Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cvjećarstvo

Jerković: Više nam nisu problem proizvodnja i prodaja već naplata!

'06.05.2010., Ludbreg, - OPG Herega uzgojem cvijeca bavi se vec 6 godina. Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
17.11.2010.
u 07:50

- Želimo surađivati s Nizozemcima, da proizvodimo za njih ili da oni presele proizvodnju k nama, kaže Jerković

Obitelji na ludbreškom području proizvodnjom cvijeća bave se više od 35 godina. Stoga je i Udruga cvjećara ludbreške regije jedna od najjačih i najaktivnijih u zemlji.

U udruzi je 105 članova, iz svih sjeverozapadnih županija, pa čak i iz Bosne i Hercegovine. Kako bi unaprijedili proizvodnju cvijeća, u utorak su s nizozemskim Veleposlanstvom organizirali stručni seminar.

– Suradnja s nizozemskim Veleposlanstvom počela je proljetos. Želimo razviti kooperaciju s njima, da mi proizvodimo za njih ili da oni proizvodnju presele na naše područje. Nizozemci imaju proizvodnju diljem svijeta, a mi smo zanimljivi Europi, pa se nadam da će od ovoga nešto nastati – kaže predsjednik ludbreške udruge Saša Jerković.

Domaći cvjećari svoju robu uglavnom plasiraju na tržnice, no željeli bi i to promijeniti.

– Na tržnicama se promet smanjuje jer kupci moraju plaćati gotovinom. Zato radije odlaze u trgovačke centre, gdje mogu platiti obročno. Nama više nije problem proizvodnja ili prodaja cvijeća, već naplata. Mi na selu jedini plaćamo odmah, a svoje novce moramo čekati. Čak nam ni uvoz cvijeća više nije problem jer sezonskim cvijećem iz svojeg kraja pokrivamo domaće tržište.

Uvozi se ono što mi ne proizvodimo, a to je rezano cvijeće i sobno bilje – rekao je Saša Jerković.

Domaći proizvođači cvijeća polako su krenuli i u trgovačke lance, a nizozemska iskustva mogla bi im pomoći da prebrode teškoće koje imaju.

– Na području koje pokriva naša udruga cvjećara osnovane su dvije zadruge, koje surađuju s trgovačkim lancima. Suradnja je zasad dobra, ali problem je naplata. Novac se čeka najmanje 210 dana – požalio se Saša Jerković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije