Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI STRUČNJAK:

Jesen će biti teža nego ljeto, a oko 50 posto nositelja virusa neće zaraziti druge

Zagreb: Građani nose zaštitne maske i u javnom prijevozu i na otvorenom
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
23.07.2020.
u 23:40

Polašek naglašava kako dugotrajan boravak uz nekoga tko je zarazan povećava rizik da se osoba zarazi i stoga moramo doći do ravnoteže u kojoj ćemo moći dopustiti održavanje svadbi,ali u čim kontroliranijim uvjetima kako ne bi stvorili nova žarišta.

Na temelju sličnosti s drugim respiratornim virusima liječnik Ozren Polašek očekuje da će jesenska situacija biti teža. 

''Uvijek u samim počecima istraživanja dobivamo oprečne rezultate koje je onda potrebno replicirati i vidjeti gdje je istina. Mi za sada vjerujemo da je nošenje maski vrlo zaštitno za širenje virusa i tom maskom štitite ne samo sebe nego štitite i druge od sebe'', rekao je. 

Doktor se nada kako nećemo doći do situacije prepisivanja kazni za nenošenje maski

''Znam da je maske teško nositi. Svrbe, smetaju i nitko nije sretan kad ih nosi, no međutim u ovom trenutku tom nam je jedan od osnovnih alata koje imamo u borbi protiv ovog virusa'', rekao je Polašek.

Priznaje da nije sretan s novim brojkama jer su se stručnjaci nadali da će ljeto proći sa relativno manjim brojem slučajeva i očekivali su veći val na jesen, piše RTL.

''Bilo koja velika okupljanja predstavljaju povećani rizik. Potrebno je procijeniti kako naći precizne mjere. Mjere koje će nam osigurati najbolju zaštitu od virusa uz najmanje ograničenje naših sloboda'', rekao je. 

Polašek naglašava kako dugotrajan boravak uz nekoga tko je zarazan povećava rizik da se osoba zarazi i stoga moramo doći do ravnoteže u kojoj ćemo moći dopustiti održavanje svadbi,ali u čim kontroliranijim uvjetima kako ne bi stvorili nova žarišta.

''Nizozemci nas nisu potpuno bez razloga stavili na narančastu listu. Događa nam se da imamo relativno veliki broj novozaraženih slučajeva, koji je čak veći od onog vala koji smo imali na proljeće. Stavili su nas skupa s Bugarskom i Rumunjskom za koje su nedavno izrazili negativan stav za pristupanje Schengen zoni. To je malo i geopolitički'', dodao je.

Nada se da nećemo doći do situacije kakva je u Srbiji gdje je 400 zaraženih svakodnevno i napominje da učimo iz svakog takvog primjera. No naglašava da je teško predviđati kako će se virus širiti kod nas na temelju drugih zemalja.

''Ima i niz dobrih vijesti u borbi s koronavirusom. Čini se da za vrijeme ljeta imamo niži rizik od hospitalizacije, odlaska na respirator i puno nižu smrtnost. Nedavno smo saznali i da veliki broj zaraženih, neki kažu i njih 50 posto, koji su potvrđeni nositelji virusa, neće zaraziti druge. Virus se uglavnom širi takozvanim superširiteljima koji mogu zaraziti velik broj ljudi'', rekao je dr. Ozren Polašek.

Na temelju sličnosti s drugim respiratornim virusima očekuje da će jesenska situacija biti teža.

''Naše sluznice u dišnom sustavu se drugačije ponašaju ljeti i zimi. Tu je razlika u temperaturi i vlažnosti. Niz toga nam govori da bi jesen mogla biti teža nego ljeto'', zaključio je liječnik.

VIDEO: Što se zna, a što se krivo pretpostavljalo o koronavirusu?

Ključne riječi

Komentara 2

YO
yocablokirando2022god
00:58 24.07.2020.

Hoće li prosvjetari štrajkati?

Avatar abakus
abakus
01:24 24.07.2020.

Na jesen će proglasiti policijski sat da im ne bi gladni ljudi prosvjedovali pred Saborom. A do Božića će ih narod već hvatati po ulicama. Neće ova vlada dugo. Samo treba pripaziti da ne zbrišu preko granice kad krene frka. Čeka njih dugi, jako dugi zatvor. A nas slom države.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije