Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zahtijeva strpljenje

Jeste li se ikada zapitali kako bi izgledao vaš svijet da su ostale brzine interneta iz 1990ih?

Internet
Foto: Shutterstock
1/4
12.04.2024.
u 14:17

Brzi internet je postao nenadoknadiv dio naših života, a loš internet postao je gori problem od odlaska u krevet s mokrom kosom ili propuha

Nekada su pernica i olovka bili najvažniji alati u ovom svijetu, a roditelji su nam govorili da se maknemo od ekrana i zagrijemo stolicu. Vremena su se promijenila, danas se roditelji ne mogu odvojiti od ekrana i internet vlada svijetom, ali i našim domovima putem niza važnih usluga koji su postali neophodni za svakodnevni život.

Korištenjem interneta i digitaliziranjem određenih aspekata našeg života, ljudi mogu napredovati u gotovo svim segmentima života. Više ne morate gubiti vrijeme trčeći za informacijama - sada su dostupne na vašim računalnim i pametnim ekranima, što svijet čini manjim nego ikada.

Danas se internet u našim domovima koristimo u različite svrhe, a najčešće za:

Komunikacija - svijet je definitivno postao manje mjesto zahvaljujući (skoro besplatnoj) komunikaciji u stvarnom vremenu, sve zahvaljujući internetu. E-pošta, video konferencije, društvene mreže, on line chat samo su neki su primjeri komunikacije uživo bez obzira gdje se vaš sugovornik nalazi

Obrazovanje - baš kao što smo na početku spomenuli, neke generacije su roditelji tjerali od računala jer su ih smatrali samo strojevima za igranje i gubljenje vremena, a zahvaljujući internetu, danas pružaju pristup i obrazovanju. Online knjige, tutoriali i materijali o gotovo bilo kojoj temi na svijetu mogu se pristupiti na ovaj način. Jednim klikom, učenici i studenti sada mogu pristupiti informacijama iz istraživanja koje su prošle recenziju svojih kolega o bilo kojoj temi zahvaljujući internetu. Dolazak do informacija je tako lagan da vam čak nije potrebno ni posebno znanje o nekoj temi kako bi ju počeli savladavati.

Transakcije - Sjeća li se itko čekovnih knjižica ili odlaska u banku rano ujutro kada nema gužve? Više nema stajanja u redovima kako biste platili račune. Samo se prijavite na odabrani servis putem interneta u udobnosti svog doma ili ureda i možete obavljati skoro sve vrste financijskih transakcija, od plaćanja računa za domaćinstvo do složenih transakcija za poduzeća.

Online rezervacije - osim banke koju smo zaboravili, zaboravili smo i traženje smještaja za godišnji odmor, nervozno čekanje u redu za kartu za autobus za more ili avion za posjetu rođacima u dalekim zemljama. Zahvaljujući internetu, sve je to moguće samo jednim klikom miša!

Foto: Shutterstock

Slobodno vrijeme - što radite kada vam je dosadno u čekaonici kod doktora ili dok čekate nekoga? Na internetu je dostupno toliko aktivnosti koje vam mogu pomoći da se opustite. Možete gledati filmove, slušati pjesme, čavrljati ili igrati igre ili jednostavno surfati internetom za najnovije vijesti i zabavu.

Kupovina - Vremena su se promijenila i sada možete kupovati gotovo bilo što sjedeći za računalom - i imati to dostavljeno do svojih vrata!

Život ne može biti bolji od ovoga.... I sve to zahvaljujući internetskoj vezi. No, jeste li zamislili kako bi naš život izgledao da imamo lošu internetsku vezu ili brzine iz 1990ih? Život bi bio znatno teži i drugačiji u mnogim aspektima.

Komunikacija bi općenito bila je znatno sporija, što bi značilo duže vrijeme čekanja za učitavanje web stranica, e-pošte ili razmjenu poruka putem chatova. Video konferencije bile bi gotovo nemoguće ili iznimno loše kvalitete, što bi otežalo poslovnu komunikaciju i suradnju.

S obzirom na sporije internetske brzine, pristup online obrazovnim materijalima, e-knjigama i tečajevima bio bi znatno otežan. Učenje na daljinu bilo bi praktično nemoguće, ograničavajući pristup znanju i obrazovanju za mnoge ljude, čak i u razvijenim dijelovima svijeta.

Brzina interneta iz 1990-ih otežala bi online transakcije i rezervacije. Online bankarstvo, plaćanje računa i rezervacije putovanja zahtijevali bi puno više vremena i strpljenja.

O zabavi i da ne govorimo, streaming videozapisa i glazbe, kao i igranje online igara, bilo bi gotovo nemoguće ili bi kvaliteta bila vrlo niska zbog sporih brzina interneta. Osim toga, čekanje za preuzimanje datoteka ili streamanje videozapisa bio bi izazov o kojem danas niti ne pomišljamo.

Foto: Shutterstock

Sve u svemu, loša internetska brzina značajno bi ograničilo našu sposobnost da iskoristimo sve prednosti i mogućnosti koje nam internet danas pruža. To bi utjecalo na način na koji radimo, učimo, komuniciramo i zabavljamo se, čineći mnoge svakodnevne aktivnosti sporijima, manje učinkovitima i manje praktičnima.

Uz sve prednosti koje internet donosi, korisnici u Hrvatskoj imaju privilegiju uživati u vrhunskom korisničkom iskustvu zahvaljujući A1 fiksnoj mreži. Prema analizi i mjerenju korisničkog iskustva provedenom od strane Opensignala, A1 fiksna mreža ocijenjena je kao najbolja u četiri ključna pokazatelja stabilnost, brzina preuzimanja i maksimalna brzina preuzimanja podataka te brzina slanja podataka.

Ono što čini ovu mrežu posebno istaknutom je mogućnost brzine od 2 Gbps na najvećoj gigabitnoj fiksnoj mreži u Hrvatskoj. Ovo impresivno korisničko iskustvo omogućeno je uz premium opremu koju čine WiFi 6 router i mesh uređaji. A1 tehničari brinu se da svaki kut doma bude pokriven kvalitetnim WiFi signalom, omogućujući korisnicima neometano korištenje interneta u svakom dijelu njihovog doma.

Osim vrhunske mreže i brzine, A1 Hrvatska nudi dodatne pogodnosti svojim korisnicima. Novi i postojeći korisnici mobilnih tarifa Savršena+ i Apsolutna te internet paketa Mega NET i Giga NET mogu besplatno uživati u Netflixovom Osnovnom paketu tijekom tri mjeseca.

Foto: Shutterstock

Dodatno, A1 Hrvatska omogućuje korisnicima maksimalne uštede i pogodnosti kroz svoj program Mozaik. Spajanjem usluga, korisnici mogu uštedjeti do 16 eura po računu za ukupno povezane četiri usluge, te dobivaju tri mjeseca A1 Pomoć u kući za povezanu mobilnu i fiksnu uslugu.

Prošle godine kompanija je uložila gotovo 204 milijuna eura, izgradili su 140 tisuća optičkih priključaka diljem zemlje i postigli 92-postotnu pokrivenost populacije 5G mrežom. Ova predanost korisničkom iskustvu prepoznata je i nagrađena, što dodatno potvrđuje ulaganja u najbolje moguće korisničko iskustvo.

Uz priznanja i potvrde poput onih koje dolaze od Opensignala i nPerfa, A1 Hrvatska nastavlja svoju misiju pružanja najboljeg mogućeg korisničkog iskustva na tržištu. S planovima za budućnost, u kojima se ističe omogućavanje gigabitnog priključka u 70 posto hrvatskih kućanstava odnosno njih čak milijun do kraja iduće godine, A1 Hrvatska nastavlja postavljati standarde u telekomunikacijskoj industriji.

Svijet se mijenja i internet je ključni alat koji omogućuje ljudima da se prilagode tom novom svijetu. Njegova važnost u kućanstvima je neosporna jer olakšava svakodnevne aktivnosti i otvara vrata novim mogućnostima i prilikama. Stoga je važno prepoznati njegovu ulogu i iskoristiti sve prednosti koje pruža.

Sadržaj nastao u suradnji s A1 Hrvatska.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije