Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOLIMO HRVATSKO, JEDEMO UVOZNO
Povratak na članak

Jedemo li hrvatsko: Imamo dovoljno samo krumpira, kupusa i mandarina

Pandemija je mnogima otvorila oči i osvijestila važnost oslanjanja na domaću proizvodnju hrane koja bi mogla biti New Deal Hrvatske. Poljoprivreda bi mogla biti sektor koji je dobio novu priliku, a nema ni jednog razloga da Hrvatska danas ne proizvodi veći dio hrane za domaće tržište

Komentari 46

DU
Deleted user
08:58 14.02.2021.

Izraelci uzgajaju hranu u pustinji a mi ne možemo u plodnoj Slavonij!!?? Ta ista Slavonija se raseljava a uskoro ćete vidjeti kako postepeno prelazi u ruke stranaca!!Shvacate li vi hdzovci kakvu katastrofalnu politiku podržavate??

VL
DO
doktorica
08:41 14.02.2021.

uništena je sva industrija,sad možemo jesti samo krumpir i zelje

VL
TH
theo
08:12 14.02.2021.

imamo treći najveći pad bdp-a u EU već smo ionako na dnu europe, svi se dodatno udaljavaju od nas ovi od ispod se približavaju čak i srbija, a plenki sazove konferenciju i priča bajke kako je to super i uspijeh vlade, majketi mile pa je li ovo zaista skrivena kamera gdje nas sve u cijeloj državi prave budalama i sad će jedna dan reći ovo sve za hdz je samo bila šala......

VL
Avatar Đoni_bravo
Đoni_bravo
08:19 14.02.2021.

kod nas se mogu kupit domaće jagode uzgojene 10ak km od grada koje su duplo skuplje od onih iz zapadne EU i imaju okus kao da jedeš papir ali to njima nije bitno jer oni žive od poticaja koji see dobivaju adeze iskaznicom

VL
RL
@rlando
09:35 14.02.2021.

Problem su i poticaji koje država daje, a o od kojih nema rezultata. Uzimaju novac i troše ga za neke svoje životne potrebe a na za ono za šta je namijenjen, jer kontrole su slabe, a i kad dođu, sve se lako slaže.

VL
ZA
zagabria5
10:07 14.02.2021.

Sramota uvozimo ribu iz Srbije BiH i Slovenije. Dosta je priče, treba konačno raditi na tome što mi nismo baš skloni. Da će nam EU pomoći je farsa jer oni nam uvaljuju svoju industrijsku hranu loše kakvoće. EU je farsa. Trebaju se domaći proizvođači organizirati i zajednički nastupati na domaćem tržištu bez posrednika. Jer strani lanci im svakako neće pomoći, oni štite svoje zemlje i svoju lošu robu.

VL
DU
Deleted user
10:00 14.02.2021.

Imali ste Pucara, sad Dalic. Zasto Podravka i dalje uvozi sirovine kao sto su suseno povrce, meso, sol i ostale sirovine. Zar 30 tak godina postojanja, kao i strategija da nam je poljoprivreda jedan od osnova gopsodarstva nije dovoljna da se nesto promjeni? Ne zabarovimo na cinjenicu da je lakse poljoprivredu unistiti nego je podici na odredjeni zadovoljavajuci nivo. Ako danas krenemo, mozda ce za 5 do 10 godina biti bolje. Nek nitko ne misli da ce netko na brzinu podici nasu poljoprivredu.

VL
Avatar Kordunusrcu.
Kordunusrcu.
09:27 14.02.2021.

Hrvatska ima najbolji geografski polozaj u europi,ima najplodnija polja,ima more,ima sume,imali smo narod koji je to sve obradjivo,samo je taj narod trebalo dobro placati,a onda odjednom mi nemamo nista,sve uvozimo,cak smo poceli i radnu snagu uvoziti,ali nemoze covjek sve pisati,a moglabi se knjiga deblja od Biblije napista,o nasim botim resurima......

VL
Avatar babinjak1984
babinjak1984
09:07 14.02.2021.

Pivac sve uvozi.I salmonelu.

VL
Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
09:23 14.02.2021.

Ministarstvo poljoprivrede je leglo korupcije i netransparentnosti. Upravo radom tog ministarstva povećali smo uvoz proizvoda koji mogu uspjevati i na hrvatskom tlu, a izvozimo skoro ništa. Ministrica je spriječila i osnivanje institucije stručnih unapređenja za domaće proizvode u dolini Neretve,, ta se tamo više ne može pojaviti. Odakle ideja da svoje bacamo a tuđe uvozimo? Kome pada na pamet da proizvode u kojima je kao u pršutu samo vjetar hrvatski proglašavamo za izvorne hrvatske proizvode? To je ta HGK kojoj svaka firmica mora platiti obaveznu članarinu a da prevaranti nude poljske svinjske butove pod izvorne hrvatske i još za to dobivaju poticaje, i sve to pod zaštitom HGK-ovih nesposobnih uhljebljenika. Treba ispitati u detalje kako su se trošili poticaji i zašto nema proizvodnje. I koji su to stočari koji nemaju stoke a imaju poticaje? I kakav je to med iz Hrvatske, ili EU ili država izvan EU, kako piše na deklaraciji, crno na bijelom?

VL
RO
ropa
08:56 14.02.2021.

Jesu li seljaci krivi što smo uvezli 160 mil. kn. pekarskih proizvoda. Na oglasnicima more svinja po Slavoniji, ali g. Pivcu nikad nije palo na pamet da ponekad pošalje kamion po njih....

VL
VI
vidum
09:34 14.02.2021.

Budući da sad imamo tržište od pola milijarde ljudi, pretpostavljam da barem 95% svojih proizvoda izvezemo na nezasitnu europsku pijacu. To je razlog zašto nama ne ostane dovoljno. Moram priznati da se tako ostvarilo ono što su nam prije ulaska u EU obećavali naši političari i ekonomisti. Isto tako moram priznati da nisam bio u pravu, i ispričati se svima koje sam uvrijedio, kad sam prije desetak godina tvrdio da će nas ta Europa ugušiti svojim smećem. U to vrijeme sam mislio kako će većina domaće proizvodnje biti neisplativa. Što ću kad nisam ni političar ni ekonomist nego zemljoradnik.

VL
Avatar grbadeva
grbadeva
07:42 14.02.2021.

Važno da nas "kunice" na placu uvjeravaju da prodaju samo domaće.

VL
Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
09:45 14.02.2021.

Ovaj problem je lako riješiv bez suvišnih izdataka za državu . Novci koji se izdvajaju za bilo kakve udruge jednostavno se preusmjere u edukaciju , razvoj i poticaje proizvođača . Rezultati će biti vidljivi nakon godine-dvije . Udruge “tovimo” našimim novcem već godinama i ništa pametno nisu napravili osim kaj im se broj povećava svaku godinu .

VL
ZA
zagabria5
10:10 14.02.2021.

Novi slogan treba biti "Kupujmo Hrvatski uvoz izvana"

VL
SU
SULUD
09:10 14.02.2021.

Jedino što je Hrvatska vlada napravila za domaću proizvodnju u zadnjih 20 godina, smislila je slogan "kupujmo hrvatsko"

VL
MI
misho32
08:14 14.02.2021.

globalni gospodari ne dozvoljavaju državama kao što je Hrvatska da imaju bilo kakvu strategiju pa tako hrvatska država nema nikakve strategije razvoja i za poljoprivrednu proizvodnju. Poticaju koji se ulupavaju u poljoprivrednu proizvodnju , služe samo za zavaravanje javnosti. Kako se može objasniti da su ogromne površine najplodnije zemlje neobrađene , a da hrvatska država uvozi 60% mlijeka , 50 % mesa , preko 3 miljarde eura hrane , i da od poljoprivrednih proizvoda ima višak mandarina, koje nikuda ne može izvesti.Postavlja se pitanje što su poduzeli i što kane poduzeti ti naši političari da se taj trend prekine.

VL
Avatar dzambo
dzambo
07:57 14.02.2021.

Odavno toga vise nema....jer poslije '80-tih pocela je ''pretvorba'' svega i svacega.....od-do....

VL
Avatar Dalmacija
Dalmacija
07:34 14.02.2021.

Nestvarno je koliko je Hrvstska propala, ništa više ne proizvodimo sami nego sve moramo uvoziti. A kad se samo sjetim, što su nam sve obećali. Ništa od Male Švicarske.

VL
Avatar Foton
Foton
14:05 14.02.2021.

Moramo se nazalost suociti sa cinjenicom da smo nesposoban i lijen narod. Od birokracije koja upravo izmislja nacine da oteza neki napredak, pa do ljudi kojima je ideal nekako prezivjeti sa sto manje rada. A one koji su drugaciji, vucemo dolje i potjeramo van. Nadam se da ne cu biti izbrisan, jer ovo je sasvim ozbiljan komentar.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.