Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Johnson prije slanja pisama molio vođe EU da odgodu odbiju

Prema britanskim medijima, britanski premijer nije poslao jedno, već tri pisma u Bruxelles, ono sa zahtjevom za odgodu bilo je popraćeno telefonskim pozivima
20. listopada 2019. u 23:06 2 komentara 962 prikaza
UK Parliament/REUTERS/PIXSELL
Foto: UK Parliament/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Britanski premijer koji je ranije bio izjavio da bi radije pao “mrtav u jarak” nego poslao Bruxellesu zahtjev za novu odgodu Brexita ipak je poslao takav zahtjev. Ali ga, vjerojatno vođen željom da nekako preživi taj salto mortale, nije potpisao!

Sporazum o Brexitu britanska vlada: Brexit će biti 31. listopada, unatoč nepotpisanom zahtjevu za produljenjem

Preciznije rečeno, Johnsonova vlada je, nešto prije ponoći na prijelazu subote na nedjelju, poslala tri kontradiktorna pisma u Bruxelles. Jedno, uime premijera, ali nepotpisano premijerovom rukom, kojim se EU obavještava da su silom zakonskih prilika i parlamentarnih procedura ispunjeni uvjeti da Ujedinjena Kraljevina zatraži odgodu roka za izlazak iz EU: umjesto 31. listopada da novi rok bude 31. siječnja. Drugo pismo je zapravo fotokopija tzv. Bennova zakona koji obvezuje britanskog premijera da zatraži odgodu Brexita. I treće pismo, koje je potpisao Johnson i koje je kontradiktorno prvom i drugom jer premijer piše da se protivi odgodi Brexita.

To je pismo Parlamenta

Johnson je bio prisiljen slati pismo sa zahtjevom za odgodu nakon što su mu zastupnici u Parlamentu u Westminsteru priredili zamku i, umjesto da u subotu glasaju prihvaćaju li ili odbijaju novi sporazum o povlačenju iz EU, izglasali odgodu tog glasanja. Dok je slao kontradiktorna pisma, Johnson je telefonski razgovarao s ključnim igračima s druge strane – Donaldom Tuskom, Angelom Merkel i Emanuelom Macronom – i molio ih da ignoriraju zahtjev za odgodu.

Anti-Brexit bus Silvije Tomašević Sve poraze Johnson će uvijek prikazivati kao uspjeh

– To je pismo Parlamenta, nije moje pismo. Parlament traži odgodu, ne tražim je ja – rekao je Johnson u tim telefonskim razgovorima, citiran prema neimenovanom izvoru iz Johnsonova kabineta koji je to prepričao Sunday Timesu.

– Premijer mora poštovati zakon i stoga je vlada poslala pismo kojim traži odgodu, ali taj zakon ne traži od premijera da promijeni svoju politiku i on ne mijenja politiku. Zakon ne kaže da mora potpisati pismo, kaže da mora poslati pismo – dodao je taj izvor.

Veleposlanici 27 država članica u Bruxellesu su jučer održali sastanak na kojemu su odlučili da će pričekati daljnji razvoj događaja u britanskom parlamentu danas i sutra, prije nego što počnu odlučivati o zahtjevu za odgodu Brexita.

Ipak na istoj strani

Čini se da su EU i Johnson ovaj put na istoj strani – jer ne žele novu odgodu, već žele da se novi sporazum koji je dogovoren ratificira u parlamentima (britanskom i europskom) – a da je britanski parlament taj koji je na suprotnoj strani jer odugovlači.

Boris Johnson drama bez kraja Ipak je tražio odgodu Brexita: Johnson poslao pismo europskim čelnicima

Johnson planira danas ponovno pokušati privoljeti svoj parlament da glasa o sporazumu o povlačenju, a sutra planira doći u Parlament s izmjenama zakona, što je uvjet koji su mu zastupnici postavili u subotu kad su zaključili da najprije žele da se cijelo zakonodavstvo koje se tiče Brexita promijeni pa će onda glasati o (ne)prihvaćanju sporazuma o povlačenju. No, kao što su “bušili” premijera amandmanima, od kojih je jedan potpuno poremetio Johnsonove planove za subotu, tako najavljuju da će ga zapljusnuti novim amandmanima, od kojih će jedan, kako je jučer najavio laburist Keir Starmer, propisati raspisivanje novog referenduma o Johnsonovu sporazumu o Brexitu. S obzirom na to da su laburisti u dosadašnjim glasanjima dokazali da mogu okupiti većinu protiv Johnsona, moguće je i da takav amandman ovih dana prođe i da Britanci zaista idu na novi referendum.

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
  • ne_lupetaj:

    Njegova molba za odgodu je nevazeca jer nije potpisana. On ju nije potpiso.

  • aabbcc:

    Posteno ! s obzirom da vodje EU nisu imale pravo glasa niti izaci na referendum ! : ), pa neka sada glasaju o izlAsku VB. !