Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVIMA JEDNAKO

Jedan spomenik za poginule u tri rata

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
04.03.2014.
u 18:55

Na Trgu sv.Lovre u Cirkovljanu postavljen je spomenik za sve žrtve u Prvom i Drugom svjetskom ratu, te Domovinskom ratu

Žrtve Prvog svjetskog rata, Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata, dobile su jedinstven spomenik na trgu sv. Lovre u selu Cirkovljanu kod Preloga u Međimurskoj županiji. Stradalima u trima ratovima u 20. stoljeću odsad se može odati počast paljenjem svijeća i polaganjem svijeća uz spomenik na kojem su tri strane posvećene ratovima, a na četvrtoj je žena koja pati i natpis “Pokoj vječni daruj im gospodine” na latinskom jeziku.

Zvonko Golub, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije, kaže da je jedan spomenik za sve žrtva civilizacijska ideja, te da bi trebalo zaboraviti na ideološke sukobe kad su žrtve ratova u pitanju. - Zadovoljni smo spomeničkim rješenjem. Stari spomenik palim borcima u Drugom svjetskom ratu bio je oštećen i u jako lošem stanju. Kad se počeo uređivati trg u Cirkovljanu, biši gradonačelnik Dragutin Glavina javio nam se s prijedlogom da se napravi zajednički spomenik, što smo i prihvatili - otkriva Golub. Prvi prijedlog bio je je spomenik u obliku trostrane prizme, da bi se ipak izradio četverostrani spomenik.

I to su, veli Golub, prihvatili. Svaka strana je drukčija, od reljefa s maslinovom grančicom i lubanjama za Prvi svjetski rat i reljefa koji je osmislio Lujo Bezeredi za Drugi svjetski rat, do reljefa s glavama branitelja poredanima u oblik krunice, kao spomen na Domovinski rat. Na tom dijelu piše “Učinismo što smo bili dužni učiniti”. U uređenju spomeničkog dijela trga u Cirkovljanu veliku je ulogu imala i župa Prelog, na čelu s preč. Antunom Hoblajem. U prva dva rata poginulo je više od 60 mještana Cirkovljana, a u Domovinskom ni jedan. Na dio spomenika posvećenom žrtvama Drugog svjetskog rata dopisano je jedno ime jer je naknadno utvrđeno da je još jedan mještanin poginuo. Zvonko Golub otkriva da je od 41 antifašističkog spomenika na području Međimurske županije početkom 90-ih godina uništeno ili oštećeno 18, dok je od 20 spomen-ploča devastirano sedam. - U najlošijem je stanju spomenik ustanku u kotaru Prelog u šumi Škarje kod Domašinca, na kojem je 1991. skunuta petokraka, a potom i ploča. Dodatno je oštećen i nedavno, tijekom radova na proširenju puta pokraj spomenika - upozorava Golub. Za obnovom vapi i spomenik u općini Selnici.

>> Oskvrnavljen spomenik žrtvama fojbi u Rimu

Komentara 1

KA
kafka
16:15 07.03.2014.

3 u 1. Pay one get a three. Primjer Međimurske racionalnosti. .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije