Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZELENA TRANZICIJA

Jesu li nuklearne elektrane zaista 'novo zeleno' ili su krivo rješenje za klimatsku krizu?

23.10.2021.
u 16:59

Obnovljivi izvori ne mogu zadovoljiti sve energetske potrebe, a od katastrofe u Černobilu do danas, tvrdi dr. Trontl, sigurnost nuklearnih elektrana povećala se tisuću puta

Komentara 12

DU
Deleted user
17:20 23.10.2021.

Francuska ima naj čišće nebo i atmosferu zbog korištenja nuklearnih elektrana to su realni i javni podaci

ST
stefj
19:55 23.10.2021.

Da nije bilo zelenih tamo '70-tih kada su bile najžešće demonstracije protiv nuklearki danas bismo imali puno manje CO2, puno čišću atmosferu i slično. Tada su zeleni bili dio borbe protiv nuklearki, što su obilato podupirali proizvođači fosilnih goriva... Danas su zeleni upravljani nekim drugim lobijima, ne puno boljim od onih prije, a nuklearke su i dalje čist i relativno jeftin izvor energije... Evo primjer za zelene; danas ako kupite el. automobil u npr. Poljskoj, onda više zagađujete zrak od najgoreg dizelaša... Isto tako, danas imate oko 280 mil. automobila (bez kamiona, autobusa itd), što je snaga nekih 20 TW ili ako to želite pretvoriti u el. automobile to je 28.000 NE Krško... Jedna NE Krško godišnje proizvede 6 TWh godišnje, usporedimo to s najvećom solarnom elektranom na Visu koja nategnuto proizvede 5 GWh, a radi toga je posjećena šuma i makija na cijelom brdu. Znači da nam za jedno Krško treba 1200 takvih elektrana, i još dodatno nekoliko termoelektrana ili hidrocentrala s akumulacionim jezerima da bi se osigurala opskrba noću (ili nevjerojatna količina akumulatora)... Toliko o Gretenima i sličnima...

HO
homophob
19:17 23.10.2021.

Omladinac Elvis nije proucio domacu zadacu prije pisanja clanka: Francuzi su Australcima nudili podmornice na diesel pogon!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?