Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MALI BORAC Djevojčica boluje od cerebralne paralize, a obitelj nema novca za sve što joj treba

Jedino pomagalo koje Franka ima su kolica

Franka s obitelji
import
20.04.2008.
u 18:19

Ona ne traži puno. Vesela je, emotivna, tvrdoglava, jako uporna i velika obožavateljica pjevača Hladnog piva Mile Kekina. Uskoro će proslaviti peti rođendan i već razmišlja o tome kako će ugasiti rođendanske svjećice. Ime joj je Franka Sučić i od rođenja boluje od cerebralne paralize. Stopostotan je invalid, ima djelomičnu kontrolu glave i većinu stvari ne može obavljati sama.

Terapija svakog dana
– Želim da moja Franka odraste u sretnu osobu. Naša je obitelj bolja zahvaljujući njoj, uživamo u svakom njezinu novom pokretu – ponosno je ispričala mama Darija pridržavajući Franku koja se igrala bojicama. Polako je vadila jednu po jednu iz kutije i teško razumljivim glasom ponavljala njihove boje.

Želja joj je da nešto nacrta, ali olovku koju drži u ruci ne može postaviti na papir, ona joj tek lagano sklizne niz ruke. Franka Sučić rođena je u 29. tjednu trudnoće, a već osamnaestoga dana obitelj je doznala da njihova malena djevojčica ima treći stupanj oštećenja mozga. Krenula je na vježbe koje su joj potrebne i danas.

– Bili smo silno razočarani kad smo shvatili da se u prvih godinu i pol nismo pomaknuli s mjesta, a tako smo puno radili. Danas terapeut dolazi svakog dana k nama, a dvaput u tjednu Franka odlazi u terapijsku igraonicu – priča Frankina mama. Samo ih jedan odlazak u igraonicu stoji 122 kune. Glasno se Franka nasmijala i poviknula: “Mama, približi me Katarini” kad je njezina 12-godišnja sestra stigla iz škole. Iako voli svoju stariju sestru, ipak je najviše vezana uz 8-godišnjeg brata Karla, također školarca.

Poseban odnos
– Karlo i Franka imaju poseban odnos, on ju je pratio na terapijama, bio s njom u bolnicama. Nismo ih mogli odvojiti – komentira tata Tomislav (33) koji radi u Grafičkom zavodu Hrvatske. No, danas obitelj Sučić iz Gradića pokraj Velike Gorice više ne može sama. Franka po cijele dane sjedi u kolicima jer obitelj nema drugih pomagala.

Potrebna joj je sjedalica, pomagalo za toalet i nova kolica, a sve to košta više od 50 tisuća kuna. Majka Darija na dopustu je za roditelje čija djeca zahtijevaju posebnu njegu, a obitelj mjesečno ima 7 tisuća kuna prihoda. – Sve nam ju je teže i kupati. Morat će i na operaciju kukova, a sve to zahtijeva puno novca – kaže Tomislav.


Računi za pomoć

Svaka pomoć obitelji je dobrodošla. Franka ima otvorene račune u Privrednoj i Zagrebačkoj banci. Žiroračun Privredne banke je 2340009-1000000021 model poziva na broj 05, a poziv na broj 814008-10151000081. U Zagrebačkoj banci žiroračun je 2360000-1000000013, a broj deviznog računa je 3228113656 iban hr 8423600003228113656 swift code: zabahr2x.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije