Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripazite

Jeste li znali? Nakon prigovora možete dobiti i veću prometnu kaznu

Zagreb: Prometnu petlja na križanju Držićeve i Slavonske avenije
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
08.10.2023.
u 14:10

Dobijem li kaznu zbog prometnog prekršaja može li se ona povećati ako prigovorim, može li me snaći veći problem nego što ga trenutno imam, pitaju se mnogi vozači.

Temeljno pravilo ustanovljeno Prekršajnim zakonom glasi, kako se presuda ne smije izmijeniti na štetu okrivljenika ako je žalba podnesena samo u korist okrivljenika! Članak 202. st. 4.: „Ako je podnesena samo u korist okrivljenika žalba, presuda se ne smije izmijeniti na njegovu štetu“. Taj isti Zakon kaže da ima slučajeva kad se ta zakonska odredba ne primjenjuje. Da, čl. 238., on propisuje u st. 12.: „U prekršajnom postupku koji se vodi sukladno stavku 8. točki 4. i stavku 9. i 10. ovoga članka sud nije vezan zabranom iz članka 202. stavka 4. ovoga Zakona“, piše Revija HAK

Prigovor se može podnijeti zbog dva razloga, prvi je zbog poricanja prekršaja. Drugi razlog je zbog izrečene odnosno primijenjene prekršajnopravne sankcije, oduzete imovinske koristi, oduzimanja predmeta prekršaja ili određenih troškova u povodu izdavanja prekršajnog naloga. Naravno može se navesti i oba razloga.

VEZANI ČLANCI 

Ukoliko podnosite prigovor zbog izrečene prekršajnopravne sankcije i drugih mjera sud je vezan pravilom o zabrani preinačenja na težu sankciju, težu kaznu. Ukoliko ne poričete prekršaj, ne ulazite u zonu 'rizika', ne otvarate sami svojom radnjom opciju u kojoj vam može biti izrečena teža, stroža prekršajnopravna sankcija nego je prvotno bila. U tom slučaju nema strože kazne i/ili zaštitne mjere.

To je 'onaj slučaj' u kojem u prigovoru obrazlažete i dokazujete sve za što mislite da bi vam moglo ići u prilog u pogledu blaže prekršajnopravne sankcije, ali ne poričete da ste počinili prekršaj. Kod takvih prigovora zbog izrečene prekršajnopravne sankcije i drugih mjera postoji zabrana preinačenja na teže. Međutim, situacija je posve drugačija ako poričete počinjenje prekršaja. Tu pristajete na rizik i mogućnost preinačenja na težu prekršajnopravnu sankciju. Kad poričete počinjenje prekršaja, može u konačnici kazna biti stroža.

Prvostupanjski sud doista može u presudi koja je donesena u postupku, koji je proveden povodom podnesenog prigovora zbog poricanja prekršaja, izreći strožu kaznu u odnosu na onu kaznu koja vam je bila izrečena u prekršajnom nalogu u istoj toj pravnoj stvari. Ima i treći slučaj onaj ako podnesete prigovor zbog svega zbog čega se može podnijeti. Ukoliko podnesete prigovor i zbog poricanja prekršaja i zbog izrečene prekršajnopravne sankcije tj. i zbog novčane kazne i zbog zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom, budite spremni na neželjeno. U tom vam slučaju može biti izrečena teža prekršajnopravna sankcija, može vam sud izreći i da umjesto prvotno određene mjere zabrane upravljanja vozilom od 3 mjeseca, zabrana bude u duljem trajanju, npr. 5 mjeseci.

Prije nego prigovorite prekršajnom nalogu, sagledajte sve opcije i sve posljedice. 

VIDEO Veće kazne za niz prekršaja


Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije