Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odbor za kulturu

Jednoglasno podržali imenovanje Šanjeka i Akmadže u Memorijalni centar Domovinskog rata

Zlatko Hasanbegović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
16.02.2016.
u 13:37

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović članovima odbora objasnio je kako su ga te dvije ostavke zatekle nakon što je preuzeo dužnost. Ne zna, tvrdi, zašto ih je bivša ministrica Andrea Zlatar Violić samo "primila na znanje".

Saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu jednoglasno je potvrdio imenovanje novog predsjednika Upravnog vijeća Hrvatskoga memorijalnog centra Domovinskog rata Franje Šanjeka i člana tog vijeća Miroslava Akmadže. Istodobno su s tih dužnosti razriješeni Kruno Kardov i Čedomir Višnjić, koji su podnijeli ostavke još u siječnju prošle godine.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović članovima odbora objasnio je kako su ga te dvije ostavke zatekle nakon što je preuzeo dužnost. Ne zna, tvrdi, zašto ih je bivša ministrica Andrea Zlatar Violić samo "primila na znanje".

Laburist Jaroslav Pecnik želio je znati zašto su Kardov i Višnjić podnijeli ostavke, a Hasanbegović je rekao da je, koliko zna, Kardov podnio ostavku kada nije dobio potporu Upravnog vijeća da razriješi ravnatelja Centra Antu Nazora.

– Kardov je u ostavci napisao da je protiv njega pokrenuta kampanja nakon koje više ne može biti koristan u Upravnom vijeću – tvrdi Hasanbegović.

Ravnatelj Memorijalnog centra Ante Nazor dodao je da je povrijeđen izvješćem Srpskog nacionalnog vijeća koje ga je prozvalo za nesnošljivost zbog njegove izjave da je Čedomir Višnjić surađivao s vojskom tzv. SAO Krajine.

– Ne želim otvarati raspravu o tome gdje je tko radio i s kim je surađivao u vrijeme rata. O tome je pokrenuta interna rasprava u Ministarstvu, koja je, međutim, izišla u javnost. Tražit ću od autorice SNV-ova izvješća da kaže koji su to ispadi nesnošljivosti o kojima govori – kazao je Nazor.

Nije mu jasno, dodaje, zašto su ranije s dužnosti razriješena dva "ugledna člana vijeća", među njima Šanjek koji je sad ponovno imenovan, da bi se doveli Kadrov i Višnjić, a posebno zamjera tadašnjem sastavu Ministarstva kulture koje je "obmanulo saborska tijela da je njihova smjena usklađena s njime kao ravnateljem Centra", što, tvrdi, nije bila istina.

>> Predsjednica Grabar-Kitarović otkrila daljnje planove s preseljenjem Ureda

Komentara 87

GO
goran2hr
13:56 16.02.2016.

Ministru Hasanbegoviću samo bi mogao zamjeriti sporost. Ovakvi potezi bi ipak trebali ići na dnevnoj bazi.

MI
Mimizo
14:04 16.02.2016.

istina polako svakim danom izlazi na vidjelo samo se pitam koliko je ovakvih na kojekavim funkcijama koji su digli ruku na svoju državu sramota

DU
Deleted user
14:55 16.02.2016.

Pazi koje li drskosti.....notorni chetnik je trazio da se razrijesi ravnatelj Memorijalnog centra dr. Nazor......oooo djisus ......jos je samo falilo da su nam za Ministra branitelja stavili Voju Stanimirovica......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije