Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEDJELJOM U 2

Josić: Vukovar bi bio sretniji grad da ga se vojno oslobađalo

Tomislav Josić
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
18.05.2014.
u 15:23

- Nisam zviždao ministru Matiću na Konvenciji hrvatskih branitelja. On i ja nemamo zajednički ratni put i iako smo danas na drugim stranama, nisam mu nikad bio neprijatelj – izjavio je Josić u emisiji HTV-a Nedjeljom u 2.

- Da se Vukovar išlo oslobađati vojno sigurno bi bilo drugačije. U to vrijeme ljudi su bili spremni dati život za to. Svi koji su pobjegli u Oluji iz Knina Pakraca i drugih mjesta dobili su stambeno rješenje u Vukovaru. Na osnovu čega su oni zbrinuti u Vukovaru? U Vukovaru je poginulo 5000-6000 ljudi, a tisuće su napustile grad, drugi su naseljeni koji nikad nisu bili u Vukovaru prije. Vukovar bi bio sretniji grad. Drugi dijelovi hrvatske koji su bili okupirani su bolje prošli – izjavio je Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara gostujući u emisiji Aleksandra Stankovića "Nedjeljom u 2" na HTV-u.

Odgovorio je to na Stankovićevo pitanje da li i dalje misli da je „Mirna reintregracija najgore što se moglo dogoditi Vukovaru", što je izjavio u Glasu koncila prije nekoliko godina.

Josić je govorio o protivljenju uvođenja dvojezičnog pisma u Vukovaru, Stožeru, te što misli o premijeru Zoranu Milanoviću i ministru Predragu Matiću.

- Nisam zviždao ministru Matiću na Konvenciji hrvatskih branitelja. On i ja nemamo zajednički ratni put i iako smo danas na drugim stranama, nisam mu nikad bio neprijatelj. Jednom sam tražio ostavku, ali nisam govorio ništa loše o njemu. Branitelji su mu jako zamjerili što nije stao na njihovu stranu na uvođenju ćirilice u Vukovaru, da je tada dao ostavku svi bi ga branitelji u nebesa dizali - izjavio je Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara gostujući u emisiji Nedjeljom u 2.

'Opstruiraju referendum'

Karizmatični šef Stožera, građanske inicijative koja okuplja 25 braniteljskih udruga tvrdi da su danas branitelji jedinstveni, više nego ikad dosad u Hrvatskoj.

- Nije bitno koliko ima udruga, nego kad se kaže da se gura u jednom smjeru, da svi onda guraju, rekao je Josić kritizirajući vlast zbog odugovlačenja s procesom referenduma o dvojezičnom pismu.

- Svi govore da je to pitanje protusustavno i diskriminirajuće. Rok za takve provedbe je 3 mjeseca, a Hrvatski sabor nema nikakav rok u kojem to mora odraditi. Opstruiraju i ne žele razgovarati. A nama za potpise imali smo samo tjedan dana. Premijer je sam rekao da neće to dopustiti dok je on premijer. To je tiranija, ne demokracija, ocijenio je Josić, a tijekom intervjua je posebno kritizirao premijera Zorana Milanovića.

- Aktualni premijer nema sluha za svoj narod. To pokazuje svakodnevno. Imamo takvog kakvog imamo.

Na pitanje voditelja da pojasni što je mislio izjavivši da Milanovića „kakav otac takav sin“  Josić je dodao:  

- Ako je normalno da se objavi popis branitelja, zašto se ne bi napravio spisak udbaša i spisak sudaca i onih koji su slali Hrvate na izdržavanje kazne. Nas su lustrirali, gdje si bio i što si radio u ratu, ajmo i sve druge.

Milanovićev otac je bio veleposlanik u Parizu kada su tamo ubili Brunu Bušića, a da ništa nije znao o tome. To je kao da pitate Vukovarce koji su bili u ratu u Vukovaru, a da poslije neće pokazati gdje su grobovi pobijenih. U Hrvatskoj neće biti napretka dok se jednom ne raščiste neke stvari. Lustracija se mora napraviti. Nitko ne tvrdi da ih treba zatvarati, ali ne dajte im poslove u javnom životu. Svim vladajućima otac mi je bio negdje, nisu došli iz sela, svi su dobro potkovani – izjavio je Josić.

Vukovar u ratnim temama

Na pitanje voditelja Stankovića zašto Stožer Vukovar stalno drži u ratnim temama, a ne prema gospdarstvu, Josić je odgovorio: 

- To je iz Zagreba gledano tako. Ali u Vukovaru nema obitelji koja nije nekoga izgubila. Teško je ljudima da je taj i taj odveo njenog muža, a sada šeta po Vukovaru. Boško Šašić me optužio u Sao Krajini, a sada radi u Vukovaru. I dan danas imamo 400 nestalih koje nitko ne zanima. Ima masa stvari koja nije riješena. Stalno izgleda da vi mislite da se mi svađamo sa srpskom manjinom. Mi nemamo problema sa srpskom manjinom, imamo problem s hrvatskom vladom, poručio je Josić na što mu je Stanković kontrirao podsjetivši na Josićevu izjavu "da ne može shvatiti zašto zapošljavaju Srbina u hrvatskom vrtiću." 

- Lokalnim statutima je definiramo da u srpskim kafićima rade Srbi. Što bi se desilo da se Hrvat prijavi? Ne bi dobio posao! Ako je isto tako definirano da u hrvatskim vtićima radi Hrvat, zašto onda kada mi to kažemo to ispada rasizam. Takva su pravila. Tko je dozvolio da budu takva morate pitati druge. Pravila onda treba slušati - zaključio je Josić.   

Tvrdi da stožer dobiva donacije isključivo od pojedinaca i tvrtki koje žele pomoći, a ne od političkih stranaka.     

Komentara 149

XA
xanderr
15:42 18.05.2014.

svaka čast Josiću i svim hrvatskim braniteljima domoljubima. hvala vam na svemu što ste napravili za našu domovinu!

Avatar arhaika
arhaika
15:51 18.05.2014.

Ulickani Stankovic bezuspjesno psihologizira Josicev zivot a tu su negdje po godinama i vidis po licu po mimici pi iskustvu u ocima nesrazmjer jednog novinara ulizice za sva vremena i naseg heroja koji je dao svoju mladost za domovinu bio u logoru i shvatis da nikad nikad onaj koji nije prozivio nece shvatiti strahote cetniicke agresije i da ce ovi salonski novinarcici s pozicije bahatosti razg s osobom koja je eonima iznad. Jjosic je bio izvrstan bez laznog intelektualizma cvrst i na ponos svima nama.

Avatar Carrera
Carrera
15:40 18.05.2014.

ovaj josić je uistinu inteligentan čovjek i svaka mu je na mjestu. skidam kapu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije