Naslovnica Vijesti Svijet

Još prije 50 godina bili su najbogatiji na svijetu, a sad jedva preživljavaju

U godinama nakon proglašenja nezavisnosti 1968., Nauru je imao drugi najveći BDP po glavi stanovnika u svijetu, veći je imala samo Saudijska Arabija.
27. rujna 2017. u 17:13 31 komentara 45545 prikaza
Nauru
Foto: Google Maps
Pogledajte galeriju 1/5

Prvih 27 izbjeglica danas je napustilo maleni pacifički otok Nauru i krenulo za Los Angeles nakon što su Australija i SAD postigli sporazum o prebacivanju izbjeglica s malenih otoka Manaus i Nauru. 

svemir Nova agencija I Australija pokreće svemirsku industriju

Na tim otocima nalaze se kampovi u koje su Australci smještali one koji su brodom pokušali doći do kontinenta – države, a prema njihovim strogim zakonima nisu smjeli biti smješteni u Australiji. Umjesto da primi ljude, Australija je plaćala Papui Novoj Gvineji i Nauru, u prošle četiri godine oko 10 milijardi dolara, da smjeste tražitelje azila u kampovima. 

Nauru
1 / 10
Države s najvećim BDP-om po glavi stanovnika u 2016. godini prema podacima Svjetske banke: 1. Katar 127,523 dolara

Najbogatije mjesto na svijetu

Iako je otočna država Nauru, velika 21 četvorni kilometar, došla u fokus svjetske javnosti posljednjih godina zbog toga što je postala australski otok za smještanje izbjeglica, otok ima vrlo kompleksnu povijest, a naseljen je posljednjih 3000 godina. Najbliži "susjedi" stanovnicima tog otoka udaljeni su 300 kilometara na otoku Kiribatiju

BDP POZITIVNI IZGLEDI S&P zadržao hrvatski kreditni rejting na BB, poboljšao izglede na pozitivne

U mnogim tekstovima ističe se da je Nauru, u 19. stoljeću njemačka kolonija, a do sredine 20. australski protektorat, jednom bio najbogatije mjesto na svijetu. Zbog toga što je "napravljen" dobrim dijelom od fosfata, u slavnim danima 60-ih godina 20. stoljeća gotovo potpuno je "ogoljen" zbog vrijednog materijala koji je prevožen diljem svijeta. 

U godinama nakon proglašenja nezavisnosti 1968., Nauru je imao drugi najveći BDP po glavi stanovnika u svijetu, veći je imala samo Saudijska Arabija. No materijala za prodaju i novca je nestalo, a korumpirane vlade redale su se jedna za drugom i bogatstvo se istopilo. Slijedile su godine nevjerojatne neimaštine. 

Coca-Cola Studija Kroz doprinos BDP-u, stvaranje dodane vrijednosti i zapošljavanje Coca-Cola u Hrvatskoj čini važan dio gospodarstva

Nezaposlenost 90 posto, neimaština stanovništva

Država je doslovno ostala bez novca, centralna banka je bankrotirala, njihova imovina u inozemstvu je zaplijenjena, a država je postala raj za "perače novca". Pretpostavlja se da je ruska mafija preko te države oprala milijarde dolara, a državni službenici svedeni su na prodavače putovnica. Zbog nemilosrdnog rudarenja uništen je krajolik, a na golom kamenju stanovnici se više nisu mogli baviti poljoprivredom ni drugim gospodarskih granama. Kada je nestalo fosfata, nezaposlenost je skočila na nevjerojatnih 90 posto. 

Vrlo loše je živjelo 9000 stanovnika. Zabilježen je veliki postotak onih s dijabetesom, oboljenjima srca, a bili su i ekstremno pretili. Nauru je u 21. stoljeću ovisan o međunarodnoj pomoći kako bi ekonomski opstao. Zbog toga je Australija ovu državu i mogla ucijeniti kako bi primili njihove tražitelje azila.

POD ISTRAGOM Pakistanci se sumnjiče za krijumčarenje ljudi, zaradili 55.000 eura novac Stručnjaci o rastu Ekonomisti optimističniji i od Vlade: rast BDP-a iznad 3% Koala 'SPALJENO KRZNO' Vozačica je začula neobično cviljenje... nije mogla ni sanjati koga će pronaći
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • Krotila:

  Zato čuvajmo lijepu našu,a lopove i kriminalce neutralizirati.

 • stefj:

  Kak bi se reklo, prodavali su svoju zemlju na lopate, pa su sad sve prodali, a novce su pojeli i popili... Evo doslovno...

 • Avatar indigo25
  indigo25:

  a da se probaju bavit turizmom