa ispalio hitac, na mjestu ga usmrtivši. Tijelo je potom odvezao u svoju vikendicu. Kako bi prikrio tragove zločina tijelo je pokušao zapaliti, pa ga je raskomadao. Potom ga je bacio u bunar s kišnicom, zatim zakopao u svoj vinograd,  a na koncu i u šupu.

Kada je zbog tog ubojstva uhićen, na policiji je uz nazočnost odvjetnika priznao počinjenje djela i to s velikim brojem detalja, koje je samo počinitelj mogao znati. I upravo taj iskaz na policiji, kasnije je postao kamen smutnje u cijelom postupku. Jer Mađer je tvrdio da ga je policija ispitivala 100 sati, da mu nije dala da se odmori. Tvrdio je da mu za to vrijeme nisu dali ni jesti ni piti te da je odvjetnik na ispitivanje došao tek kada se njegov iskaz diktirao u zapisnik. Tijekom suđenja, iskaz koji je dao na policiji je povukao, a njegova je obrana tvrdila da je riječ o nezakonitom dokazu te je tražila da ga se izdvoji iz spisa.

Zahtjev obrane je Županijski sud u Velikoj Gorici na kojem se suđenje odvijalo, prihvatio, no tužiteljstvo se žalio, a Vrhovni je sud zauzeo stav da je riječ o zakonitom dokazu, pa je Mađerov iskaz iz policije vraćen u spis.  Na temelju tog iskaza Mađer je 2006.  i osuđen na 28 godina zatvora, uz obrazloženje da je policiji ispričao stvari koje je mogao znati samo počinitelj. Na takvu odluku suda Mađer i njegov tadašnji odvjetnik  Milenko Umičević žalili su se Vrhovnom sudu, Ustavnom sudu, Europskom sudu za ljudska prava (ESLJP)... Ovaj posljednji presudio je da su Mađeru prekršena prava prilikom uhićenja i pritvaranja, te da ima pravo na obnovu postupka u Hrvatskoj jer je bio izložen policijskoj torturi. No usprkos takvoj odluci ESLJP-a, Mađeru su 2012.

Županijski sud u Velikoj Gorici te Vrhovni sud odbili odobriti obnovu postupka, a odluku su argumentirali tvrdnjama da je zakasnio sa zahtjevom. Mađer je nakon toga podnio ustavnu tužbu, a Ustavni sud je presudio da u domaći sudovi prekršili Mađerova prava jer nisu ispoštovali odluku ESLJP-a. Na koncu cijele te priče, Mađeru je ipak 2015. omogućena obnova postupka,  na novo je suđenje dolazio sa slobode, a  priznanje koje je dao na policiji 2004. i obrana s rasprave su kao nezakonit dokaz izdvojeni iz spisa. No na koncu, ako je suditi po nepravomoćnoj presudi koja mu je izrečena 9. lipnja 2020. na Županijskom sudu u Velikoj Gorici, izdvajanje tog iskaza nije mu puno pomoglo.

 Nepravomoćno je osuđen na  25 godina zatvora, što je s obzirom na njegove godine života ravno kazni doživotnog zatvora. U obrazloženju presude  sud se pozvao na iskaze svjedoka te detalje koje je prema stavu suda, samo optuženik moga  znati. Mađer pak branu tijekom tog postupka nije iznosio, odnosno pričao je o svom narušenom zdravlju, ali ne i o djelu.  Kazna mu je manja zbog protoka vremena, njegove životne dobi i narušenog zdravlja te činjenice da prije ovog postupka nije bio osuđivan.

Mađer, koji se na objavi presude nije pojavio u međuvremenu je ipak ponovo završio iza rešetaka, a njegova odvjetnica Jadranka Matić, najavila je da će se na presudu žaliti. U cijeloj ovoj neobičnoj pravosudnoj priči, koja još nije okončana, za Mađera je dobro jedino to što mu je u ovu posljednju kaznu uračunato vrijeme koje je ranije proveo na izdržavanju kazne i u istražnom zatvoru, što znači da je od sada izrečene kazne već odslužio oko 10 godina zatvora.

Ključne riječi

Komentara 3

MA
Maja2298
19:39 15.07.2020.

Zovem se Maja, ja sam kcer Josipa Mađera i moj komentar na vase suvisle clanke mozete naci na mom fb profilu.

ST
sttipe
22:31 14.07.2020.

Političara,-40, suca, isto, lokalnog političara 25-30, lihvara isto toliko, (ipak takvi hrane stranke, ili su im članovi, a i bankama su korisni), pandura desetak, uvrh glave, ostalu st.ku sitnog zuba, 5 godina maksimalno... Ovo nije kapitalizam, nego mafijizam i lihvarizam... Vlast brine samo za najteža sm.ća od ljudi, za one koje se nekad streljalo, uz uzimanje imovine..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije