Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karlovački mediji

‘Jelić je odluku već donio, rasprave su samo alibi’

tjednik
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
31.01.2014.
u 11:13

Karlovačka oporba tvrdi da je politika kriva za krah Radija i Tjednika jer rezovi nisu stigli na vrijeme

Gradski, javni mediji moraju opstati, uz velike promjene, ali opstati. No, iako je nas vijećnike okupio na sastanku da kažemo svoja mišljenje o sudbini Karlovačkog tjednika i Radio Karlovca, gradonačelnik je već donio odluku.

I to vjerojatno takvu da će ga okarakterizirati kao grobara gradskih tvrtki - komentirao je Josip Benčić, SDP-ov gradski vijećnik nedavni sastanak Predsjedništva i nezavisnih iz Gradskog vijeća sa gradonačelnikom Damirom Jelićem.

Ispipavanje mišljenja

On je htio ‘ispipati’ mišljenje i drugih političkih opcija o tome što napraviti sa dva gradska medija koji godinama gomilaju gubitke i koji iz gradskog proračuna od ove godine mogu računati svaki na pola milijuna kuna.

– Ispada da je Jelić od nas tražio alibi za odluku koju je već donio. No, moj je stav o sudbini tih medija jasan što god se dogodilo. Nema drugog rješenja nego maknuti politiku iz tih medijskih kuća i javnim natječajem potražiti čovjeka koji ima ideju, programsku i financijsku, kako osigurati kvalitetan radijski program ili novinski sadržaj.

Ideja ima na pretek među ljudima, ali vizija i odgovornost je važna. Tržišno poslovanje je nužno. Ono će svakako uključiti i rezanje broja ljudi, drugačiji koncept rada, ali to se mora napraviti, jer tehnika, tehnologija, način rada mora se mijenjati - jasan je nezavisni Davor Petračić.

Tvrdi da je politika kriva što je dozvolila gomilanje gubitaka i godinama dozvoljavala da se stvari ne mijenjaju. Kuloarske priče da je Jelić već ionako odlučio medije prodati privatniku, Petračić smatra lošom.

– Privatne medije već imamo. Grad može ostati vlasnik medija, ali se ne miješati u uređivačku politiku. Tjednik je dinosaur u kojem se čitaju stare vijesti. Moraju se modernizirati, postati aktualni, početi živjeti i od reklama - kaže Petračić.

Urednička struktura oba medija pokazala je da nema ideje kako napraviti isplativ proizvod, dodaje Benčić. Tvrdi da su godinama upozoravali na mogući krah medija, te da u svemu odgovornost ne snose nadzorni odbori, a trebali bi.

Ideja Jelića je sačuvati te medije, ali, kako je rekao, u drugom koraku, odnosno dugoročno, a u prvom koraku planira izmaknuti politiku iz medija i sanirati ih, rekao je na sastanku. Djelatnicima obje tvrtke, kao što smo već pisali, ponuđena su upravljačka prava za kunu, u kojem slučaju postaju jedini vlasnici svojih medija i Grad im neće dati pola milijuna kuna.

Radio je dobio i ponudu da vlasnici ostaju isti, pa i novac, te da ostale usluge nude na javnim natječajima.

Odluka u ponedjeljak

 Do kraja tjedna gradonačelnik će dobiti očitovanje zaposlenika. Oni iz Tjednika navodno prihvaćaju ulazak u vlasničku strukturu, ali da Grad sanira milijunski dug i ostane suvlasnik.  Zajednički sastanak na kojem će prezentirati svoje ideje, trebao bi se održati u ponedjeljak. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije