Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REZOLUCIJA ZEMLJA

Još traju akcije čišćenja okoliša: Na Pagu iz mora izvučeno 300 kg smeća, čistilo se i u Zatonu

Foto: Highlander
1/71
23.04.2023.
u 16:22

Dojmove i atmosferu iz ovih ali i brojnih drugih hrvatskih gradova možete pročitati u jučerašnjem članku, ili pogledati u fotogaleriji

Nakon jučerašnjeg vrhunca projekta Večernjeg lista Rezolucija Zemlja u kojoj su volonteri čistili okoliš na više od 70 lokacija diljem Hrvatske, danas je akcija nešto manje, no zbog toga nisu ništa manje vrijedne. 

Jedna takva akcija odvila se na Pagu gdje su članovi organizacije Highlander, poznatog planinarskog događaja koji se odvija na Velebitu i Medvednici, proveli vikend u hodanju i istraživanju prirode za koju kažu da podsjeća na krajolik Marsa. Svoju planinarsku avanturu, dugu ukupno 16.8 kilometara, započeli su i završili u Metajni prolazeći kružnu pješačku i treking stazu poznatu pod nazivom Life on Mars. 

Drugi je dan bio posvećen akciji čišćenja podmorja i jednog dijela otoka od smeća koje se tamo odlaže i nakuplja. Uz pomoć najstarijeg ronilačkog kluba u Hrvatskoj osnovanog davne 1954. godine – DPS Zagreb – ova je akcija, održana u centru Metajne, rezultirala čišćim dijelom podmorja. Između ostalog, iz mora je izvađeno ukupno 300 kilograma smeća koje je variralo od boca, guma, plastičnih cerada sve do cijevi za kanalizaciju te stola.

Drugi je dio tima akciju čišćenja proveo na Paškom trokutu gdje se nalazi i odlagalište otpada s kojeg vjetar, koji je tamo dosta česta pojava, raznosi dio smeća. Užasan prizor drveća i prirode pretrpane plastičnim vrećicama i ostalim smećem u pola se dana truda pretvorio u 400 kilograma skupljenog otpada i čišćom prirodom. Svo skupljeno smeće je u dogovoru sa odgovarajućim lokalnim nadležnim službama zbrinuto na prikladan način.

1/117

Organizacija ove vikend akcije ne bi bila moguća bez velike podrške Turističke zajednice grada Novalje, Grada Novalje te naselja Metajna, naglašavaju iz Highlandera.

Osim na Pagu, čisti se danas i uvala Drage na Silbi, malenom otoku koji je organizirao dvije akcije čišćenja, jednu jučer u podmorju, a drugu danas na kopnu. Šibensko podmorje danas će čistiti gradski powerlifting klub.

Danas se čistilo i u mjestu Zaton u sklopu grada Šibenika, a u akciji čišćenja sudjelovale su udruge, Kulturna ekološka udruga Caretta, Power lifting klub Šibenik, Ekološka udruga Stribor i udruga Titilus iz Lozovca. Akciji čišćenja odazvalo se više od dvadeset članova, ronilaca i čistača, a očišćen je dio kupališta Sarina draga od cca 2 kilometra.

23.04.2023.,Zaton-U sklopu akcije Vecernjeg lista Rezolucija zemlja u mjestu Zaton u opcini Sibenik sudjelovale su udruge,Kulturna ekoloska udruga Caretta,Power lifting klub Sibenik,Ekoloska udruga Stribor i udruga Titilus iz Lozovca.Akciji ciscenja odazvalo se vise od dvadeset clanova,ronilaca i cistaca a ociscen je dio kupalista Sarina draga od cca 2 kilometra. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dojmove i atmosferu iz ovih ali i brojnih drugih hrvatskih gradova možete pročitati u jučerašnjem članku, ili pogledati u fotogaleriji.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije