Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Još tri tjedna lova na tristotinjak kuna veće prijevremene mirovine

Prijevremena mirovina po sadašnjim uvjetima bit će manja 9, a ne 20,4 posto.
07. rujna 2010. u 08:10 65 komentara 289 prikaza
'Split.30.08.2010. Radnici i predstavnici sindikata s nestrplenjem su iscekivali rezultate razgovora s kandiata ravnatelja DES-a. Na kraju je od kandidata predlozen Mario Mestrovic, koji po izlasku ra
Foto: 'Ivo Cagalj/PIXSELL'

Promjena Zakona o mirovinskom osiguranju bit će prva točka dnevnog reda na jesenskom zasjedanju Sabora, a usprkos tome što su sindikati ustali protiv predloženih promjena, u Vladi kažu da će se držati prvobitnog plana.

Žele, a nemaju uvjete

To znači da će se već od 1. listopada postrožiti uvjeti za prijevremenu mirovinu, zbog čega su područni uredi mirovinskog osiguranja već nekoliko tjedana pod opsadom. Onima koji žele iskoristiti stare, povoljnije uvjete za mirovinu ostala su još tri tjedna za predaju zahtjeva.

U prvih šest mjeseci ove godine u prijevremenu su mirovinu otišla 9544 radnika, gotovo 80 posto više nego lani u isto vrijeme, a u HZMO-u procjenjuju da će do kraja rujna za njima krenuti još 3000 zaposlenih. Ulog je velik jer tko ulovi mirovinu po sadašnjim uvjetima, ona će mu biti trajno manja samo 9, a ne 20,4 posto. U brojkama to znači da će mjesečno proći 200 do 300 kuna bolje nego da u mirovinu ode po novim uvjetima. Interes za odlazak u mirovinu velik je, ali u pojedinim područnim službama kažu nam da od 10 radnika koji dolaze sa zahtjevom da im se utvrdi status i izračuna moguća mirovina samo jedan ima uvjet za umirovljenje. Onima s visokom i višom stručnom spremom uglavnom nedostaju godine staža (za prijevremeno umirovljenje treba 30 godina), a radnicima s KV ili srednjom stručnom spremom nedostaju godine života (za žene 55, za muškarce 60). Više je zainteresiranih žena nego muškaraca, dobrim dijelom i zato što će žene od 1. siječnja 2011. morati raditi šest mjeseci dulje nego sada, odnosno idućih deset godina radni vijek žena postupno će se povećati na 65 godina.

– Gužve karakteristične za prosinac ove su se godine dogodile u rujnu zbog najave izmjena zakona – kaže Marica Imprić-Jurić iz HZMO-a. Usprkos pritisku na umirovljenje, ona vjeruje da se ove godine ipak neće probiti rekord iz 1999., kada je u mirovinu otišlo 82.000 radnika, što je dvostruko više od prosjeka. Tadašnji val umirovljenja također je potaknula promjena mirovinskog zakona. Ova godina mogla bi biti zabilježena kao druga po redu s oko 60.000 novih umirovljenika, od kojih, predviđaju u HZMO-u, oko 13.000 u prijevremenoj mirovini. Idućih nekoliko godina priljev novih umirovljenika trebao bi se spustiti na 40.000 godišnje, ali nastavi li kriza istom žestinom tresti poduzeća, ta bi se brojka mogla povećati.

Nagrada za rad nakon 65.

Novost je to što ista promjena zakona stimulira zadržavanje radnika u radnom odnosu i nakon 65. godine života – svaki mjesec duljeg rada donijet će 0,34 posto veću mirovinu. Dosad su u radnom odnosu nakon 65. uglavnom ostajali sveučilišni profesori i liječnici.

Zakon koji je Vlada poslala u saborsku proceduru po hitnom postupku nije uzeo u obzir nepravednu poziciju prijevremeno umirovljenih žena iz drugog stupa. Njihove su mirovine bitno niže od onih iz prvog stupa jer im država nije priznala pravo na zaštitni dodatak koji je dan osiguranicima prvog stupa. Tom se mirovinom koristi približno 200 žena. Iako svi znaju da su one neopravdano zakinute, očito Vladi nisu zanimljive kao biračko tijelo pa ih pušta da životare.

Formula za izračun mirovineSADA svaki mj

Formula za izračun mirovine
SADA
svaki mjesec prijevremenog umirovljenja 0,15% manja mirovina u odnosu na punu starosnu

za godinu dana smanjenje je 1,8%

za pet godina 9%

OD 1. LISTOPADA
svaki mjesec prijevremenog umirovljenja mirovina će biti 0,34% manja u odnosu na punu starosnu

za godinu dana smanjenje je 4,08%

za pet godina 20,4%

Primjer Instituta za javne financije za

Primjer Instituta za javne financije za muškarca prosječnih primanja:

- prijevremena mirovina sada, za 5 godina ranijeg odlaska u mirovinu 1859,95 kn

- prijevremena mirovina od 1. listopada, za 5 godina ranijeg odlaska u mirovinu 1626,19 kn

puna starosna mirovina bila bi 2334,80 kn

Broj prijevremenih umirovljenika- trenut

Broj prijevremenih umirovljenika
- trenutačno - 93.574

 

- prije 13 godina - 22.880

 

Do kraja lipnja 2010.

u prijevremenu mirovinu otišla 9544 korisnika

žene: 1992 kn mirovine

muškarci: 2448 kn mirovine

 

Po novom prijedlogu
muškarci: - 279 kn (oko 2169 kn)

žene: - 227 kn (oko 1765 kn)

Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladina savjeta zaradio na testovima'
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
 • Avatar Čobanković ( mlađi )
  Čobanković ( mlađi ):

  Malo mi je sada tih 3 800 kunića,a ne mogu da zamislim da dobivam 2000,pa tko je tu lud,,,,svi u mirovinu,jer što više ćekate ,manje ćete dobiti,,,a možda čak i ništa

 • aurora08:

  avatar-kaj si pri svjesti kaj je tebi da bi hrvati delaji do 65, oni imaju komunisticko vodstvo, komunisticko rukovodstvo, komunisticke sindikate i komuniste koji su ih u 10% obujmu opeljescili, oni bi u punu penziju najradjije sa 40 godina starosti ... prikaži još! a ne staza, tak je to u komunista hehehehehehehe

 • doktorica:

  Mirovinski fond će nam se raspasti