Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
američki vođa

John F. Kennedy uoči atentata: Bit će to težak dan...

\'Kennedy_nnn_deb_190112\'
VL
25.01.2012.
u 11:42

Predsjednička knjižnica objavila je zvučne zapise ubijenog američkog predsjednika, od kojih su neki snimljeni samo dva dana prije atentata.

Zvučne zapise razgovora koje je nekadašnji američki predsjednik John F. Kennedy u Ovalnom uredu vodio sa svojim suradnicima u utorak je objavila Predsjednička knjižnica i muzej Johna F. Kennedyja, prenosi USA Today.

– Bit će to težak dan – rekao je Kennedy 1963. godine, nekoliko dana prije no što će izgubiti život u atentatu koji je šokirao SAD i cijeli svijet. No nije govorio o kobnom 22. studenom, već o 25., kada je iz Texasa trebao doći u Cape Cod.

Iako Kennedy u snimanju svojih razgovora nije bio sustavan poput svojih nasljednika Lyndona Johnsona ili Richarda Nixona, ono što je snimao bili su jako važni razgovori. Tako su se na vrpci našle rasprave o Vijetnamskom ratu, odnosima sa SSSR-om, svemirskoj utrci i predstojećim izborima. Između ostalog, snimljena su i njegova nastojanja da se filmovi za konvenciju Demokratske stranke 1964. godine snime u boji, a ne u crno-bijeloj tehnici.

– Boja je tako vraški dobra, ako se izvede na pravi način – rekao je Kennedy.

U drugom slučaju dogovara se sa savjetnicima o pristupu mladim biračima.

– Što im moramo prodati? – pita Kennedy.

– Moramo im prodati blagostanje, ali prosječnom tipu blagostanje ne znači ništa. On nije neuspješan, ali nije ni jako uspješan... A ljudi kojima je stvarno dobro ne mogu nas podnijeti – odgovara mu savjetnik.

Snimke otkrivaju i trenutke koji otkrivaju kako je Kennedy, koji je inače uživao ugled inteligentnog čovjeka s osjećajem za odnose s javnošću, ponekad bio i zasićen poslom, a ponekad je i psovao. Zanimljivo je da je Kennedy zapise skrivao od svojih suradnika, a posljednju je snimku napravio dva dana prije smrti. Predsjednička knjižnica objavila je ukupno 40-ak snimki, a knjižničarka Maura Porter otkrila je da je iz posljednje skupine snimki izrezano pet do 10 minuta razgovora obiteljske prirode te 30-ak minuta razgovora o nacionalnoj sigurnosti.

Neke od zapisa možete poslušati ovdje.

Komentara 5

MA
maraosta
12:59 25.01.2012.

pohlepni krvoločni zapad se opet sprema na veliko klanje. sada su klaonicu izabrali u iranu, ili možda već pono prije?

OL
olovka
13:46 25.01.2012.

Jeli i ovaj bio hrvatskog porijekla? Vidim tamo neka Kanadanka (Srpkinja) (vrlicanka)osvoila neku nagradicu u holivudu , a neki hrvatski mediji proglasise je hrvaticom ili samo hrvatskog porijekla ,zasto lazu svijet oko sebe zar vatikan nije dovoljan za sve lazi .

OB
-obrisani-
14:53 25.01.2012.

Zadnji demokrat!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije