Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Propast države

Još prije 50 godina bili su najbogatiji na svijetu, a sad jedva preživljavaju

Nauru
Foto: Google Maps
1/5
27.09.2017.
u 17:13

U godinama nakon proglašenja nezavisnosti 1968., Nauru je imao drugi najveći BDP po glavi stanovnika u svijetu, veći je imala samo Saudijska Arabija.

Prvih 27 izbjeglica danas je napustilo maleni pacifički otok Nauru i krenulo za Los Angeles nakon što su Australija i SAD postigli sporazum o prebacivanju izbjeglica s malenih otoka Manaus i Nauru. 

Na tim otocima nalaze se kampovi u koje su Australci smještali one koji su brodom pokušali doći do kontinenta – države, a prema njihovim strogim zakonima nisu smjeli biti smješteni u Australiji. Umjesto da primi ljude, Australija je plaćala Papui Novoj Gvineji i Nauru, u prošle četiri godine oko 10 milijardi dolara, da smjeste tražitelje azila u kampovima. 

Nauru
1/10

Najbogatije mjesto na svijetu

Iako je otočna država Nauru, velika 21 četvorni kilometar, došla u fokus svjetske javnosti posljednjih godina zbog toga što je postala australski otok za smještanje izbjeglica, otok ima vrlo kompleksnu povijest, a naseljen je posljednjih 3000 godina. Najbliži "susjedi" stanovnicima tog otoka udaljeni su 300 kilometara na otoku Kiribatiju

U mnogim tekstovima ističe se da je Nauru, u 19. stoljeću njemačka kolonija, a do sredine 20. australski protektorat, jednom bio najbogatije mjesto na svijetu. Zbog toga što je "napravljen" dobrim dijelom od fosfata, u slavnim danima 60-ih godina 20. stoljeća gotovo potpuno je "ogoljen" zbog vrijednog materijala koji je prevožen diljem svijeta. 

U godinama nakon proglašenja nezavisnosti 1968., Nauru je imao drugi najveći BDP po glavi stanovnika u svijetu, veći je imala samo Saudijska Arabija. No materijala za prodaju i novca je nestalo, a korumpirane vlade redale su se jedna za drugom i bogatstvo se istopilo. Slijedile su godine nevjerojatne neimaštine. 

Nezaposlenost 90 posto, neimaština stanovništva

Država je doslovno ostala bez novca, centralna banka je bankrotirala, njihova imovina u inozemstvu je zaplijenjena, a država je postala raj za "perače novca". Pretpostavlja se da je ruska mafija preko te države oprala milijarde dolara, a državni službenici svedeni su na prodavače putovnica. Zbog nemilosrdnog rudarenja uništen je krajolik, a na golom kamenju stanovnici se više nisu mogli baviti poljoprivredom ni drugim gospodarskih granama. Kada je nestalo fosfata, nezaposlenost je skočila na nevjerojatnih 90 posto. 

Vrlo loše je živjelo 9000 stanovnika. Zabilježen je veliki postotak onih s dijabetesom, oboljenjima srca, a bili su i ekstremno pretili. Nauru je u 21. stoljeću ovisan o međunarodnoj pomoći kako bi ekonomski opstao. Zbog toga je Australija ovu državu i mogla ucijeniti kako bi primili njihove tražitelje azila.

Komentara 31

KR
Krotila
17:51 27.09.2017.

Zato čuvajmo lijepu našu,a lopove i kriminalce neutralizirati.

ST
stefj
17:46 27.09.2017.

Kak bi se reklo, prodavali su svoju zemlju na lopate, pa su sad sve prodali, a novce su pojeli i popili... Evo doslovno...

Avatar indigo25
indigo25
17:53 27.09.2017.

a da se probaju bavit turizmom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije